Barış Annesi: Korkmuyoruz

.

.

  • Türk hükümetinin, 'Herkes İçin Adalet' kampanyasının başlatan HDP’yi hedef alan ve bir hafta 800’e yakın kişinin gözatına alınmasıyla süren siyasi soykırım operasyonları sırasında gözaltına alınan Barış Annesi Ferha Akbulut, serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, onlardan korkmadıklarını söyledi.
  • Devam eden siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınanların çoğu tutuklanmadı. 

Mardin merkez ve ilçelerinde 15 Şubat günü yapılan ev baskınlarında aralarında Barış Annesi Ferha Akbulut’un da olduğu 28 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınanlardan 13’ü serbest bırakıldı. Aralarında Barış Annesi Ferha Akbulut’un da olduğu 13 kişinin iki ayrı grup halinde farklı soruşturmalar kapsamında ifadelerinin alındığı öğrenildi. İfadeleri alınan 13 kişi savcılığa çıkarılmadan serbest bırakıldı. Barış Annesi Akbulut, 2014’te Kobanê sınırında gerçekleştirilen eylemlere katılmaktan sorgulandı.

Baskıları para etmiyor

Serbest bırakılan Akbulut, evine yapılan baskında kapılarının kırıldığını ve çocuklarına silah doğrultulduğunu dile getirdi. Kendisini gözaltına almaya geldiklerini anlaması üzerine çocuklara silah doğrultulmamasını istediğini belirten Akbulut, kimseden korkmadığını ifade etti. Gözaltına alınmasını “Bugün milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız, insanlarımız, gazeteciler neden gözaltına alınıyorsa o nedenle alındım” diye açıkladı. “Doğru olanı yapanın, doğru olanı söyleyenin üzerinde baskı ve zulüm uyguluyorlar” diyen Akbulut, şunları ekledi: “Ancak bu baskılar para etmiyor. Biz insanlık görevimizi yapıyoruz. Buna tahammül edemiyorlar. Uyguladıkları insanlık dışı muameleyi kabul etmiyoruz ama minnet de etmiyoruz. Kimseden korkmuyoruz.” diye konuştu.


Yalova’da 5 HDP’li tutuklandı
        
Siyasi soykırımın Yalova ayağında parti üye ve yöneticisi 8 kişi gözaltına alındı. Savcılık ifadeleri tamamlanan 8 HDP’li tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Tutuklamaya sevk edilen 8 HDP’liden 5’i tutuklanırken, üçü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 

61 kişi serbest, 2 tutuklama
        
Van, Ağrı, Erzurum ve Muş’ta yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 80 kişinden 63'ünün emniyetlerdeki işlemleri sona erdi. Van’da aralarında HDP eski İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava’nın da olduğu 28 kişi emniyet ve savcılık ifadelerinin serbest bırakıldı.
Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde gözaltına alınan 40 kişiden 6’sı önceki gün serbest bırakılırken, 22’si ise adliyeye getirildi. “Örgüt propagandası yapmak” ile suçlanan kişiler, tutuklama istemiyle sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı. Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen 12 kişiden 6’sı da dün mahkemeye çıkarıldı. 6 kişiden 2’si “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklandı. 4 kişi serbest bırakıldı. Diğer 6 kişinin ifadeleri sürüyor.
Erzurum’un Karayazı ilçesinde sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alınan Merhas Gündüz, Devrim Gündüz, Necati Bülbül ve Cengiz Çetin, Emniyet ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.
Muş merkez ve ilçelerinde gözaltına alınan aralarında HDP’li yönetici ve belediye meclis üyelerinin de olduğu 8 kişinin sorgusu sürüyor. 

Şırnak’ta 25 serbest, iki tutuklama

Şırnak merkez, Cizre, İdil, Uludere ve Silopi ilçelerinde 15 Şubat'ta gözaltına alınan 34 kişiden 25’i çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakılırken, iki kişi ise "Örgüt üyesi olma" iddiasıyla tutuklandı. Cizre’de gözaltına alınan diğer 7 kişinin ise adliyeye çıkarılması bekleniyordu. 
Cizre ilçesinde İdil Caddesi üzerinde bulunan polis karakolunun yanında meydana gelen patlamadan kaynaklı gözaltına alınan 6 kişinin de polis sorgusu sürüyordu. 
Mardin ve ilçelerinde gözaltına alınan 21 kişi il ve ilçe emniyet müdürlüklerinde tutuluyordu. 

Aydın'da 13 kişi serbest

Aydın'da 14 Şubat’ta HDP üye ve yönetici 13 kadın gözaltına alınmıştı. Kadınlardan 6'sı Emniyet’te ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılırken 7 kadın da önceki akşam adliyeye çıkarıldı. Kadınlar, savcılık ifadeleri ardından adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmak üzere mahkemeye sevk edildi. Mahkeme de kadınlara yurt dışına çıkış yasağı koyarak serbest bıraktı. 
Serbest bırakılanların isimleri şöyle: HDP Parti Meclis (PM) üyesi Ayfer Demirer, HDP Aydın İl Eşbaşkanı Aysel Bahtiyar Ünsel, Didim İlçe Eşbaşkanı Mehtap Bozkurt, Söke İlçe Eşbaşkanı Sadegül Akalın, İl yöneticisi Neslihan Arviş, Saadet Açık, Azize Ergün, Nazlı Boza ve Söylemez Akalın.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.