Bağ bozumu vakti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Yaz aylarının sona ermesi ile bağ bozumuna çıkan kadınlar,  toplayabildikleri üzümleri ezip kaynatarak pekmez, cevizli sucuk ve kesme yapıyor.

MEDİNE MAMEDOĞLU/NÛJINHA

Eylül ayı ile birlikte köylerde bağ bozumu zamanı da başladı. Amed’in Sextê (Eskiocak) köyünde bağlara giden kadınlar topladıkları üzümleri ezerek suyunu çıkarıyor, daha sonrada kaynatıyor. Günlerce verilen emek sonucunda kadınlar elde ettikleri şireden pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk yapıyor. Kadınlar, bu yıl artan sıcaklıklardan kaynaklı üzümden yeterli verim elde edemediklerini belirtiyor.  

Bir gün boyunca başında bekliyoruz

Bahçesinde kaynattığı pekmez kazanlarının önünde ateşi harlayan kadınlardan Yüksel Bahadur, topladıkları üzümlerle bu sene sadece pekmez yapabildiklerini belirtiyor. İşin başından sonuna kadar kadınların çalıştığını ve büyük emek verdiğini kaydeden Yüksel Bahadur, “Yazın bitmesinden 15 gün sonra bağa gidiyoruz. Üzümlerimizi topladıktan sonra ezip suyunu kazanlarda iyice kaynatıyoruz. Bir gün boyunca başında bekliyoruz. Ateşini harlayıp pekmez olana kadar bekliyoruz. Pekmez olduktan sonra büyük şişelere koyup istediğimiz zaman tüketiyoruz” diye anlatıyor.

Pekmez insan sağlığına iyi geliyor

Yaptığı işi anlatırken bir yandan da pekmez kazanlarının etrafını temizleyen Yüksel Bahadur, konuşmasına şu sözlerle devam ediyor: “Bağa önce bakım yapıyoruz sonra üzümleri topluyoruz. Yaptığımız pekmezi hem kendimiz yiyoruz hem de imkânı olmayan insanlara veriyoruz. Pekmez insana ve insan sağlığına çok iyi geliyor. Bu süreçte baştan sona kadar bütün işi kadınlar yapıyoruz. Kazanların ateşini bile kendimiz harlıyoruz. Çok yoruluyoruz ama işimizi seviyoruz.”

Çocuklarımız da cevizli sucukla büyüdü

Topladıkları üzümlerle cevizli sucuk yapan Remziye Altun ise cevizli sucuğun nasıl yapıldığını anlatıyor: “Biz burada hem pekmez hem de cevizli sucuk yapıyoruz. Cevizli sucuk için önce ıslattığımız cevizleri ipe diziyoruz. Daha sonra da üzüm suyunu unla kazanlarda karıştırdıktan sonra cevizleri içine sokup çıkarıyoruz. Çıkan sucukları bir gün boyunca sertleşsinler diye dışarıda bekletiyoruz. Soğuduktan sonra da kışın yemek için kilere kaldırıyoruz.”

Yıllardır kendi emekleri ile kışı idare edecek kadar üretim yaptıklarını belirten Altun, kendileri gibi çocuklarının da yaptıkları pekmez ve cevizli sucuklarla büyüdüğünü belirtiyor. 
Aşırı sıcaklar ve yağmur yüzünden her yıl üzümde verimin düştüğünü belirten Altun, “Önümüzdeki yıl ne olur hiç bilmiyoruz. Ama verim günden güne düşüyor” dedi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.