‘Londra Emniyeti bir erkekler kulübü’

Kadın Haberleri —

Londra/ Foto: Afp

Londra/ Foto: Afp

  • Londra polisi hakkında ağır suçlamalar içeren rapor kamuoyuna açıklandı. Londra Emniyet Müdürlüğü raporda, 'Kadınları ve çocukları koruyamayan bir erkekler kulübü' olarak tanımlandı.

Londra'da Sarah Everard adlı bir kadının, 2021 yılında polis Wayne Couzens tarafından kaçırılıp, tecavüz edildikten sonra öldürülmesi üzerine Barones Louise Casey, Emniyet Müdürlüğü'nde egemen ortam ve standartları incelemesi ve bir rapor hazırlamakla görevlendirildi. Bir yıldır incelemelerini sürdüren Barones Louise Casey’i yapılan incelemenin sonuçlarını açıkladı.  Raporda Londra Emniyet Teşkilatı'na çok sert suçlamalar bulunuyor.

Kadın düşmanı ve homofobik

BBC’nin geçtiği habere göre; bir yıllık bir çalışma sonucu hazırlanan raporda, Londra Emniyet Müdürlüğü, "kadınları ve çocukları koruyamayan; ırkçılık, kadın düşmanlığı ve homofobinin hakim olduğu bir erkekler kulübü" olarak nitelendirildi.

Barones Casey'in soruşturması devam ederken, Londra Emniyeti'nde görevli bir başka polis David Carrick, çok sayıda kadına yönelik taciz, tecavüz ve işkence suçlarından yargılanıp hüküm giydi.

Rapor “Dehşet verici”

Barones Casey'nin raporu açıklandıktan sonra Londra Emniyet Müdürü Mark Rowley, Londralılardan özür diledi ve "Dehşet verici. Oturup okuyorsunuz ve birçok duyguyu art arda yaşıyorsunuz. Öfke, çaresizlik, utanç yaratıyor" dedi.

Rowley, kendisi de dahil bütün yetkililerin durumun vahametini neden göremediğini düşünmesi gerektiğini kabul etti, raporun bu konuda yeni bir sayfa açmasını umduğunu söyledi.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman ise "Okuması zor bir rapor" dedikten sonra "fakat sistematik sorunların fazlasıyla uzun süre varlığını sürdürdüğü açık" diye ekledi.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan da raporun kendisini şaşırtmadığını, sistemsel sorunların mutlaka giderilmesi gerektiğini söyledi.

Raporda neler var?

BBC’nin haberinde raporda geçen hususlara ilişkin şu bilgiler yer alıyor: 363 sayfalık raporda Londra Emniyet Müdürlüğü'nün kurumsal olarak "ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik" olduğu kaydediliyor. Görevlilerin sık sık cinsiyetçilikle karşılaştıkları, ırkçı polisler ve memurlar olduğu ve örgütün tamamında derin bir eşcinsel fobisi olduğu belirtiliyor.

Barones Casey, Londra'da "halkın rızasıyla görev yapan polis" fikrinin, yani insanların polisin doğru davranacağı ve davranmaması halinde hesap vereceğine olan güveninin yok olduğunu kaydediyor.

Londralıların, öncelikler sıralamasında sona düştüğü ve kentin artık işlerliği olan bir yerel polis hizmetine sahip olmadığı kaydedilen raporda, sorunların etnik azınlıklar açısından daha da vahim boyutlarda olduğu not edilerek "beyaz olmayan topluluklar aşırı polis kontrolünde ama yeterince korunmuyor" deniyor.

Londra Emniyet Müdürlüğü'nün lider kadrosunun onlarca yıldır sorunları inkar ettiği ve ayrıncı ve zorbaca davranışların ayıklanması konusunda sistemin tamamının başarısız olduğu belirtiliyor.

Emniyet teşkilatının kamuoyunu kadınları taciz eden polis memurlarından korumayı da başaramadığı kaydediliyor.

Barones Casey, hâlâ görev yapan polisler arasında Couzens ve Carrick gibi polislerin bulunup bulunmadığı yolundaki bir soruya "Olmadıkları konusunda size ikna edici güvenceler veremem" yanıtını verdi.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.