Berivanların emeği karşılığını alamıyor

Kadın Haberleri —

Berivanlar

Berivanlar

  • Ekonomik krizin geçim kaynakları üzerindeki etkisi sürüyor. Her yaz hem köyde hem de yaylada çalışan Berivanlar, emeğinin karşılığını alamıyor. Sattıkları süt ve peynirin geliriyle sadece günü kurtarıyorlar.

Ülkede yaşanan ekonomik kriz şehirden yaylaya herkesin hayatını etkiliyor. Krizi bir politika olarak kullanan iktidar zam üstüne zam yapmaya devam ederken, emekçinin aldığı para eve varmadan eriyor. Bu zamlardan yoğun bir şekilde etkilenen hayvan sahipleri ise artan ot ve benzin fiyatları nedeniyle hayvanlarını satmak zorunda kalıyor. Yoğun bir mesai harcayarak beriye (süt sağmaya) giden Berivanlar (Süt sağan kadın) emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve aç kalmamak için çalıştıklarını söyledi.

Peynirleri ellerinde kalıyor

Berivan kadınlar, Gever’de her sabah yaylaya giderek saatlerce koyunların sütünü sağıyor ve yayladan döndükten sonra elde ettiği sütü peynir yapıp satıyor. Zamlardan sonra süt ve peynir fiyatları çok arttığı için peynirlerinin ellerinde kaldığını dile getirdi. Kadınlar düşük fiyatla sattıkları süt ve peynirlerinden aldıkları paralarla ne şeker ne de un alabildiklerine dikkat çekti.

Kazandıkları anca yol masrafına yetiyor

Kadınlardan Saret Çiçek yaşadıkları mağduriyete dair şunları dile getirdi: “Eskiden çalışmamız çok güzeldi ama artık eskisi gibi değil. Eskiden beriye geliyorduk, fiyatlar uygun olduğu için paramız bize kalıyordu. Ama şimdi her şey değişti. Zamlanmayan şey kalmadı. Şoförlerimiz artan benzin fiyatları nedeniyle yol ücretlerini de artırdı. Böyle olunca biz benzin parasını bile çıkaramıyoruz. Koyunlarımız yaz ayında yaylada değillerse yaşayamıyorlar. Biz de traktöre binip mecburen yaylaya geliyoruz. Eğer yaylada olmazlarsa onları besleyemeyiz. Biz de mecburen bu parayı denkleştirmek için ya koyunlarımızı köye götürüp onlara orada bakacağız ya da bütün paramızı benzine vereceğiz.”

Zamlar emeği eritiyor

Artan fiyatlar karşısında ne yapacaklarını bilemediklerini ve zararına satış yaptıklarını belirten Saret Çiçek, “Mesela ben dün köye süt götürdüm, 500 TL’ye satacaktım ama karşıdaki insanların ekonomik durumu iyi olmadığı için sütü 400’e vermek zorunda kaldım. Yani öyle bir durum ki ne alanın ne de satanın ekonomik durumu yeterli. Burada o kadar emek veriyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Biz de emeğimizin karşılığını almak istiyoruz ama bu zamlar izin vermiyor. Süt sattığımız insanlara da yazık, bizlere de yazık. ‘Asgari ücreti artırdık’ diyorlar ama ne artırdılar, o zammın üzerine on zam yaptılar. Şeker, yağ yine un bütün gıda ürünlerine zam yaptılar. Mazot zaten fırlamış durumda. Biz de her şeyin eskisi gibi olmasını isteriz. Keşke böyle olmasaydı, Allah kabul etmesin başka ne diyeyim” sözlerini kullandı.

‘Zar zor karnımızı doyuruyoruz’

Hayvanlarına sadece aç kalmamak için baktıklarını ve sağdıkları sütün parasıyla zar zor geçindiklerine dikkat çeken Bedixan Toptemeş ise “Biz mecburen buraya gelip çalışıyoruz. Erdoğan her şeye zam getirip kriz yaptı. Biz de mecburen ailemize, çocuklarımıza bakmak zorundayız. Her şey o kadar pahalı ki perişan oluyoruz. Buraya gelip koyunlarımıza bakmasak aç kalırız. Yıllardır işimiz bu, koyunlara bakıyoruz ama şimdi onların da geliri bize yetmiyor. Her şeyin fiyatı çok artmış durumda. Süt ve peynir satarak geçimimizi sağlıyoruz. Bazıları koyunlara bakıyor bazıları da artık bakamadığı için satıyor. Eskiden bu sütle her şeyi alıyorduk ama şu an sadece zar zor karnımızı doyuruyoruz” şeklinde konuştu.

Haber: Medine Mamedoğlu-Colemêrg

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.