Cenazeler üzerinden ailelere işkence

Hanım Kaya

Hanım Kaya

  • Ağrı’da şehit düşen Kasım Kaya’nın cenazesi 2 yıldır ailesine verilmiyor. Abla Hanım Kaya, “Devlet, cenazeler üzerinden siyaset yapıyor” dedi.

AKP iktidarının 2015 yılında yeniden devreye koyduğu savaş konsepti nedeniyle şiddetlenen çatışmalarda yaşamını yitirenlerin cenazeleri ailelerine verilmiyor. Farklı kentlerde bulunan Adli Tıp Kurumları'nda (ATK) teşhis ve DNA sonuçlarının çıkması için bekletilen cenazeler, kimliği belirlenmeden kimsesizler mezarlığına defnediliyor.

Wan doğumlu ve 2012 yılında HPG’ye katılan Kasım Kaya (Şoreş Andok)i Agirî’nin Patnos ilçesinde 21 Temmuz 2021 tarihinde çıkan çatışmada yaşamını yitirdi. Ailesi, 2 yılı aşkın bir süredir Kaya’nın cenazesini almak için tüm hukuk yollarına başvurdu ancak şimdiye kadar olumlu bir sonuç alamadı. Kasım Kaya’nın ablası Hanım Kaya, yaşadıkları süreci anlattı. Kardeşinin hayatını kaybettiğini haberlerden öğrendiğini kaydeden Kaya, cenazelerinin ise devletin elinde olduğunu söyledi. Cenazelerini almak için savcılığa başvurarak DNA örneği verdiklerini ifade eden Kaya, “DNA testinden sonra 6-7 ay boyunca bize herhangi bir bilgi verilmedi. Bunun üzerine savcılığa tekrar başvuruda bulunduk. Bize verilen cevapta, ‘DNA testi sonucunun içinde bulunduğu zarf açık elimize ulaştığı için zarf şüphelidir’ denildi. Bundan dolayı tekrar bizden test istediler. 2022 yılında tekrar test verdik. Üzerinden bunca zaman geçmesine rağmen hala herhangi bir yanıt alamadık” dedi.

 

Kasım Kaya (Şoreş Andok)

 

Cenaze devletin elinde

Ağrı’da savcılığa sürekli dilekçeyle başvuruda bulunduklarını dile getiren Kaya şöyle konuştu: “Geçen süre zarfında çok sayıda dilekçe verdik. Fakat hiçbir bilgi verilmiyordu. Israrla üzerinde durmamız sonucunda DNA testinin Bursa’da olduğunu ve sonucun çıktığını söylediler. Fakat Ağrı’daki savcılık ile görüştüğümüz zaman ellerinde sonuç olmadığını söylüyorlar. Bizde bekleyişimizi sürdürüyoruz.”

Cenazelerin bilinçli bir şekilde verilmediğini ifade eden Kaya, “Ailenin sürekli bir cenazeyi beklemesini istiyor. Ailenin yası daha uzun olsun ve yıpransınlar diye bilinçli olarak cenazeyi vermiyorlar. Bunun başka bir açıklaması yoktur. İnsanlık açısından bakıldığı zaman, bu kabul edilemez. Hiçbir dinde bu uygulamanın yeri yoktur. Bir kişi hayatını kaybettiği zaman, her şey ortadan kalkar. Bu vicdansızlıktır. Başka bir şey değil” ifadelerini kullandı.

Tek talebimiz var: Cenazemizi istiyoruz 

“Devlet, cenazeler üzerinden siyaset yapıyor ve cenazeler üzerinden de ailelerine işkence yapıyor” diyen Kaya, “Ailelerin çocuklarını defin etmelerine ve taziyelerini kurmalarına dahi izin verilmiyor. Müslüman bir devlet olduklarını söylüyorlar, fakat bu yaptıklarını İslam reddeder. Bir aile olarak tek talebimiz var. Biz cenazemizi istiyoruz. Evet, üzerinden 2 yıl geçti ama 10 yıl da geçse cenazemizi bırakmayacağız. Belki üzerinden zaman geçerse aile unutur ve bırakır düşüncesiyle kimsesizler mezarlığına defnederek bize vermiyorlar. Fakat kardeşimiz kimsesiz değil. Onu bir ailesi var ve asla onu bırakmayacağız. Bizim durumumuz da çok aile var. Onlara da çağrım asla vazgeçmeyin ve çocuklarınızın cenazesini alın” şeklinde konuştu.

ÖMER AKIN - MA/WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.