Cegerxwîn'den yoksun 36 yıl

Kültür/Sanat Haberleri —

CIGERXWIN

CIGERXWIN

  • Kürt şair Cegerxwîn'in yaşamını yitirişinin üzerinden 36 yıl geçti.

Kürt şair Cegerxwîn'in yaşamını yitirişinin üzerinden 36 yıl geçti.
Şair Cegerxwîn, Kürtlerin tarihinde en çok yazılı edebiyat ürünü bırakan ünlü edebiyatçılardan. 1903 yılında Mardin'e, şimdi ise Batman'a bağlı Gercüş ilçesi Hisar beldesinde dünyaya gelen asıl adı Şehmus Hasan olan ünlü Cegerxwîn, 81 yıllık yaşamı boyunca birçok ülke görüp, birçok önemli esere de imzasını attı.

1914 yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla birlikte ailesi ile birlikte Rojava'nın Amude şehrine göç ederek erken yaşta sürgün yaşadı. Burada 1921'de İlahiyat Fakültesi'ni bitirerek din görevlisi olarak bir dönem hizmet etti.

Şam’da tutuklandı
1946 yılında Qamişlo'ya geçen Cegerxwîn, burada aktif politikaya atıldı. Aynı yıl Civata Azadî û Yekîtiya Kurd (Özgürlük Meclisi ve Kürt Birliği) adlı siyasi yapılanmanın başına getirildi. Suriye Komünist Partisi'ne üye olduğunda ise tarih 1948'i gösteriyordu.
Altı yıl sonra Suriye Parlamentosu'na girebilmek için bu partiden mebus adaylığını ilan etmesine rağmen, bir yıl sonra yani 1957'de partisinden ayrılarak daha önce kurmuş olduğu Azadi örgütündeki kişilerle birlikte Suriye Kürt Demokrasi Partisi'ni kurdu. 1963 yılında siyasi düşüncelerinden ötürü Şam'da tutuklandı.
1973'e gelindiğinde ise Lübnan'a geçerek şiir derlemeleri olan Kîne Em’i yayımladı. Stockholm'e geldiğinde 76 yaşına giren Cigerxwîn burada diğer eserlerini yayımlamaya başladı. 81 yaşında burada hayatını kaybeden şairin cenazesi daha sonra Qamişlo'da defnedildi.

Adının verildiği kurumlar kapatıldı
Hem büyük bir savaşçı hem de büyük bir edebiyatçı olan Cegerxwin ölüm yıldönümünde bir açıklama yapan HDP, “Mardin’den Stockholm’e, Bağdat’tan Lübnan’a, Rojava’dan Başûr’a uzanan bu sürgünlük tarihi, Cegerxwîn’in hem edebi hem siyasi hem de entelektüel çalışmalarının önemli bir parçasını oluşturmuştur’’ dedi.

Cegerxwîn düşmanları
HDP, Cegerxwîn adının verildiği kurumların kayyumlar tarafından kapatıldığını belirtti ve ekledi: “Cegerxwîn, Kürt toplumunun kolektif hafızasında saygın yer edinmiş bir karakter olarak, Kürt diline ve Kürt halkına düşman politikaların hedefi olmuştur. Özellikle son 4 yılda atanan kayyımların düşmanca politikalarının hedefi olan Cegerxwîn’in adının verildiği kurumlar kapatılmış, cadde ve sokak isimleri değiştirilmiş, parklar kapatılmıştır. Kürt dili ve Kürt edebiyatının önemli sacayaklarından biri olan Cegerxwîn’e yönelik bu saldırılar, iktidarın ve kayyumların Kürt toplumunun tarihsel ve kültürel hafızasına ve Kürt halkının varlığına yönelik bakışını yansıtmaktadır.” HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.