Bebekler normlara uymayan davranışları tasvip etmiyor

Toplum/Yaşam Haberleri —

Bebek

Bebek

  • Bilim insanları yaptıkları bir araştırmada bebeklerin normlar dışında davranan bireyleri tasvip etmediklerini ortaya koydu.

Bilim insanları yaptıkları bir araştırmada bebeklerin normlar dışında davranan bireyleri tasvip etmediklerini ortaya koydu.

Psikologlar ahlakın temelleri, ne kadarının öğrenildiği konusunda uzun süreden beri tartışmalar yürütüyor. Bu çerçevede 2000li yılların ilk dönemlerinde yapılan bir araştırma o günden bu yana birçok kez tekrar edildi ve hemen hemen hepsinde aynı sonuçları verdi: Bebekler normlara uygun olmayan davranışları tasvip etmiyor.

Bebeklerin olağandışı buldukları şeylere daha fazla dikkat ettikleri biliniyor. Bu kapsamda bir deney hazırlayan bilim insanları 1 yaşından küçük bebeklere bir dizi video izletti.

Örneğin videolardan birinde çamaşır katlayan bir kadın ve bir bebek arabası vardı. Bir süre sonra bebek ağlamaya başladı.

* Birinci videoda bebeğin ağlamasının ardından kadın gidip bebek arabasındaki bebeği kucağına alarak teskin ediyordu.

* İkinci videodaki kadın ise bebeğin ağlamasına aldırış etmeden çamaşır katlamaya devam ediyordu.

Araştırma sonucunda bebeklerin hepsi bebeğini teskin etmeyen kadının videosuna çok daha uzun süre baktı.

Aynı video bebeğin ağlama sesi yerine gülme sesi kullanılarak tekrarlandı. Bu durumda bebeklerin iki video arasında herhangi bir ayrım yapmadıkları görüldü.

Bilim insanları bebeklerin normatif davranış konusunda bir algıya sahip olduğunu ve bunun gerçekleşmemesi durumunda bunu garip karşıladıklarını düşünüyor.

Yale Üniversitesinde 2007 yılında Kiley Hamlin tarafından yapılan bir araştırmada da bebeklerin başkalarına yardım eden insanlara daha fazla yakınlık duyduğunu göstermişti.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.