Bunlar kan emicidir!

Kızılay çadırları

Kızılay çadırları

  • Deprem bölgesine hızlıca çadır yardımında bulunmayan  Kızılay, depremin ardından deposundaki çadırları para karşılığı sattı. AHBAP Derneği, çadır satın alıp depremzedelere dağıttığını açıkladı, Kızılay da inkar edemedi. Türk Eczacılar Birliği (TEB) de Kızılay’dan parayla çadır aldığını duyurdu.

Erdoğan şefliğindeki AKP-MHP iktidarının, bir nevi para aklama ve transferinde kullandıkları bir şirkete dönüştürülen ama Türkiye halklarının kanından malına kadar bağış alan Türk Kızılay, depremin ilk günü insanlara yetiştirmesi gereken çadırları sattı. Üstelik, bu ahlaksızlığı inkar edemediği için savunma pişkinliği sergiledi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Murat Ağırel, Maraş merkezli depremlerin üçüncü gününde Kızılay'ın Haluk Levent'in başkanlığını yaptığı, afet bölgesindeki çalışmalarını sürdürerek depremzedelere destek olan Ahbap’a 46 milyon TL'lik çadır satışı yaptığını yazdı. Ağırel, dünkü yazısında çifte depremin ilk günlerini kastederek,“Kızılay ve çadırları neden ortada yoktu” sorusunun yanıtını, “AHBAP’a çadır satmakla meşguldüler” diye yanıtladı ve şöyle devam etti: “Biliyorsunuz, yardım kuruluşu hüviyetinden sıyrılıp holding olan Kızılay’ın çadır ve konteyner üretim tesisleri var. İddiaya göre Kızılay, depremin üçüncü günü AHBAP’a 46 milyon TL tutarında çadır satışı gerçekleştirmiş. Ayrıca elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdi. Halktan da yardım yapıyoruz diyerek para topluyorlar. Denetleyecek kurum var mı? Ben hiç sanmıyorum. Deprem bölgesinde halen çadır eksiği var ve yaşanan durum bu!“

Süleyman Soylu'ya soruldu

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kızılay’ın bedelsiz vermesi gereken çadırları satmasını Meclis gündemine taşıdı ve Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Önergede şunlara yer verildi: "Kuruluş amacı, hiçbir ayrım yapmaksızın insanın acısını önlemeye veya hafifletmeye çalışmak, insanın hayatını ve sağlığını korumak olan Kızılay’ın ayrıca elindeki stokları ve gönderilecek yardımları da cemaat, tarikat, vakıf ve derneklerine yönlendirdiği ileri sürülmektedir. Vatandaş can derdindeyken, enkaz altında canlar varken, dondurucu soğukta dışarıda üşürken Kızılay’ın çadırları bedelsiz dağıtmak yerine satması asli görevinden uzaklaşan kurumun ticarethane haline geldiğini açıkça göstermektedir. 155 yıl öne kurulan Kızılay, iktidar tarafından ticarethaneye çevrilmiştir. Vatandaşlardan Kızılay’a para toplanırken, çocuklar kumbarasında biriktirdiği parayı, harçlıklarını bağışlarken, böyle bir afet zamanında Kızılay’ın çadır satıyor olması kuruma olan güveni bir kez daha derinden sarsmıştır.”

Bulu, önergesinde şu sorulara yanıt istedi: "Depremin olduğu 6 Şubat günü Kızılay’ın elinde kaç çadır vardır? Bu çadırlardan kaç tanesi vatandaşa dağıtılmıştır? Kızılay’ın sivil toplum kuruluşu olan AHBAP’a çadır sattığı iddiası doğru mudur? Kızılay tarafından AHBAP’a kaç tane çadır satılmıştır? Karşılığında ne kadar para alınmıştır? Çadırların birim fiyatı neye göre belirlenmiştir? Kızılay başka bir sivil toplum örgütüne ya da kişilere bu süreçte çadır satmış mıdır? Kızılay’ın elindeki stokları ve gönderilecek yardımları cemaat, tarikat vakıf ve derneklerine yönlendirdiği iddiası doğru mudur? İddia doğruysa söz konusu cemaat, vakıf ve dernekler hangileridir? Miktarı ne kadardır?"

AHBAP satın aldığını duyurdu

Sanatçı Haluk Levent'in kurucusu olduğu AHBAP Derneği, Kızılay'ın depremin ardından derneğe çadır sattığına ilişkin bir açıklama yayımladı. AHBAP'ın Twitter hesabından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "6 Şubat 2023 günü ülkemizde yaşanan Kahramanmaraş merkezli ve toplam 10 ili etkileyen deprem nedeniyle depremden zarar gören vatandaşlarımızın çadır ihtiyacını karşılayabilmek için tüm ülke seferber olmuş, Derneğimiz de tüm ülke çapında çadır üreten firmalar ile temasa geçmiştir. Ancak; depremin 10 ili etkilemesi ve yıkımın olağanüstü düzeyde olması nedeniyle ülkemizdeki tüm çadır üreticilerinin mevcut stokları vatandaşlarımızın mağduriyetlerini karşılayamamıştır. O tarihte iletişime geçtiğimiz firmalarda hemen o sabah deprem bölgesine gönderebileceğimiz çadırlar yoktu. En erken 1 hafta içinde yetiştireceklerdi.

Arkadaşlarımız, Kızılay’ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiler. Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik. Çadırlar 2 bölgeden gelecekti. Erzincan’dan 1232 adet (8 tır) çadır öncelikle en yakın şehirler olan Adıyaman ve Kahramanmaraş’a; Ankara'dan da 918 adet (8 tır) çadır Hatay’a gönderilmek üzere 10 Şubat'ta yüklendi ve aynı gece dağıtıldı. AFAD ile temasa geçildi ve çadırların dağıtımını yapma konusunda bilgi verildi. Ayrıca 5-6 gün sonrasına teslim edilecek çadırlarla ilgili görüştüğümüz diğer firmalara da çadır siparişi verildi ve satın alındı."

Satın almak zorundaydık

Haluk Levent de sosyal medyadan şu açıklamayı yaptı: "Biz o akşam herkes can derdinde soğuktan donarken 'bu çadırları satın almalı mıyız ya da almamalı mıyız?' lüksüne sahip değildik olamazdık da. Ve satın alıp bölgeye gönderdik. Kızılay yetkilileri bana 'Bu toplanan paralarla hammadde ve kumaş satın alınıp tekrar çadır üretilip vatandaşa ücretsiz olarak dağıtılıyor' dediler. Bilginize. Tüm süreç böyle yaşandı."

Kızılay Başkanı inkar etmedi

Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, AHBAP'ın açıklamasından sonra çadırları sattıklarını kabul etmek zorunda kaldı. AHBAP'ın Kızılay'ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevkedip depremzedelerin hizmetine sunduğunu söyleyen Kınık, AHBAP'tan aldıkları kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırdıklarını ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planladıklarını ileri sürdü.

Eczacılara da satmış

Türk Eczacılar Birliği (TEB) de 6 Şubat’taki depremin hemen ardından bölgede mobil eczaneler kurmak için harekete geçtiğini, ancak büyük çadır bulmakta zorlandığı için Kızılay’dan parayla çadır almak zorunda kaldığını açıkladı. TEB Başkanı Arman Üney, tanesi yaklaşık 140 bin TL fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde 5 adet çadırı Kızılay’dan satın aldıklarını söyledi. Üney, bu alım için ödemeyi Kızılay’ın bir iştiraki olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’ye yaptıklarını belirtti. Depremin ilk günü, TEB’e ait bir TIR eczaneyi Maraş’a gönderdiklerini ancak yıkımın büyüklüğü nedeniyle hemen çadır ve konteyner arayışına girdiklerini belirten Üney, yeterli konteyner ve çadır bulmakta zorlandıklarını, bunun üzerine Kızılay ile temas kurduklarını belirtti.

Arayanlara 'veremem' diyordu

İskenderun Mimarlar Odası Başkanı Koray Tanın, depremin 9. günü şu açıklamayı yapmıştı:“Kızılay’ı arıyoruz çadır verin diye. Çadır veremem diyor. Bilmiyorum nedenini."

Kızılay ve iktidara tepki yağdı

Depremzedeler çadır beklerken Kızılay'ın çadır satmasına çok sayıda tepki geldi. Bazıları şöyle:

Gazeteci yazar Ece Temelkuran: "'Türk Kızılay kar amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.' Öyle idi. Canıyla uğraşan insanla çadır pazarlığı yapmışlar. Büyük bir ülkeyi kalpsiz bir bakkala çevirdiler."

Gazeteci Murat Ağırel: "AHBAP Kızılay’dan çadır satın aldıklarını doğruladı. Açıklama için teşekkürler. Ama burada mesele AHBAP’ın çadır alması değil, Kızılay elindeki çadırı deprem bölgesine göndermek yerine neden satmakla uğraşıyor. Akıl alacak gibi değil. Bu kadar bağışı neden alıyorlar o zaman?"

TİP Hatay Milletvekili Barış Atay: "Bu kadar çadır vardı depoda ve hemen afet bölgesine dağıtmak yerine satmayı beklediniz öyle mi? Siz var ya! Asla yakanızı kurtaramayacaksınız bu yaptıklarınızdan!"

CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır: "Kızılay, ihtiyaç sahiplerine ücretsiz çadır dağıtmak yerine, depremin üçüncü günü depolarda beklettiği 2050 adet çadırı satmış! Ülkemizin en önemli kurumlarından biri olan Kızılay’ı ticarethaneye çevirip enkaz altında bıraktılar! Emeği geçenlere yazıklar olsun!"

Gazeteci Timur Soykan: "Ahbap, Kızılay'ın kendilerine çadır sattığını, yani Murat Ağırel'in haberini doğruladı. Ahbap tabii ki en kısa sürede çadır temin etmeye çalışacak. Ama Kızılay'ın deprem bölgesine göndermek yerine çadır satması büyük skandal."

Siyasetçi Fikri Sağlar: "Deprem olmuş, her yer yıkılmış, halk feryat figan içinde çadır beklerken Kızılay ne yapmış? Kızılay elindeki 2.050 adet çadırı halka vereceğine, 46 milyon TL'ye Ahbap'a satmış. Şimdi çıkıp 'Ne var bunda' diyecekler. İçlerinden 1 kişi bile 'Bu ahlaka, vicdana sığmaz' demeyecek.

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil: "Kızılay’ı şu hale düşüren her kim varsa “terbiyesizdir, ahlaksızdır, namussuzdur, adidir!”

Siyaset bilimci Fatih Yaşlı: "Ahbap 46 milyon lira verip almasa ve hemen kurmasa o 2050 çadır halka verilmeyip Kızılay'ın depolarında öylece durmaya devam edecekti demek ki. Böyle bir halk düşmanlığı.." HABER MERKEZİ

 

*****

Depremin 4. günü paraları hesaplamış

Kızılay'ın, depremin 4. günü yatırımlarını nasıl değerlendireceği konusunda Kamuyu Aydınlatma Platformu’na bildirimde bulunduğu ortaya çıktı.

Kızılay'ın, 9 Şubat 2023’te, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirimde bulunarak artık altın, gümüş ve borsada yatırım yapabileceğini, parasını katılım bankalarında değerlendireceğini beyan ettiği ortaya çıktı. Buna göre; Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ'nin KAP'a yaptığı açıklama ile "yatırımcılarıyla paraları nerelerde değerlendireceklerine dair düzenlemelerin" bilgisi paylaşıldı.

Kızılay’ın yönetimi 27 Aralık 2022’de Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) aldığı yetkilerle yatırımlarının yeni şekillerini vermek için bir araya gelmişti. Cumhuriyet'ten Bora Erdin'in haberine göreyse 9 Şubat’ta yayımlanan 'Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (KBG) güncel içtüzük tadil metni' ile Kızılay Gayrimenkul ve Girişim Sermayesi Portföy Yönetimi AŞ’nin daha önce tüzüğünde yer alan 'fon, altına, diğer kıymetli madenlere, diğer kıymetli emtialara yatırım yapamaz' maddesi tüzükten çıkarıldı.

Böylece kurumun altın, gümüş yatırım araçlarına yatırım yapabilmesinin önü açıldı. Kızılay, nakit parasını bundan sonra faizsiz bankalarda yani katılım bankalarında değerlendirecek.

Şirket, ayrıca yatırımlarına ilişkin başka kararlar da aldı. 'Birinci Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (KBG) güncel ihraç belgesi' ile Kızılay nakit yatırımların ise faizsiz bankacılık sisteminde yani katılım bankalarında tutulabileceğine dair değişiklikleri yayımladı.

Bu belgede Kızılay yatırımlarının en fazla yüzde 20’lik kısmını da Borsa İstanbul’da (BİST) değerlendirebileceği bilgisi paylaşıldı. Karardan bir hafta sonra 15 Şubat’ta 'Türkiye Tek Yürek' başlığıyla düzenlenen yardım kampanyasında 115 milyar 146 milyon TL bağış toplandı. Toplanacak yardımlar, AFAD ve Kızılay’a verilecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.