Bir yüzyılı daha kaybedemeyiz

  • PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, “Kürt Kürt’ün kanını dökerse bir 100 yıl daha kaybederiz. Asıl felaketi o zaman yaşarız” dedi.

 

PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan, KDP’nin gerilla alanlarına sevkiyat yapmasının ardından ortaya çıkan tehlikeli durumun hala devam ettiğini belirtti. Karayılan, ”Evet sorunlarımız var ama birlik olamazsak bile birbirimizi zayıflatmamalıyız” dedi.

ANF’ye verdiği kapsamlı röportajda, Karayılan, Avaşîn, Metîna ve Zap’ta Türk ordusuna karşı tarihi bir direnişin yaşandığını söyledi. Karayılan’ın söyleşisinde öne çıkan başlıklar şöyle:

*  ‘’Fakat tehlikeli durum hala geçmedi. Çünkü askeri güçler hala pozisyonlarını koruyorlar. Bu süreçte Kürtler arası bir savaş felaket ile sonuçlanabilir. Süreci iyi okumak gerekir.

Türk devletinin konseptti

*  Birincisi; Türk devletinin yaklaşık 6 yıldır sürdürdüğü bir konsept var. Bu konseptte, kendini Kürt sorunundan kurtarmak için Türkiye’yi genişletmeyi hedefliyor. Bölgede egemen bir devlet olmak istiyor. Bu, işgal ve ırkçılık içeren bir konsepttir. Bu konsept tüm halklar için tehlikeli ama özellikle biz Kürt halkı için çok daha büyük bir tehlike oluşturuyor. Kürt siyasetinin bunu göz önünde bulundurması gerekir.

*  İkincisi; Lozan Antlaşması 100 yıl için yapılmıştı. Şimdi bu anlaşmanın sona ermesine 2 yıl kaldı. Lozan Antlaşması’nda Kürtler inkar edildi; Kürdistan 4 parçaya bölündü, 98 yıldır büyük katliamlar yapıldı. Adeta bölge zindanları Kürtlerin yeri yurdu yapıldı. Fakat şimdi Türk devleti diyor ki, Lozan’da bizim de hakkımız yendi, bize de haksızlık yapıldı. Türk devleti şimdi bu çerçevede de hem siyasi, hem hukuki, hem de askeri olarak hazırlığını yapıyorlar.

100 yıl daha kaybederiz

*  Üçüncüsü; bölgede 3. Dünya Savaşı yaşanıyor. Bu savaştan sonra bölge yeniden dizayn edilecek. Biz Kürtler de bir kez daha ikinci bir Lozan yaşamamak için birlik olmalıyız. Ortak bir strateji yürütmeliyiz. Ulusal bir strateji olmalı. Böyle bir strateji izlemeyip, Kürt Kürt’ün kanını dökerse 100 yıl daha kaybederiz. Asıl felaketi o zaman yaşarız.

*  2023 yılında ortak bir strateji yürütmeliyiz. Birbirimizi zayıflatmamalıyız, Kürt siyaseti güçlü olmalı. Bu süreç stratejik yaklaşmamız gereken bir süreç. Evet sorunlarımız var, birlik olamazsak bile birbirimizi zayıflatmamalıyız. Biz hiç bir partinin zayıflamasını istemiyoruz, hiç kimsenin KDP’yi de zayıflatmasını istemiyoruz. YNK’nin de zarar görmesini istemiyoruz.

Başûr güçleri tarafsız olsun

Türk devletinin tüm imkan ve teknolojisi ile Avaşîn, Metîna ve Zap’a saldırdığına dikkat çeken Karayılan şunları belirtti: ‘’Türk devleti o kadar güçlü bir devlet değil, çok fazla reklam yapıyor, tekniği ve istihbaratı da kuvvetli bunlar da doğru. Ama darbe almış durumda. AKP-MHP iktidarı yenilgi sürecinde. Düşmanı yenilgiye uğratma fırsatımız var. Eğer  gerilla ablukaya alınmazsa, gerillanın yoluna çıkılmazsa ve Türk devleti ile istihbarat paylaşımı yapılmazsa yenilgiye uğratabiliriz. Biz yardım istemiyoruz, Başûr güçlerinin tarafsız olmalarını ve gerillaya engel olmamalarını istiyoruz.

*  Geçmişte Türk devletini Zap’ta yenilgiye uğrattık. Bugün de Avaşîn’de, Zap’ta ve Metîna’da Türk devletini yenilgiye uğratırsak başta Başûr olmak üzere tüm Kürt halkının eli daha da güçlenir. Gerillaya yardım edilirse iyi olur ama yardım etmiyorlarsa engel de olmasınlar. Türk devletine de yardım etmesinler.

En büyük savaş Avaşîn’de yaşanıyor

*  Şuan yüzlerce arkadaşımız birkaç metre aralıkla 86 gündür düşmanla yüz yüze bir savaş yürütüyor. Biz burada propaganda yapmıyoruz, bir gerçeği dile getiriyoruz.

*  Türk devleti 24 Nisan’da hangi dağları bombalıyorsa hala aynı dağları bombalıyor. Düşman şu an Avaşîn’in batısında Mervanos, Banista alanlarını, Avaşîn’in doğusunda ise Mam Reşo alanını tutarak gerillayı ablukaya almak istedi. Her iki koldan da saldırılar yaparak Avaşîn’i ele geçirmek istedi ama başaramadı. Geldiler ve çok büyük kayıp vererek geri çekildiler.

* Hala Avaşîn’in kontrolü gerilladadır. Eğer bu devlet bu kadar güçlü olsaydı bir haftada başarılı olurdu. Hadi Avaşîn’de nasıl bir savaş yürütüldüğünü kimse görmüyor, ama Metîna’daki savaşa herkes şahit. Sıradan bir güç orada 24 saat duramaz. Tarihte Kürtler hiçbir zaman Zendûra’da 2 gün savaşmamıştır ama şu an 86 gündür orada bir savaş yürütülüyor. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.