Biz size devrimden yazıyoruz

Kadın Haberleri —

YPJ

YPJ

  • Dünyanın farklı ülkelerinden Rojava’ya giden 12 enternasyonalist, “Biz size devrimden yazıyoruz” adlı bir kitap kaleme aldı. Kitabın yazarlarından biri olan Fransız Maria, aylardır kitapla birlikte Rojava devrimini de tanıtıyor. 

BARIŞ BALSEÇER/STRASBOURG

“Biz size devrimden yazıyoruz” kitabı, 12 enternasyonalistin birlikte kaleme aldığı bir kitap. Şu an ikinci baskıya hazırlanan kitap, Rojava’daki kadınların yaşamından kesitlerin yanı sıra, Kürt hikayeleri, masalları, savaşın gölgesinde kurulan Rojava’daki sosyal yaşamı ve jineolojiyi dünyaya taşımayı amaçlıyor. Kitabın yazarlarından biri olan Maria ile Kürt mücadelesiyle tanışmasını ve 11 yoldaşıyla kaleme aldıkları kitabı konuştuk. 

Kobanê ile birlikte

Maria, 2014 yılında DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırdığı dönemde Fransa’da düzenlenen tüm yürüyüşlere aktif olarak katıldığını ve 2016 yılında Kürtlerin tarihi direnişini daha yakından tanımak, öğrenmek ve katkı sunmak için Rojava’ya gittiğini söylüyor. 

Savaş ve inşa iç içe

Kısa sürede Kürtçe öğrenen ve Rojava’da üç buçuk yıl kalan Maria, “Rojava Devrimi bir kadın devrimi ve ben onun bir parçası olmaya çalıştım. Rojava’da bir tarafta savaş var, diğer tarafta ise bir yaşam inşa ediliyor. Elbette bu çok zor bir süreç. Oradayken, jineoloji çalışmalarına katıldım ve basın çalışmalarında yer aldım” diye belirtiyor. 

Esas olan, birbirinden öğrenmektir

“Kadınların her alandaki mücadelesi son derece önemli” diye konuşan Maria, bu nedenle jineoloji ile dünyadaki feminist hareketleri karşılaştırmayı doğru bulmuyor. Kadınların özgürlüğü ve birliğinin en önemli nokta olduğuna inanan Maria, “Esas önemli olan dünyadaki kadın mücadelelerinin birbirinden öğrenmesi, birbirinden güç almasıdır” diyor. 

12 enternasyonalist kadın

Kolektif bir üretim olan kitabın 12 kadın tarafından kaleme alındığını ifade eden Maria şöyle devam ediyor: “Kitap yazarlarının tümü Fransızca biliyor. Bretonyalı, Oksitanyalı ve Katalan enternasyonalistlerden oluşan yazar grubunun çoğu Fransa’da doğup büyümüş.”

Kitabı yazan kadınların çoğunun Rojava devrim çalışmalarında yer aldığını ifade eden Maria, “Bazıları aktivist bazıları gazeteci, bazıları ise devrime katılan çocuklarını görmek için oraya gelen annelerdi. Kitap aslında bu kişilerin Rojava’daki deneyimve görüşlerine dayanıyor” diye ekliyor. 

Beyaz Avrupalı bakışa yanıt

Maria, kitapta şiirlerin hikayelerin, Kürt masalları, tiyatro oyunları yani kısaca yaşamın her alanına dair üretimlere ilişkin anlatıların olduğunu kaydederek, “Kitap bizim için oryantalist ve beyaz Avrupalı bakışa karşı da bir cevaptır” diyor ve Rojava Devrimi’ni kendi devrimleri olarak sahiplendiklerini sözlerine ekliyor.  

Kitapta DAİŞ’li kadınlarla yaptıkları görüşmelere de yer verdiklerini anlatan Maria, bu kişileri kadın düşmanı bir çeteye katılmaya iten süreçleri irdelediklerini söylüyor. Maria, “Kitapta ayrıca feminizm ile jineoloji arasındaki bağları ve farkları da tartışmaya çalıştık” diyor. 

Köprü kurmaya çalışıyoruz

Maria, kitabın tanıtımı amacıyla Fransa’nın birçok kentinde Feminist kolektifler, otonom kolektifler, Özgürlükçü Komünistler Birliği (UCL), politik kitapevleri, sendikalar, ve Demokratik Kürt Toplum Merkezleri ortaklığında paneller düzenlediklerini ifade ediyor. Bu panellerde Rojava’daki deneyimlerini, jineoloji, Rojava devrimi, Demokratik Konfederal paradigmayı Fransız ve Kürt halkına anlatmaya çalıştıklarını da söyleyen Maria, “Bu çalışmayla Kürt halkı ile Avrupa’daki halklar arasında bir köprü kurmaya çalışıyoruz” diyor. 

Bu kapsamda Belçika, İsviçre, Fransa’da şu ana kadar 30 etkinlik, panel düzenlenmiş. Aynı zamanda bu etkinlikte jineoloji derslerinin de verildiğini aktaran Maria, farklı halklardan kadınların etkinliklerine yoğun ilgi gösterdiğini söylüyor. 

Geliri kadın projelerine

İlk baskısını 8 Mart 2021 tarihinde yapan kitabın tükendiğini, ikinci baskısının ise yakın zaman içerisinde okurlarla buluşacağını belirten Maria, “Kitabı Rojava devriminde ölümsüzleşen tüm savaşçılara adıyoruz. Amacımız Rojava devrimini tüm dünyaya anlatmak” diyor. Maria, “Baskı, yayım ve dağıtım ücretleri ödendikten sonra kalan geliri Rojava’daki kadın projeleri için gönderiyoruz” diye de ekliyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.