Bir ömrün notları

Dosya Haberleri —

Selim Ferat

Selim Ferat

  • Özgür Politika ve Yeni Özgür Politika gazetelerinde 29 yıldır köşe yazarlığı yapan Selim Ferat’la Varto’yu, Varto’nun ilk gazetesini, sol fikirlerle tanışmasını, Kürt Özgürlük Hareketi’ni ve aydın olmanın gerekliliklerini konuştuk. İki gün sürecek söyleşimizin ilk gününde Selim Ferat, Varto’nun ilk gazetesi Varto’nun Sesi’yle başlayan gazetecilik hayatını ve Kürt Özgürlük Hareketi’yle tanışma sürecini anlatıyor.    

HAKAN TÜRKMEN

Selim Ferat, Varto’da çocuk yaşta başlar gazeteciliğe. 1970’li yıllarda devrimci siyasetle tanışınca artık bütün yeteneklerini halkın hizmetine sunar. 1979 yılında bu yana Almanya’da yaşayan Selim Ferat belki de Kürtler arasında en uzun süredir aralıksız köşe yazan tek kişidir. Zira 1995 yılında kurulan Özgür Politika’da başladığı köşe yazılarına hala Yeni Özgür Politika’da devam ediyor. Öncesinde Berxwedan ve farklı yayınlarda da yazan Selim Ferat kendi köşesinden 29 yıldır aralıksız yazıyor. Yazılarında özellikle Kürt aydınlanmasının yaşadığı değişim-dönüşümü, aydın olmanın sorumluluklarını hatırlatan Selim Ferat’la Varto’da başlayıp Almanya’da devam hayatını konuştuk.      

 

Varto'nun Sesi gazetesini çıkarırken

Gazeteceliğe ilk adım

Muş’un Varto kasabasında doğan Selim Ferat, gazetecilik serüvenine oldukça küçük yaşlarda başlar. Babasının, Varto’nun ilk gazetesi olan "Varto’nun Sesi"ni çıkardığı matbaada mürettip (dizgici) olarak çalışır. Henüz 10 yaşındayken kurşun harflerle gazete dizmeyi öğrenir. 11-12 yaşlarına geldiğinde ise bu gazete için küçük haberler yazar. Zamanla sadece yazmakla kalmaz, aynı zamanda gazetedeki makaleleri okuyarak tashih işini de üstlenir. Bu süreç, onun gazeteciliğe olan ilgisini pekiştirir ve onu bu alanda ilerlemeye teşvik eder.

Selim Ferat, Rus yazar Maksim Gorki’nin "Ana" romanını ilk okuduğu kitap olarak hatırlıyor. Bu roman, onun edebiyata olan ilgisini tetikler. Ardından, arkadaşının tavsiyesiyle okuduğu "Arkadaşım Che Guevara" kitabı, onun dünya görüşünü ve politik bilincini şekillendiren önemli bir kitap olur. O kadar etkilenmiştir ki, bu kitabın reklamını kendi gazetelerinde yayınlar. Reklamda, "Arkadaşım Che Guevara kitabını okuyun" yazıyordur.