Britanya’da Newroz kutlamaları başladı

Yurt Dışı Haberleri —

  • Bu yılki Newroz kutlamaları için İngiltere’nin birçok üniversitesinden yüzlerce öğrenci Londra’da bir araya gelerek, ilk kutlamayı gerçekleştirdi.

HİKMET ERDEN

İngiltere’nin SOAS, UCL, Cambridge, Canterbury ve Oxford gibi bir çok üniversitesinde eğitim gören Kurdistanlı gençlerden oluşan Kürt Toplum Platformu KİP (Kurdish İnter Society Platform) öncülüğünde Britanay’daki ilk Newroz kutlamasını Londra Selby Center’da gerçekleşti.

4 parçadan 4 kadın 

Kurdistan’ın tüm parçalarından yüzlerce genç öğrencinin katıldığı Newroz etkinliğine Devrimci Gençlik Hareketi ve Kürt Halk Meclisi üyeleri de katıldı. Newroz’un açılış konuşmasını dört parça Kurdistan’dan birer genç kadın yaparak, Kürt halkının ulusal bayramı olan Newroz’un Kürt halkına özgürlük imkanı sunduğu ve bunun için Kürtlerin birliğine vesile olması istendi. Kurdistani gençlik örgütlerinin büyük çoğunluğunun yer aldığı Newroz kutlamasına KDP’ye yakın çevreler katılmadı.

Kurdistanlı üniversite öğrencileri Newroz’a ulusal kıyafetleri ile katılırken, genç kadınlar bir renk cümbüşü oluşturdu. Kurdistan’ın dört parçasının her renginin yer aldığı Newroz’da gençlerin “Ha gerilla” şarkısı ile Bablekan halayı çekti.

Sorani başlayıp Kurmanci bitirdiler

Newroz etkinliğinde ilk olarak Peywend Caff sahne aldı ve Soranice şarkılar ile kitleyi coşturdu. Ardından sahneye çıkan Mir Serhed ise ‘Serhildan’ şarkısı ile Newroz’u coştururken, halay da buluşan yüzlerce kişi ‘Biji serok Apo” sloganı attı.

Mir Serhed’in ardından sahneye Hozan Diyar çıktı. Hozan Diyar, Başur’da işgale karşı büyük bir mücadele ve direniş gerçekleştiğini söyleyerek, “Güney Kurdistan’da ihanete ve işgale karşı bir direniş ve mücadele var. Yine Rojhelat’ta jin jiyan azadi sloganı ile Kurdistan halkının özgürlük yürüyüşü sürüyor. Bizim savaşçılarımız ideolojimiz, davamız, dilimiz vatanımız ve önderliğimiz var. Tek eksiğimiz ulusal birliğimiz ve biz bunu gerçekleştirmeliyiz. Newroz bu ruhun adımıdır” dedi.

Newroz son olarak rap sanatçısı Sharkz’ın sahne alırken, Newroz etkinliği  salon dışında ateşler yakılıp şarkılar söylenmesi ile sona erdi. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.