Bütün akrabalarım katliamdan geçti

Toplum/Yaşam Haberleri —

Mirali Çetin

Mirali Çetin

  • Dersim Soykırımı’nın üzerinden 86 yıl geçti. Resmi rakamlara göre 16 bin, resmi olmayan sayılara göre 70 bin insan katledildi. Binlerce insan sürgün edildi, binlerce Dersimli çocuklar evlatlık verilerek ailelerinden kopartıldı. Soykırımla birlikte Dersim’in yaşam tarzı, siyasi, sosyal ve kültürel kimliği ortadan kaldırılmak istendi.

Şubat ayında hayatını kaybeden Mirali Çetin PİRHA’ya soykırımı şöyle anlatmıştı: “Mustafa Kemal 7 paşayı Dersim’e göndermiş, paşalardan biri ‘ben 7 yılda Dersim’i hizaya getirim’ demiş. Mustafa Kemal de ‘sen git Dersim’i katliamdan geçir demiş.’ Bütün köyleri asker sarıyor Ağzunik köyünü kırımdan geçiriyor, insanları dereye götürüp hepsini kurşuna diziyorlar. O dönem Hozat’ın bütün köyleri katliamdan geçti. Benim bütün akrabalarım katliamdan geçti.

Koçan aşireti direndi

Hozat’ta sadece Koçan aşireti kalıyor. O da devlete direnen silahlı bir aşiret olduğu için kırımdan geçmeyen tek aşiretti diyebilirim. Dersim’in her yerine muhtarlar aracılığıyla insanları topluyorlar ve hepsini toplu bir şekilde öldürüyorlar. Hozat’ın Tavuk köyünde kadın ve çocuk çok öldürülüyor ama orada Hüseyin Çavuş diye biri varmış sağ kalanların bir kısmını o gelip kurtarmış. Öyle bir vicdansızlıktı ki çocukların, kadınların, yaşlıların ellerini bağlıyorlardı, herkes ağlıyordu.”

Cihan BERK/PİRHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.