Buka Lekî: Plastik hayatlar

Kültür/Sanat Haberleri —

Buka Lekî: Plastik hayatlar tiyatro oyunu

Buka Lekî: Plastik hayatlar tiyatro oyunu

  • TAKSAV 10. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde sahnelenen Buka Lekî oyuncularından Pelda Bal, oyunda askerlik travmasının yol açtığı eşyalaşma süreçlerinin ikili ilişkilere yansımasını anlattığını söyledi.

MELİKE AYDIN - JİNNEWS/İZMİR

TAKSAV 10. Uluslararası Tiyatro Festivali’nde sahnelenen Buka Lekî oyuncularından Pelda Bal, oyunda askerlik travmasının yol açtığı eşyalaşma süreçlerinin ikili ilişkilere yansımasını anlattığını söyledi. Pelda, oyunun bir sonraki durağının ise İstanbul olacağını ekledi. 

Kürtçe oyun “Buka Lekî”, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakfı (TAKSAV) 10. Uluslararası Tiyatro Festivali kapsamında Kültürpark İzmir Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluştu. Yazarı ve yönetmeni Mirza Metin olan oyunda, askerlik travması sonucu robotlaşan, plastik bir manken dışında kimseyle konuşamaz hale gelen bir erke ve bu erkeğin, dilsiz, plastik bir mankenle yaşadığı platonik ilişki etrafında şekillenen kara komedi tarzında. Oyun, erkek otoritesinin ikili ilişkileri, eşyalaştırmasını konu ediniyor. Hem Kürtçe yazılan hem de Kürtçe sahnelenen oyun, Türkçe üst yazı ile sahnelendi. 

Tek perdelik oyunun üç oyuncusundan biri olan Pelda Bal, büyük şehirlerde Kürt nüfusunun yoğun olduğunu, onlara kendi renkleri ve dilleriyle tiyatro izlemelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi. Pelda, “Oyunda çok fazla Kürt ve Türk seyirci vardı. Bu, çok keyif verici bir durum. Bizim de amacımız tüm Kürtlere ve dünyaya ulaşmak. Dil açısından bir yerle sınırlı kalmak istemiyoruz” dedi. 

Erkekler daha fazla konuşuyor

Oyunda kadının erkeğe çok fazla taviz verdiğini, ancak gerçek hayatta da bunun karşılığını olduğunu dile getiren Pelda, “Bu yüzden biraz kendimize dönmemiz gerekiyor. Oyunda kadın kendi gerçekliğinden uzaklaşıyor ve sanal bir ilişkiye başlıyor. Bu da, onun sonu oluyor” diye belirtti. 

Oyunda, erkeğin plastik mankenin konuşmasını beklemesine işaret eden Pelda, burada  aslında erkeklerin kadınlardan daha fazla konuştuğu sonucunun çıktığını söyledi. Pelda, “Kadın sahnede değilken aynı eşitlikte konuşuyorlar, erkek de o kadar konuşuyor. Kadın konuşmuyor ama erkek yine konuşuyor. Erkeğin istediği şey kendince bir anlam çıkarmak, bahane yaratmak. Konuşmak zekâyla bağlantılı bir şey, çok konuştuğun zaman hızlı düşünürsün. Toplumda sürekli kadının çok konuştuğundan ya da çok küçük meseleler üzerinde durulduğu söyleniyor. Biz bunun üzerinde de duruyoruz ve gerçeğin bu olmadığını da söylüyoruz” sözlerini kullandı.

Pelda, Ser Encama Qijikan ve Buka Leki oyunlarının Amed’de ve Kerkük Festivali’nde de sahnelendiğini ve bundan sonraki duraklarının İstanbul olduğunu dile getirdi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.