Bastır parayı, al akademisyenliği!

Toplum/Yaşam Haberleri —

.

.

  • Bilim insanları, çalışmalarının açık erişimle yayınlanması için dört yılda büyük yayıncılara 1 milyar dolardan fazla ödeme yaptı. Yapılan araştırmaya göre, 'Scientific Reports' ve 'Nature Communications' dergileri piyasayı ele geçirdi.

Son yarım yüzyılda bilim insanları araştırmalarını yayınlamak için aynı yöntemi izledi. Örneğin, bir bilim insanı kanser için bir tedavi keşfeder, diğer araştırmacılar verilerin doğru olduğunu kontrol eder ve nihai sonuçlar bir akademik dergide yayınlanır. Yayınlanmazsa, bilim olarak kabul edilmez. Ancak, son yıllarda sistem bir dönüşüm geçirdi. Artık çalışmaları okuyanlar değil, yazarlar kendileri araştırmalarını açık erişimli dijital dergilerde yayınlamak için ödeme yapıyor. Alman uzman Stefanie Haustein liderliğindeki bir grup bilim insanı, bu yeni pazarın cirosunu hesapladı. Esasen kamu fonları kullanarak, bilim topluluğu dört yılda beş büyük yayıncıya 1.06 milyar dolar ödedi. Ve bu tahmine göre, bu toplam yalnızca açık erişim çalışmalarını yayınlamak için ödenen ücretleri kapsıyor.

Yayınla veya yok ol

Serap Güneş’in çevirisini yaptığı El Pais’ten Manuel Ansede’nin haberine göre bu, patlamak üzere olan bir balon. 2021'den bu yana bilimde yatırım yapan kamu kurumları, yazarların çalışmalarını açık erişimle yayınlamasını şart koşuyor. Ve maaşları, terfileri ve araştırma bütçelerine bağlı değerlendirmelerde, bilim insanları yayınladıkları çalışma sayısına göre değerlendiriliyor. "Yayınla veya yok ol" olarak bilinen bu sistem, giderek daha fazla anlamsız çalışma üretmek için çarpık teşviklerle dev bir işletmeye yol açtı. Çünkü yayıncılar daha fazla para kazanıyor ve araştırmacılar az ya da hiç çaba sarf etmeden özgeçmişlerini dolduruyor. İspanya'nın en üretken bilim insanı, Xunta de Galicia'nın Et Teknolojisi Merkezi'nde araştırma başkanı olan José Manuel Lorenzo, geçen yıl 176 makale yayınladı. Bu, maymun çiçeği yönetimi gibi uzmanlık alanı dışındaki konularda bile, her iki günde bir çalışma yayınladığı anlamına geliyor.

Kaç makale, ne kadar ücret?

Stefanie Haustein'in Ottawa Üniversitesi'nden ekibi, 2015-2018 döneminden "yıllarca" veri topladı. Hesaplamalarına göre, Springer Nature en büyük payı aldı: 589.7 milyon dolar, ardından Elsevier (221.4 milyon dolar), Wiley (114.3 milyon dolar), Taylor & Francis (76.8 milyon dolar) ve Sage (31.6 milyon dolar) geldi. Bir çalışmanın açık erişimle yayınlanabilmesi için gerekli ücretler resmi olarak "makale işleme ücretleri" olarak adlandırılır ve yazarlar veya kurumları her çalışma için ortalama 2 bin 500 dolardan fazla ödemek zorundadır. Fransız sosyolog Pierre Bataille, yayıncıların ücretlerini "araştırma vampirizasyonu" olarak adlandırıyor.

Haustein'in çalışması, bu gelirin iki bilimsel dergi, Scientific Reports ve Nature Communications tarafından sağlandığını ortaya koyuyor; sırasıyla 105.1 milyon dolar ve 71.1 milyon dolar. İkisi de İngiliz yayıncı Springer Nature'a aittir, bunun %53'ü Holtzbrinck Grubu tarafından kontrol ediliyor. İngiliz yayınevi, prestijli haftalık dergi Nature'ın yanı sıra 4,600 diğerini de sahiplendir. Haustein'in analizi, Scientific Reports ve Nature Communications'ın açık erişim ücretleriyle kar elde etmek için dönüştürülen iki megadergi olduğunu doğruluyor. Scientific Reports, dünyada en çok çalışma yayınlayan dergidir — geçen yıl neredeyse 22,000 makale — ve her biri için 2,490 dolar talep eder. Nature Communications yılda yaklaşık 7,500 makale yayınlıyor ve her biri için 6,490 dolar istiyor. Nature'da yayınlamak için, bilimsel yayınların tacı olan dergide, fiyat 11,690 dolar.

Stefanie Haustein, ana yayıncıların kar marjlarının "endüstrilerin çoğundan çok daha yüksek, %30 ile %40 arasında olduğunu" "müstehcen" buluyor. Araştırmacı, geçen yıl 600,000 çalışma yayınlayan ve bunların dörtte biri açık erişim olan Hollandalı dev Elsevier'ın örneğini veriyor. Elsevier'ın yıllık geliri 3.5 milyar dolar, karı ise 2022 hesaplarına göre 1.3 milyar dolardı. "Bu, akademik topluluğun Elsevier'de yayınlamak için harcadığı her 1,000 dolar için yaklaşık 400 doların hissedarlarının cebine gittiği anlamına geliyor" diye açıklıyor Haustein.

Mevcut sistemin paradoksları

Alman araştırmacı, mevcut sistemin paradokslarını vurguluyor. Bilim topluluğu kendi çalışmalarını yayınlamak için ödeme yapıyor ve yayıncılar için diğer meslektaşlarının işlerini ücretsiz olarak gözden geçiriyor. Üstelik, açık erişimli olmayan dergileri okumak için kurumların hala yıllık abonelikler ödemesi gerekiyor. "Bu, akademik topluluğun kendilerinin ücretsiz olarak sağladığı içeriğe erişmek için ödeme yapması gerektiği anlamına geliyor. Ve bunun üstüne, genelde bu çalışmaları ve yayınlarını finanse eden vergileri ödeyen genel halk, ödeme duvarıyla karşı karşıya kalıyor. Bu, dünya çapında araştırma bütçelerini tüketen sürdürülemez bir model" diye belirtiyor Haustein.

Karanlığa doğru

Yazar, bu beş büyük yayıncının 2018'den bu yana açık erişim çalışmalarının sayısını üçe katladığını ve fiyatlarını artırdığını, bu nedenle mevcut harcamanın 1 milyar dolardan çok daha yüksek olacağını uyarıyor. Ayrıca sahneye diğer aktörler de girdi. Bunlardan biri MDPI yayınevi. Çinli kimyager Shu-Kun Lin tarafından İsviçre'de kurulan yayınevi, gelirini artırmak için çıtayı düşürmekle suçlanıyor. Yaklaşık her altı İspanyol çalışmasından biri, MDPI dergilerinde yayınlandı. Wuhan Üniversitesi'nden araştırmacı Lin Zhang, sadece altı ülkenin bilim topluluğunun - Amerika, Çin, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda ve Norveç - her yıl çalışmalarını açık erişimle yayınlamak için on iki yayıncıya 2 milyar doların üzerinde ödeme yaptığını hesapladı.

Psikolog Pandelis Perakakis, "ücretli dergiler ve kolay yayınlama sistemi"nden vazgeçmek için. Araştırmacı bir uyarıda bulunuyor: "Geçmişte olduğu gibi, bu ivmeyi doğru şekilde kanalize edemezsek, geleceğin şu andan daha karanlık olabileceğinden korkuyorum." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.