Bölündüğümüz yerde birleşeceğiz

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan Konferansı

Lozan Konferansı

  • Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden Abdulkerim Ömer, Osmanlı hayali kuran Erdoğan’ın yeni bir Lozan yaratmak istediğini belirterek “Yeni bir Lozan’a yol vermemeliyiz. Biz 1920’lerin Kürtleri değiliz. Gücümüz var. Artık işgal altındaki topraklarımız özgür olmalı” dedi.
  • Güney Kürdistanlı aktivist Dr. Taha Resol  “İnanıyorum ki Lozan’ın 100. yılında bir araya gelip ‘Kürdistan’ı parçalayan Lozan gitti, yerine birleştiren Lozan geldi’ diyeceğiz. Biz Kürtler gökkuşağının renklerini severiz. Konferans da 4 parça Kürdistan’dan farklı renkleri buluşturdu” diye konuştu. 

ERDOĞAN ZAMUR/LOZAN

Lozan Anlaşması’nın 99. yıldönümü dolayısıyla 57 siyasi parti ve kurum ile yaklaşık 300 aydın, siyasetçi, sanatçı ve akademisyenin katılımıyla, anlaşmanın imzalandığı İsviçre, Lozan’daki Rumine Sarayı’nda konferans düzenlendi. KDP dışındaki Kürt ve Kürdistani çevrelerin buluştuğu konferans, Kürdistan’ın dört parçasından temsilcileri bir araya getirdi.

Gazetemize konuşan konferansın katılımcıları Lozan Antlaşması’nın imzalandığı yerde Kürtlerin kendi tarihlerini yeniden yazdığını belirterek, soykırım ve inkarın bir yüz yıl daha devam etmemesi için birliği güçlendirme ve tek ses olma çağrısı yaptı. 

Abdulkerim Ömer

Hedef Rojava Devrimi’ni boğmak

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Dairesi Eşbaşkanı Abdulkerim Ömer, “Bu binada devletler arası bir konferans yapıldı ve Kürdistan dört parçaya bölündü. Bu Kürt soykırımıdır. O günden günümüze katliamlar, öldürmeler, insan kaçırmalar, şehirleri bombalamalar ve katliamlar bitmedi. Şimdi de Rojava‘da ortaya çıkan devrimi boğmak istiyorlar” dedi. 

Yeni bir Lozan’a yol vermeyelim 

Erdoğan’ın yeni bir Lozan yaratmak istediğini belirten Ömer, “Türk devleti Rojava‘da devrimi yenilgiye uğratmak ve yok etmek için önce DAİŞ ve El Nusra ile işbirliği yaptı. Amerika ve Rusya ile pazarlık yapıp Efrîn ve Gire Spî’yi işgal etti. Biz Kürtler yeni bir Lozan’a yol vermemeliyiz” diye konuştu. 

Topraklarımız özgür olmalı

Türk devletinin bunun için pazarlıklar yaptığını belirterek, “Osmanlı hayalleri kuruyorlar” diyen Ömer, “Bu konferansın sonunda Kürtlerin bir duruşu, bir sözü ortaya çıktı. Biz Kürtler bir araya gelmeli ve ortaklaşmalıyız. Biz 1920’lerin Kürtleri değiliz. Gücümüz, kuvvetimiz var. Dünya da Kürtleri artık tanıyor ve saygı duyuyor. Artık işgal altındaki topraklar özgür olmalıdır. Mücadelemiz bunun için” diye ekledi. 

Deham Sino

Terörü yenen halkız

Rojava’dan El Parti Temsilcisi Deham Sino de birliğin önemine vurgu yaparak, “100 yıl önce birlik olmadığımız için bunları yaşadık, parçalara bölündük” dedi. “Farklı ülkelerin egemenliği altında da olsa Kürtler ortaklaşmalıdır” diyen Sino, “Birçok ortak noktamız var. Ortadoğu’da terörü yenen biz Kürtleriz. Bize ‘terörist’ diyorlar, oysa biz terörü yenmiş bir halkız” diye belirtti. 

Dersim Zend

Konferans tarihi önemde

Güney Kürdistan’dan YNK Temsilcisi Dersim Zend ise konferansın yapıldığı binada 99 yıl önce Kürt halkının düşmanlarının toplanarak, Kürdistan’ı 4 parçaya ayırdıklarını belirterek “Tarihte hep soykırım ve katliamlara uğradık. Gerçekleştirdiğimiz konferans tarihi önemdedir. Artık bütün Kürtler el ele vermelidir. Dileğim Kürtlerin birlik olmasıdır. Bunun için daha fazla çalışmalıyız” diye konuştu. 

Dr. Taha Resol 

Tek renk değiliz, gökkuşağıyız

Güney Kürdistanlı aktivist Dr. Taha Resol  “İnanıyorum ki gelecek yıl yani Lozan’ın 100. yılında bir araya gelip ‘Kürdistan’ı parçalayan Lozan gitti, yerine birleştiren Lozan geldi’ diyeceğiz. Bütün Mezopotamya halkları Türk, Arap, Fars, Ermeni, Asuri, Süryani ve Kürtler bu birliktelikte yerini alacak. Biz Kürtler tek rengi sevmeyiz, biz gökkuşağının renklerini severiz. Konferans dört parça Kürdistan’dan farklı renkleri buluşturdu. Bir araya gelenleri kutluyorum” diye konuştu. 

Çiya Muhammedi

Bu yüz yıl birlik zamanı

Doğu Kürdistan’dan Komal Partisi Temsilcisi Çiya Muhammedi de Lozan’ın Kürtler için anlamına işaret ederek, “Kürdistan, Lozan Antlaşması’yla paramparça edilmiş ve her parça bir devletin egemenliğine verilmiş. Kürdistan’ın parçaları arasına tel örgüler çekilmiş, mayınlar döşenmiştir. Sınırlar bizler için ölüm anlamına geliyor” dedi. 

“Biz Kürtlerin arasına çekilmiş olan yapay sınırlar kaldırılmalıdır” diyen Muhammedi, Kürt partilerine ve siyasetçilerine seslenerek, “Artık bir araya gelme zamanı. Bu yüz yılda birlik olmalıyız” dedi. 

Birlikte mücadele etmeliyiz 

“Kürdistan toprakları için canını feda eden, hangi parçada olursa olsun bizim için bir değerdir” diyen Muhammedi, “O değerlere sahip çıkmalıyız. Bugünden sonra artık bir bütün olarak Kürtlerin bir araya gelmesi, birlikte mücadele etmesi gerekiyor” diye belirtti. 

Mele Şevket

Kara leke silinecek

Avrupa’dan konferansa katılan Civaka İslamiya Kurdistan’dan (CÎK) Mele Şevket de “Lozan’ın üzerinden 99 yıl geçti. Lozan, Kürtler için karanlık bir gündür, karanlık bir tarihtir. Bu anlaşmayı imzalayanlar Kürtler adına karar verdiler. Kürtler ise 99 yıldır direniyor ve Lozan’ı kabul etmiyorlar” dedi. Konferansın önemine de vurgu yapan Mele Şevket “Konferansla dünyaya ‘Biz sizin verdiğiniz kararlara uymayacağız’ dedik. Artık uyanmak ve birlik olmak zorundayız. Üst kimliğimiz Kürt ve Kürdistan olmalıdır” diye seslendi. 

* * * 

Dört parçayı buluşturdu

Lozan’da Pazar günü Rumine Sarayı’nda gerçekleştirilen konferans, Kürdistan’ın dört partisinden temsilcileri bir araya getirdi. Güney Kürdistan’dan YNK’nin yanı sıra Goran Hareketi’nden Fuad Cemal, Yeşiller Partisi’nden Hindirîn Numan, Komeleya Dadgeriya İslami adına Parlemento Grup Başkanı Abdulsettar Mecîd, Kürdistan Komünist Partisi (Hizbî Şuî Kurdistan) adına Azad Osman, YNK Kadın Hareketi Sözcüsü Kiner Abdullah, YNK eski parlementeri Salar Mahmud, Irak Parlemento eski Üyesi ve YNK yönetiminde yer alan Blase Jabbar Ferman, gazeteci Kemal Rauf; Kuzey ve Doğu Suriye’den Kongre Star adına Dilşad Omer; Doğu Kürdistan’dan Komeleya Hizbi Komünist adına Esrin Kadirî, PJAK Eşbaşkanı Siyamed Muînî, PJAK eski Başkanı KODAR üyesi Hacî Ahmedî, Doğu Kürdistanlı Hukukçu Azîz Mamlî; Kuzey Kürdistan’dan Partiya Îslamiya Kurdistan (PÎK) Genel Başkanı Hikmet Serbilind, Tevgera KAWA adına Hüseyin Yıldırım, Kürdistan Komünist Partisi Sözcüsü Kemal Bilget, Avrupa Süryaniler Birliğinden (ESU) Suphi Aksoy; Avrupa’dan KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, KCDK-E Eşbaşkanları Fatoş Göksungur ve Yüksel Koç, Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) adına Zozan Serhat, Kurdische Gemeinde’den Süleyman Sever de konferansa katılanlar arasındaydı.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.