Bizi insan yapan şey ne?
Doğan Barış ABBASOĞLU Haberleri —
- Modern insanı biyolojik olarak diğer insansılardan ayıran özellikleri konusunda elimizde çok sayıda tartışmasız bilimsel gerçek var. Peki bu gerçekler insanları neyin insan yaptığını, insan olmamızı neyin sağladığını açıklama konusunda yeterli mi?
Modern bilim insanları yüzyıllar boyunca insanı anatomik olarak diğer insansılardan net olarak ayırt edebileceğimiz kanıtlar peşinde koştu. Haklarını yememek lazım, bu alanda da oldukça ikna edici verilere ulaşıldı. Ancak biyolojik göstergeler ve arkeolojik kanıtlar dışında düşünmek insanın nasıl olduğu hikayesini çok daha karmaşık hale getiriyor. İnsansıların yaşam tarzları ve becerileri konusunda elimizdeki verilerin her geçen gün artmasıyla birlikte artık açıklamalarımız çok daha kapsamlı bir bakış açısını gerektiriyor.
İnsanlığın çıkış noktası Asya ve Avrupa olarak görülüyordu
Bundan 100 yıl kadar önce Dünyadaki bilim insanları insanlığın kökenini Ön Asya ve Avrupa olarak görüyordu. İlk Neanderthal fosili 1820lerde Avrupa’da bulunmuştu. İlk Homo erectus fosili de Asya’da 60 sene kadar sonra keşfedilmişti.
28 Kasım 1924 tarihinde Güney Afrikalı antropolog Raymond Dart, insan ve maymun arası bir canlıya ait olduğunu tespit ettiği bir kafatası keşfetti. Australopithecus olarak adlandırılan bir türe ait olan bu fosil popüler olarak Taung Çocuğu olarak adlandırıldı.
2,8 milyon yıllık bu fosil o dönemin bilim dünyasında büyük bir şok etkisi yarattı. Öncelikle bu fosil insansıların kökeninin Asya-Avrupa değil Afrika olduğuna işaret ediyordu. Yine ilk kez insanların atalarının neye benzediği konusunda bir veri elde edilmişti.