Beyazlar günahlarını ödemeli

Toplum/Yaşam Haberleri —

Nathan Maynard

Nathan Maynard

  • Avustralya’da yaşayan Tazmanya aborijini sanatçı Nathan Maynard kıtanın kolonizasyonu sırasında yerlilere karşı işlenen suçların bedelini ödemesi için İngiliz asıllı bir kadavra arıyor.

Avustralya’da yaşayan bir sanatçı kıtanın kolonizasyonu sırasında yerlilere karşı işlenen suçların bedelini ödemesi için İngiliz asıllı bir kadavra arıyor. Tazmanya aborijini sanatçı Nathan Maynard kadavrayı bulmak için Avustralya’da yayımlanan The Age gazetesine ilan verdi. Maynard ilanda, öldükten sonra cesedini, kolonizasyon sırasında yerlilere karşı işlenen günahların bedelini ödemek için kurban edecek İngiliz asıllı birini aradığını yazdı. ARTnews’in haberine göre Maynard kadavrayı bir sanat projesi için kullanacak. Performans sanatçısı ve oyun yazarı Maynard ilhamı, “herkesin iyi bir insan gibi görünmeye çalıştığı” sosyal medyadan aldığını söyledi. Sanatçı, “Halen birçok insanımız tutuklu. Bu ülkeyle halen yasal bir anlaşmaya sahip değiliz” diye konuştu.

Kasım ayında sergilenecek

Performans sanatçısının kadavrayı veya kadavraları bulduktan sonra gerçekleştireceği enstalasyonun ne olacağı hakkında henüz kesin bir bilgi verilmezken kadavraya son derece saygılı bir şekilde davranılacağı açıklandı. Ancak Maynard kadavranın, sömürgecilerin yerlilere uyguladığı hırsızlık ve sakatlama gibi suçların, yerli kadavralarının Avrupa müzelerindeki istenmeyen teşhirinin kefaretini ödeyeceğini söylüyor. Eserin önümüzdeki Kasım ayında Tazmanya’daki Hobart Current adlı sanat festivalinde sergilenmesi bekleniyor.

1500 kadavra koleksiyonerlerin elinde

Avustralya Enstitüsü Aborijin Torres Boğazı Adalı Çalışmaları tarafından yapılan araştırmaya göre son 30 yıl içinde 1650 aborijinin kalıntıları Avustralya’ya geri getirildi. Hükümet yaklaşık 1500 kadavranın daha 20’den fazla ülkenin enstitülerinde veya özel koleksiyonerlerin elinde olduğunu söylüyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.