Bir ilk: Alevi Konservatuarı

Kültür/Sanat Haberleri —

Alevi konservatuarı

Alevi konservatuarı

  • Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, bir ilke daha imza atarak, Alevi konservatuarını hayata geçirdi. 40 öğrencinin eğitim gördüğü konservatuara ilişkin Kemal Dinç ile konuştuk.

 

ERDAL ALIÇPINAR/KÖLN

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu, Almanya’da kamu tüzel kişiliği statüsü kazanması ardından bir ilke daha imza atarak dünyanın ilk Alevi konservatuarını hayata geçirdi.

Köln/Wuppertal Müzik Yüksek Okulu ((Hochschule für Musik und Tanz Köln HfMT) ortaklığıyla yürütülen konservatuarın çalışmalarına ilişkin sanatçı Kemal Dinç ile görüştük.

Hayata geçirdikleri projeyle geleceğe yönelik önemli bir adım atıldığını belirten Dinç, bu yıl göçün 60. yılı olduğunu hatırlatarak, "Dört kuşaktır Almanya'dayız. Benden önceki kuşaklar eğitim ile çok fazla ilgilenemedi. Benim kuşağım okumaya, üniversite eğitimi almaya başlamıştı. Ancak çoğunlukla işçi ve işveren olarak hayata atıldılar. Bizim kuşak ile ancak sıra sanat ve kültüre geldi” diyor.

Sol ve Alevi dernekleri

Amaçlarının "sanatı, profesyonel bir şekilde icra etmek" olduğunu belirten Dinç,  "Almanya'da 1980 sonrası sol gelenekten gelen insanların kurduğu dernekler vardı. 1993 Sivas Katliamı ardından ise Alevi odaklı dernekler kurulmaya başlandı. Bu kurumlar içerisinde kültürel zeminler hazırlandı. Bu derneklerde bağlama eğitimleri yapıldı. Ayrıca gerek sol, gerekse Alevi derneklerinde kültürel etkinlikler yapıldı. Ancak her iki kurumlaşmada da müzik gerektiği kadar profesyonel bir şekilde ele alınamadı" diyerek ekliyor: "Çünkü kadro yoktu. Bunun zemini oluşturulmamıştı."

Dinç, "Şimdi bunun farkına varılıyor. Sol gelenek artık sanatın, teolojinin, felsefenin öneminin farkına vardı" diyor.

"Yol Bir Sürek Bin Bir Barış Senfonisi" etkinliği ardından bu çalışmanın akademik bir düzeye ulaştığını ifade eden Dinç, "Festivaller, projeler her zaman vardı ama bunun eğitiminin akademik seviyede olması durumu söz konusu değildi" şeklinde konuştu.

Yüzde 90’ı kadın 

Köln-Wuppertal’de açılan konservatuar, uzun bir çalışmanın sonucu. Öğrencilerine ilk sertifikalarını da verdiklerini belirten Dinç şu bilgileri paylaşıyor: "Bir koro oluşturduk. Koromuzun yüzde 90'ını kadınlardan oluşuyor. Kadınlar, Alevi kültür merkezlerinde mutfaklara sıkışmış olan canlarımızdı.

Enstrüman eğitimlerinde ise gençler daha ağırlıktaydı. ‘Yol Bir Sürek Bin Bir’ etkinliğinde profesyonel bir senfoni orkestrası vardı. Bu orkestra ile amatör arkadaşlarımız birlikte sahne aldılar. Bu da önemli bir gelişmeydi. Bu etkinlikten sonra yaklaşık bir yıl eğitimlerimizi sürdürdük. Bunun neticesinde sertifikalarımızı da verdik. Bu aynı zamanda bir konservatuar çalışmasının da alt yapısını oluşturmuş oldu.

Profesyonel kadrolarla

Köln-Wuppertal Konservatuarı’nda sanat yönetmeni olarak görev yapan Dinç şu bilgileri paylaştı: “Şu anda ilk hazırlık basamağının eğitimini vermekteyiz. Hazırlık sınıfı, birinci, ikinci sınıf var, 3. sınıfta artık orkestraya alıyoruz. Orkestramızda ikiye ayrılıyor koro ve bağlama orkestrası olarak. Aynı zamanda konservatuarda okumak istemeyip koroda yer almak isteyen arkadaşlara da kapımız açık.

Konservatuar bünyesinde yaratıcılık dersleri de veriliyor sadece var olan eserler icra edilmiyor. Öğrencilerimizden yeni besteler yapmalarını istiyoruz. Böylece bir külliyat yaratmak ve bunu orkestra ile sahnelemek istiyoruz. 40 öğrencimiz var, yaş ortalaması ise 25. Aralarında liseye gidenler, üniversite eğitimi alanlar, değişik mesleklerden insanlar var.

Dans bölümü de olacak

Her hafta Wuppertal Alevi Kültür Merkezi'nde pazar günleri ders veriyoruz. Vokal, şan ile bağlama eğitimleri veriliyor. Ayrıca solist, orkestra, çok sesli okuma dersleri de var. Müzikoloji veya dans bölümünü de planlıyoruz.’’

Konservatuarda ders verenler içerisinde Rotterdam ve Mannheim’deki akademilerden mezun eğitmenler olduğunu hatırlatan Dinç, "Ben Wuppertal’da müzik yüksekokulu HfMT’de bu yıl makam dersleri vermeye başladım. Bu okul üniversiteye bağlı. Şu anda bu okul ile konservatuarımızı beraber çalışacak duruma getirmek istiyoruz. Ki, beraber çalışmalarımız da başladı" diyor.

Üniversitede bağlama bölümü

Bir yıl sonra üniversitede bağlama bölümü açılmasını hedeflediklerini söyleyen Dinç, "Tahminimize göre Mayıs 2022’de üniversite eğitimlerimiz başlayacak" haberini de paylaşıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.