Bölünmenin panzehiri birliktir

Yurt Dışı Haberleri —

Lozan Konferansı

Lozan Konferansı

  • Lozan Antlaşması’nın yıl dönümünde yapılan konferansın sonuç bildirisinde “Lozan Antlaşması'nın bir yüz yıl daha bize dayatılmasını istemiyorsak, birliğimizi güçlendirmeli ve bu bölünmeye tek sesle karşı çıkmalıyız” denildi.

4 parça Kürdistan’dan katılımcılarla yapılan Lozan Konferansı’nın ardından sonuç bildirisi ve alınan kararlar açıklandı. Sonuç bildirgesinde 99 yıl önce imzalanan Lozan Antlaşması’yla yok sayılan Kürtlerin akıbeti hakkında kararlar alındığı belirtildi. 

Soykırımın önü açıldı

Antlaşmayla Kürdistan’ın 4 parçaya bölünerek halen devam eden Kürt soykırımının önünün açıldığına dikkat çekildi. Ermeni ve Asuri-Süryani-Keldani halklarının da Kürtlerle aynı akıbete uğradığı ifade edildi. Kürt halkının tüm bu zorluklara rağmen Lozan Antlaşması'nın sonuçlarına direnerek günümüze kadar geldiği ve artık bölgede etkili bir güç olduğu belirtilerek, “Bugün Güney'de federal bir statü, Rojava’da on yıllık fiili bir statü, Kuzey'de ve Doğu'da örgütlü bir özgürlük hareketi ve büyük bir direniş var” tespiti yapıldı. 

Kazanımlarımıza göz diktiler 

Bildirgede ayrıca şunlar belirtildi: “Lozan Antlaşması'nı çiğnedik, ancak feshetmedik. 99 yıl sonra bile düşmanlarımız bize karşı soykırım planları yapıyor ve yürütüyor. Lozan Antlaşması'nı bir yüz yıl daha üzerimizde olduğu gibi uygulamak ve elde ettiğimiz kazanımları elimizden almak istiyorlar. Lozan Sözleşmesi'ne karşı en büyük tepki milli birliğin sağlanmasıdır. Bu anlaşma ülkemizi ve halkımızı bölüyor ve bizi birbirimizden ayırıyor. Lozan Antlaşması'nın bir yüz yıl daha bize dayatılmasını istemiyorsak, birliğimizi güçlendirmeli ve bu bölünmeye tek sesle karşı çıkmalıyız.”

Konferans kararları

1- Lozan Antlaşması Kürdistan halkına sorulmadan yapılmış ve ardı sıra ülkemiz ve halkımızı bölmüştür. Biz Kürdistan halkının temsilcileri olarak bu anlaşmayı reddediyoruz.

2- Konferans Birleşmiş Milletler’e, bu anlaşmayı imzalayan devletlere ve ilgili tüm yetkililere çağrıda bulunarak, yeni bir konferansı yapalım, bölgenin gerçeklerine uygun ve adil yeni bir anlaşma yapalım diyoruz.

3- Kürdistan'ın dört parçasındaki Özgürlük Mücadelesi bu Konferansı, Kürdistan'ın her türden işgaline ve bölünmesine karşı esas çalışma olarak görüyor ve selamlıyor.

4- Konferans, Lozan Antlaşması’nda zarara gören, mağdur olan Asuri-Süryani-Keldani halkını ve Kürdistan'da yaşayan tüm halkları mağdur olarak görmekte ve bu halkların özgürlük mücadelesini selamlamaktadır.

5- Konferans, Güney Kürdistan'ın kazanımlarına sahip çıkar ve  ayrılmış ‘tartışmalı bölgelerin’ (Irak Anayasası’nın 140. Maddesi’nde belirtilen) Kürdistan topraklarına geri dönmesi için yapılan çalışmaları ve faaliyetleri sahiplenir.

6- Konferans, Rojava Kürdistanı’nın statüsünün resmileşmesini ve işgal altındaki toprakların özgürleştirilmesini destekler.

7- Konferans, Türk devletinin Metîna, Zap ve Avaşîn bölgelerinde kimyasal silah saldırıları başta olmak üzere tüm saldırılarına karşıdır. Özgürlük gerillalarının bu saldırılar karşısındaki direnişini selamlar.

8- Konferansımız, kimyasal silah kullanımına karşı OPCW'ye ve tüm uluslararası güçlere, Türk devletinin kimyasal silah kullanımına karşı sessiz kalmama çağrısında bulunur.

9- Konferans, Kürdistan halkının tüm parti, kurum, kuruluş ve temsilcilerini birliklerini güçlendirmeye, işgalcilerin saldırılarına ve düşmanca planlarına karşı birlik olmaya çağırır. Uluslararası arenada da sesimizi birleştirerek Kürdistan davasını tek sesle dünyaya duyuralım.

100. yıl etkinlikleri

Bildirgede Lozan Antlaşması’nın 100. yılı vesilesiyle 2023’te yapılacak etkinliklerin planlaması da paylaşıldı: 

* 22 Kasım’dan itibaren çeşitli paneller, resim sergisi ve söyleşiler düzenlenecek.

* 22 Temmuz’da “Lozan’ın 100. yılında 100 bin Kürt Lozan’a” şiarıyla merkezi bir yürüyüş ve miting gerçekleştirilecek.

* 23 Temmuz’da bütün Kürdistani kurum ve şahsiyetlerin katılacağı bir konferans düzenlenecek.

* 24 Temmuz’da antlaşmanın yapıldığı yerde konferans sonuç bildirgesi okunacak.

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.