Eşit temsiliyete 130 yıl daha var

Kadın Haberleri —

Kadın siyasetçiler

Kadın siyasetçiler

  • Dünyanın birçok ülkesinde 2024 yılı için seçimler yapılıyor ancak şu ana kadar seçilen ve adayların açıklandığı 42 seçimden sadece 18’inde kadının ismi var. The Guardian kadın adayların neden bu kadar az olduğunu inceledi. Buna göre ABD, Endonezya, Hindistan, İngiltere, Pakistan ve Güney Afrika'daki seçimler de kadın aday yok.

ABD'ye baktığımızda Hillary Clinton 2016'da partisinin adaylığını kazanan ilk kadın olarak tarihe geçerken, Kamala Harris 2021'de ülkenin ilk kadın başkan yardımcısı oldu. Ancak Cumhuriyetçiler bir kadının eyalet ön seçimlerini kazanması için Mart 2024'e kadar beklemek zorunda kaldı. Nikki Haley'nin Vermont'taki zaferi, başkanlık kampanyasını askıya almasından 24 saatten kısa bir süre önce gerçekleşti.

Pew Research’ın 2023 yılında yaptığı bir ankete göre, ABD’de nüfusun yüzde 53'ü yüksek siyasi makamlarda çok az kadın olduğunu söylüyor ve yüzde 81'i kadın siyasetçilerin kendilerini kanıtlamak için erkek akranlarından daha fazlasını yapmaları gerektiğini iddia ediyor.

Meksika’da farklı dinamik

ABD sınırının hemen güneyinde ise tamamen farklı bir dinamik söz konusu. 2 Haziran'da Meksika'da yapılacak seçimlerde, seçmenler ilk kez bir kadın başkan seçmeye hazırlanıyor. Eski Mexico City belediye başkanı Claudia Sheinbaum ve merkez sağ senatör Xóchitl Gálvez seçimde yarışacak.

Sheinbaum ve Gálvez siyasete girdiklerinde ülkedeki senatörlerin yüzde 80'inden fazlası erkekti. Meksika 2019 yılında temsil eşitliğini anayasaya dahil etti, yani partiler en az yüzde 50 kadın aday gösteremezlerse yarışmaktan men edilebilecek. 2018 seçimlerinden bu yana, ülke tarihinin tamamında olduğundan daha fazla kadın eyalet valiliği kazandı. Meksika parlamentosu şu anda dünyanın en yüksek dördüncü kadın katılım oranına sahip parlamentosu.

Eşitlik artınca şiddet azalıyor

Araştırmalar, siyasette kadın temsilinin arttırılmasının kadınlar ve kız çocukları için sonuçları iyileştirmede büyük bir faktör olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin; İspanya'da kadınların temsil oranının yüzde 43 civarında seyrettiği 2019 parlamentosu, cinsel saldırı vakalarında rızayı temel belirleyici haline getiren dönüm noktası niteliğindeki mevzuatın kabul edilmesine öncülük etti. Fransa'da ise 2017 ve 2022'de kadın siyasetçi akını, cinsiyetçi şiddete karşı bir yasanın ve işyerinde ve eğitim ortamlarında toplumsal cinsiyet eşitliğini teşvik eden bir başka yasanın kabul edilmesinin yolunu açtı.

Eşitliğe ulaşılmıyor

Avrupa Kadın Lobisi tarafından yapılan 2023 araştırmasına göre, Meksika, İspanya ve Fransa gibi ülkeler siyasetin zirvesinde cinsiyet eşitliğinin nasıl sağlanacağına dair bir plan sunarken, veriler dünya genelinde ilerlemenin yavaşladığını gösteriyor. 2022'de 17 olan kadın liderlere sahip BM üyesi ülke sayısı 2023'te 12'ye düştü. BM Kadın Birimi, mevcut hızla gidilirse, en yüksek güç pozisyonlarda toplumsal cinsiyet eşitliğine 130 yıl daha ulaşılamayacağını öngörüyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.