Bulimia nervoza komplikasyonlar ve önlemler 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Bulimia nervoza hastalığı çok sayıda ciddi komplikasyona neden olabilir. Bu durum bireyin hayatını tehlikeye atacak kadar da ilerleyebilir.

 

Kalp atışlarında bozukluk, yani aritmi görülebilir. Bunun dışında kalp yetmezliği de bu hastalığın olası bir komplikasyonu. Sindirim problemleri de sıkça görülmektedir. Dişlerde çürüme veya dişetinde iltihap veya yaralanma da oluşmaktadır. Adet dönemindeki düzensizlik de sıkça yaşanan bir komplikasyondur. Vücutta aşırı şu kayıbı ile böbrek yetmezliği de görülebilir. Genel anlamda yetersiz beslenmeye bağlı tıbbi sorunlar yaşanabilir. Bulimia nervoza hastalarında uyuşturucu ve alkol kullanımı da diğer insanlara göre yüksektir. Hastalık birçok psikolojik sorunu da beraberinde getirmektedir. Bireyin kendisine zarar vermesi, örneğin kollarda kesik yaraları, sıkça görülmektedir. İntihar düşünceleri ve denemeleri de oluşabilir. Anksiyete, depresyon ve çeşitli kişilik bozuklukları da görülebilir. Sosyal ilişkilerde sorunlar da yaşanmaktadır.

Hastalar genellikle normal kilolu veya çok hafif kilolu olduğu için, bir sorun olduğu her zaman gözlemlenmeyebilir. Sürekli şişmanlığı konuşan (endişe veya şikayet eden) ve kendi vücudu hakkında aşırı negatif bir görüşe sahip olan insanlara dikkat edilmelidir. Sıkça veya aşırı şekilde diet uygulayan ve aşırı egzersiz yapan insanların bulimia nervoza hastası olma olasılığı vardır. Hastalar kusma amaçlı yemekten hemen sonra veya yemek esnasında tuvalete giderler. 

Bulimia nervoza hastalığının ilaçlar ile doğrudan tedavisi yoktur. Hastalığı önlemenin de kesin bir yolu yoktur. Ancak hastalığın belirtileri görüldüğünde psikolojik tedavi başta olmak üzere profesyonel bir tedaviye ihtiyacı vardır. 

Çocukların sağlıklı ve gerçekçi bir vücut imajı fikri oluşturmaları bulimia nervoza gibi yeme bozuklukları hastalıkları için en önemli önlemdir. Vücut ölçüleri ve şekilleri ne olursa olsun kendilerine görünümleri dışında güven duymaları sağlanmalıdır. Evdeki tüm bireylerin sağlıklı bir yaşam tarzına odaklanması önemlidir. Kilo hakkında konuşmak ve eleştirmek pek fayda vermez. Yemeğin düzenli yenilmesi de oldukça önemlidir. Stres ortamlarından uzak durulması da faydalıdır. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.