Barzanilere seçim ikazı

Dünya Haberleri —

Irak Yüksek Federal Mahkeme Başkanı Casım Muhammed Abur

Irak Yüksek Federal Mahkeme Başkanı Casım Muhammed Abur

  • Irak Yüksek Federal Mahkemesi seçimlerin yapılması için Federe Kurdistan’da iktidar olanları uyardı. Mahkeme Başkanı Casım Muhammed Abur, ‘Parlamento’nun görev süresi 4 yıldır değiştirilemez’ dedi. Kasım 2022’den sonra alınan kararları da yasadışı ilan etti. 
  • Yüksek Mahkeme’ye yaptığı itiraz başvurusunun olumlu sonuçlanması üzerine basına açıklama yapan Yeni Nesil Hareketi Irak Parlamenteri Sarwa Abdulwahid, “Kurdistan’da ilk kez bir parti onlara görev sürenizi uzatamazsınız diyor” diyerek kararı tarihi olarak niteledi.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Federe Kurdistan Parlamentosu seçimlerinin ertelenerek görev süresinin devam ettirilmesi kararının anayasaya aykırı olduğuna hükmetti. Yüksek Federal Mahkeme, görev süresinin dolması ardından parlamentonun aldığı kararlarında geçersiz ve yasadışı olduğunu bildirdi.
Yeni Nesil Hareketinin Irak Parlamentosun’daki temsilcileri ve hareketin Başkanı Şaswar Abdulwahid’in Federal Yüksek Mahkemeye yaptıkları, seçimlerin zamanında yapılmasını içeren başvuruyu görüşen mahkeme itirazları haklı buldu. Kararı mahkemeye taşıyanlardan Yeni Nesil Hareketi Parlamenteri Sarwa Abdulwahid, “Kurdistan bölgesinde ilk defa bir parti onlara görev sürenizi isteğinize göre uzatamazsınız dedi” diyerek muhalefetin müdahalesinin sonuç aldığına işaret etti. 
2018 yılında yapılan seçimlerle oluşan Federe Kurdistan Parlamentosu görev süresi olan 4 yılı aştı. Başûrê Kurdistan’da yapılan seçimler sonrası oluşan Parlamento da KDP ve YNK belirleyici partiler olurken Goran Hareketi de hükümet içerisinde yer aldı. Geçen yıl yapılması gereken Parlamento seçimleri iktidar partileri, Kurdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle ertelendi. Yaşanan anlaşmazlıklar özerk yönetime sahip Federe Kurdistan’da iktidarı paylaşan bu iki partinin, seçim yasasında değişiklik yapılması, vergi ve petrol gelirlerinin paylaşılması gibi konularda müzakerelere devam etmek için parlamentoyu genişletme kararı aldı.

İtirazlar ‘hükümsüzdür’ kararı ile sonuçlandı 
Kararı Irak yüksek yargısına taşıyan Yeni Nesil Hareketi Irak Parlamentosu Milletvekili Sarwa Abdulwahid’in şikayeti ile Yeni Nesil Hareketi Başkanı Şaswar Abdulwahid, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu eski Başkanı Yusuf Muhammed ve Yeni Nesil Hareketi Kürdistan Parlamentosu Milletvekili Kawa Abdulkadir’in şikayet dosyaları birleştirildi. İtirazları görüşen Irak Yüksek Federal Mahkemesi’nin kararını Mahkeme Başkanı Casım Muhammed Abur okudu. Federe Kurdistan Parlamentosu’nun 5. dönem görev süresinin belirlenen yasal sürenin sona ermesiyle bittiğine ve görev süresinin uzatılamayacağına hükmetti.

 

Irak Yüksek Federal Mahkeme Başkanı Yargıç Casım Muhammed Abur

Anayasaya aykırı kararı
Irak Yüksek Federal Mahkemesi, Federe Kurdistan Parlamento seçimleri ve parlamentonun genişletilerek seçimin ertelenmesi kararını görüştüğü oturumunda ‘Anayasaya aykırı’ kararı çıktı. Yüksek Federal Mahkeme Başkanı Yargıç Casım Muhammed Abur, "Anayasa, parlamentonun görev süresinin dört yıl olduğunu şart koşuyor ve buna karşı herhangi bir karar geçersiz sayılır" dedi. 

2022 Kasım’ından sonrası geçersiz
Mahkeme Başkanı Abur, süreyi bir yıl uzatma hamlesinin ülkedeki demokrasiyi baltaladığını söyledi. Yetkili, bölge parlamentosunun görev süresinin uzatıldığı 6 Kasım 2022 tarihinden itibaren aldığı tüm kararların bu nedenle geçersiz sayıldığını da sözlerine ekledi. Mahkeme kararında “Bu yasal süreden sonra Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu tarafından alınan bütün kararlar anayasal olarak hükümsüzdür” dedi.” sözleri ile formüle etti.

 

Bağdat’ta huzursuzluk 
Barzani ailesinin kontrolü elinde tuttuğu KDP’nin dayatmaları ile alınan Federe Kurdistan Parlamentosu’nun genişletilmesi kararı, bölgede Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimleri konusunda şüphelere neden oldu. 
Irak’ın devlet idaresini elinde bulunduran ve hükümet olan Seyyid Ammar El-Hekim başkanlığındaki süper blok Devlet İdaresi Koalisyonunun bir parçası olan KDP’nin bu kararı karmaşık olan durumu daha da içinden çıkılmaz hale geldi.

Görev sürenizi uzatamazsınız
Davayı açan Irak Federal Parlamentosu parlamenteri Sarwa Abdulwahid kararı memnuniyetle karşıladı. Abdulwahid mahkemede "Bu önemli ve tarihi bir karar" dedi. “Kurdistan bölgesinde ilk kez bir parti onlara (KDP ve KYB) diyor ki: görev sürenizi uzatamazsınız.” Sarwa Abdulwahid ayrıca Federal Bağımsız Seçim Komisyonunun yapılacak seçimleri denetlemesini de talep etti.

Parlamentoda kavga
KYB’nin belli tavizler karşılığı geri döndüğü Federe Kurdistan Parlamento oturumları oluşan atmosfer geçen hafta KDP'nin oylamayı yalnızca seçim komisyonunun yeniden faaliyete geçirilmesi yönünde zorlamasıyla bozuldu. Oylama, iki partinin temsilcileri arasında parlamentoda yumruk yumruğa kavgaya yol açtı.
Son gelişmeden alarma geçen BM misyonu , Çarşamba günü KDP ile KYB arasındaki siyasi sürtüşmeden duyduğu endişeyi dile getirdi.BM Genel Sekreteri'nin Irak özel temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert Çarşamba günü geç saatlerde durumla ilgili endişelerini dile getirmişti. BAĞDAT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.