Cebo’yu yaşatmak istiyoruz

Toplum/Yaşam Haberleri —

Cebrail Günebakan

Cebrail Günebakan

  • Suruç’ta katledilen 33 düş yolcusundan biri olan Cebrail Günebakan’ın arkadaşları dernek kuruyor. Cebrail’in düşlediği dünyanın peşine düşen arkadaşları “Cebrail’in ismini ve mücadelesini yaşatacağız” diyor. 

MASİS HESKİF/ANKARA

Urfa’nın Suruç ilçesinde 20 Temmuz 2015'te Kobanê’deki çocuklara oyuncak götürmek amacıyla Amara Kültür Merkezi'nde bir araya gelen 33 genç DAİŞ’in canlı bomba saldırısıyla katledildi. Suruç’ta katledilenlerden birisi de Cebrail Günebakan idi. Günebakan’ın arkadaşları Ankara’da Günebakan Gençlik Kültür Evi’ni açmaya hazırlanıyor. 

Günebakan Kolektifi’nden Yücel Yavuz ve Şirvan Çeliker ile Cebrail’in mücadelesini ve Kültür Evi fikrini konuştuk. 

Günebakan’ın İstanbul’un emekçi mahallerinden olan Gülsuyu Mahallesinde yurtsever bir ailenin çocuğu olarak büyüdüğünü, mücadelesini ve yaşamını büyük ölçüde bu yaşamın şekillendirdiğini vurgulayan Çeliker şunları aktardı: “Lise yıllarından beri örgütlü mücadele verdi, daha 18 yaşında hapishaneler katliamı protestosu gerekçesiyle tutuklandı. Gezi barikatlarından, mahalledeki uyuşturucu çetelerine kadar kararlı ve cesur bir şekilde mücadeleye kaldığı yerden devam etti. Katliamın birinci yılında Roboskî’ye gitti. Mütevazi ve emekçi kişiliğiyle herkes tarafından sevilirdi. Kobanê’yi inşa kampanyası çalışmasının fikir aşamasından pratik emekçiliğine kadar her yerde en önde özveriyle çalıştı. Suruç’ta yaşamını yitirene kadar düşlediği dünyanın peşinden gitti. Cebo’yu ve düşlerini yaşatmak ise bizlere kaldı. Onu hatırlamanın, anmanın ve mücadelesine sahip çıkmanın bir parçası olarak gençlik kültür evimize onun ismini verdik.”

.

Ankara’da gençleri buluşturacak 

Yücel Yavuz ise, Ankara'da açma hazırlıklarını yaptıkları gençlik kültür evi fikrine değindi. Bu fikrin uzun süredir düşündüklerini belirten Yavuz, OHAL süreci ile gelen KHK'larla muhalif birçok kültür ve sanat derneğinin kapatıldığını hatırlatarak, “Fabrika Kolektif Üretim Merkezi de kapatılan derneklerden biriydi. Dolayısıyla Ankara'da gençliğin kolektif üretim merkezi ihtiyacı kendini oldukça hissettiriyordu. Günebakan da bu iddia ile yola çıkıyor. Bu bakımdan Günebakan Gençlik Kültür Evi gençlerin bir araya gelebileceği; atölyelerde, söyleşilerde, panellerde vd. etkinliklerde buluşup, birlikte tartışıp üreteceği ve paylaşacağı kendilerine ait bir mekan olacak” dedi. 

Yavuz, dayanışma çağrılarıyla gençlik kültür evinin eksiklerini tamamlama aşamasına geldiklerini belirtti. Yavuz, “Kütüphane çağrısında bulunduk, kitapları karşılama ve ihtiyaç listesini tamamlama aşamasındayız. Birçok ihtiyacımızı dayanışmayla çözdük. Örneğin bir duvarı hep birlikte boyadık, duvarlara sabit raflar yapmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız hız kesmeden, dayanışmayla devam ediyor diyebiliriz. Bunlar için bizimle dayanışmak ve iletişime geçmek isteyen olursa çok mutlu oluruz” diyerek dayanışma çağrısında bulundu. 

Gençlerin buluşma merkezi olacak

Yavuz, gençlik kültür evinin gelecek dönem faaliyetlerine de değindi. Günebakan Gençlik kültür evinin, birlikte üretecekleri, atölyelere, panellere, söyleşilere ve etkinliklere ev sahipliği yapacağının altını çizen Yavuz, “Eğitimden sanata, sağlıktan ekolojiye birçok konuya dair üreteceğimiz ve paylaşacağımız bir program çıkarıyoruz. Bunlardan biraz bahsetmek gerekirse; her hafta film gösterimleri olacak. Birlikte belirlediğimiz bir kitabı okuyup her hafta tartışmak için toplanacağız. Aynı zamanda Farsça kursu, bağlama kursu, yaratıcı drama atölyeleri, genç kadınlar için cinsel sağlık atölyeleri, liseli öğrenciler için matematik dersleri olacak. Bunlar için kayıt formları oluşturuyoruz. Bunlar dışında Kürtçe, Arapça ve İngilizce kursları; birçok müzik kursu, resim kursları da yapmak istediğimiz etkinlikler arasında. En kısa zamanda bunlar için de imkanlar yaratmayı ve gençlikle buluşturmayı hedefliyoruz” diye belirtti. 

5 Mart’ta açılacak

Yavuz, “Açılışı isminden esinlenerek aldığımız Cebrail Günebakan'ın doğum günü ile birleştirmeyi hedefliyoruz” diyerek açılışı 5 Mart’ta gerçekleştireceklerini söyledi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.