Aysel Tuğluk’a savunma eziyeti

Kadın Haberleri —

Aysel Tuğluk

Aysel Tuğluk

  • ATK’ın ‘Kısmi savunma yapabilir’ raporu sonucunda ifade vermeye zorlanan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un avukatlarından Hatice Ezgi Güngördü, “Türkiye hukukunda kısmi savunma diye bir şey yok’ dedi.

ÖZNUR DEĞER  / JINNEWS-ANKARA

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Sincan Cezaevi Kampüsü’nde 28 Haziran’da görülen Kobanê davasında demans teşhisi konulan Aysel Tuğluk ifade vermeye zorlandı.

Aralarında HDP’nin eski eş genel başkanlarınında bulunduğu 21’i tutuklu, 108 kişinin yargınlandığı davada demans hastası Kürt kadın siyasetçi ve ilk eşbaşkan Aysel Tuğluk, tutulduğu Kandıra Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Mahkeme heyetinin sorularına, “Hasta olduğum için kendimi ifade edemiyorum” diyen Tuğluk, hastalıktan dolayı savunmasını sonra yapacağını belirtti.

Duruşmaya katıldığı için heyecanlıydı

Tuğluk’un ifade verdiği SEGBİS odasında yanında bulunan avukat Hatice Ezgi Güngördü, Tuğluk’un ülkede çok önemli bir siyasi figür olduğunu ifade etti. Türkiye’de ilk eşbaşkanlık yapan kadın siyasetçi olması dolayısıyla mahkeme heyetinin bu tavrı sergilediğini belirten Güngördü, ‘Cezaevinde kalamaz’ raporuna rağmen Tuğluk’un bırakılmadığını ifade etti. Güngördü şöyle dedi: “Hem Kobanê Davası heyetine hem de infazının devam ettiği mahkemeye çok sayıda dilekçe sunduk ve tahliyesi için taleplerde bulunduk. Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi Aysel hanımı dinleyeceğini söylüyordu ve duruşma tutanaklarına da yazıyordu. 28 Haziran’da görülen duruşmada  Aysel hanımı dinleyeceklerini söylediler ve öğleden sonra Aysel hanım duruşmada hazır edildi.” 

Aysel Tuğluk’un uzun süredir salgın hastalıktan dolayı kimseyi göremediği için oldukça heyecanlı olduğunu aktaran Güngördü, kimlik tespiti sırasında Tuğluk’un zorlandığını belirtti.

Savunma yaptırmakta ısrarlılar

Küçük bir SEGBİS odasında kendisi ve Tuğluk’un yanı sıra Gültan Kışanak, Figen Yüksekdağ ve Gülser Yıldırım’ın da bulunduğunu belirten Güngördü, devamla şunları kaydetti:  “İddianamede hakkındaki suçlamalar kendisine okundu. Bunların hiçbirini anlamadı hatta yer yer savunmada olduğunu unuttu. ‘Bana mı söylüyor, bunları ben mi yapmışım’ gibi şeyler soruyordu. Sonrasında ATK sürecinin devam ettiğini, rahatsız olduğunu ve savunmasını daha sonra vereceğini söyledi. Mahkeme başkanı buna rağmen ve sunduğumuz raporlara rağmen, Aysel Tuğluk’un savunma yapmasına engel olmadığını, ancak avukatlarının duruşma salonunda hazır bulunmaması sebebiyle ileriki bir tarihte savunma yapmasına karar verdi. Bir şekilde savunma yaptırmakta ısrarcılar. Bu durumun ciddi bir insan hakkı ihlali olduğunu düşünüyoruz ve buna dair ileriki aşamada beyanlarda bulunacağız.”

Hukukta kısmi savunma yok

Avukat Hatice Ezgi Güngördü, ATK’nin son raporunda, ‘kısmi savunma yapabilir’ ibaresiyle heyetin, Tuğluk’un savunma yapabileceğini öne sürdüğünü belirterek, “Türkiye hukukunda kısmi savunma diye bir şey yok. Ama mahkeme ısrarla Aysel başkanın savunmasını almak istiyor. Bu ülkenin tamamına sirayet eden bir durum. Hukuk uygulanmıyor. Bunların yanı sıra insani ve vicdani duygulardan imtina eden bir heyet var karşımızda” diye konuştu.

Eziyet haline getirilen hapishane hayatından vazgeçmeli

Bu durumun insan hakkı ihlali olduğuna dikkat çeken TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Efe de şunları belirtti: “Aysel Tuğluk’un durumu uzun süredir kamuoyu gündeminde. Yaşadığı hastalık ve sıkıntılar ifade edildi. Avukatlarının bu konuda ciddi çabaları olmasına rağmen hiçbiri dikkate alınmamakta ve gerek cezaevindeki yaşam ve gerekse de savunmaya dair birçok şey eziyet haline getirilmektedir. SEGBİS’te zorla ifadeye götürülme durumu da bunlardan biri. Oysa hasta mahpuslar, asgari insani yaşam koşulları, sağlığa erişim hakları ve durumlarının bilinir ve görünür kılınması için yasalar çerçevesinde serbest bırakılması gereken kişilerdir. Uzun süreli insan hakkı ihlali eziyet haline getirilmek istenen hapishane hayatından vazgeçilmeli ve Aysel Tuğluk serbest bırakılmalı.”

‘Açık görüşte ağırlaştığını gördüm’

24 Haziran’da Aysel Tuğluk ile açık görüş gerçekleştiren ağabeyi Alaaddin Tuğluk, Aysel’in bir an önce tedavi koşullarının sağlanması gerektiğini belirtti. İzlenimlerini aktaran Alaaddin Tuğluk şunları kaydetti: “Bir heyetin karşısına çıkmış ve heyet birtakım sorular sorulmuş. ‘Elimden geldiğince cevapladım ama bir kısmını cevaplayamadım’ dedi. Biz de şu an oradan gelecek raporu veya kararı bekliyoruz. Açık görüşte ise gittikçe ağırlaştığını gördüm. Hareketleri giderek ağırlaşıyor. Konuşması, kalkması bir süreç alıyor. Sonra bir an hızlanmaya başlıyor ve sonrasında yeniden yavaşlıyor. Hafızası da pek yerinde değil. İfadelerinde güçlük çekiyor. Tam bir teşhis konulsun artık ve biz de ona göre davranalım. Aysel’in kendisi de iyi olmadığını söylüyor. Arkadaşları da iyi olmadığını söylüyor. Bunu görmüyorlar mı? Aysel Tuğluk çıktıktan sonra nasıl bir zarar verebilir? Tedavisi için gerekenlerin yapılmasını istiyorum. Sadece tedavisinin yapılmasını istiyorum. Bu tüm hasta mahpuslar için geçerli. Bunlar daha sonra kötü hatıralar olarak bir sonraki nesile yansıyacak. Ben abisiyim ve sadece tedavisini istiyorum.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.