Çiftçi kadınların yoksulluğu artıyor

Kadın Haberleri —

  • BM verilerine göre, 2020 yılında 811 milyon insanın açlıkla yüz yüze kaldığını pandemi koşullarının atlatılamadığı taktirde bu rakamın 30 milyon daha artacak.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohamed, 2020 yılında 811 milyon insanın açlıkla yüz yüze kaldığını vurgularken, önümüzdeki yıllarda bu sayının artmasından endişe ettiklerini belirtti. Mohamed, pandemi koşulları ile işsizlik ve yoksulluğun artışına da dikkat çekti. Tarımın desteklenmesi gerektiğini söyleyen Amina Mohamed, kadının tarımda görünmez emeğinin dünyanın fakirleştikçe daha çok artacağını belirtiyor.

Kadın çiftçilerin görünmez emeği pandemi koşullarında daha da hiçe sayıldı. Kadınların yoksullukları arttı. Çalışmalar bunu gösteriyor. BM Genel Sekreter Yardımcısı Amina Mohamed, bugünden itibaren bir araya gelecek olan BM etkinleri çerçevesinde devlet başkanları ve delegelerin iklim değişiklikleri, açlık, yoksulluk, gıda sistemlerini dönüştürmenin yollarının tartışılacağını açıkladı.

BM toplantısı öncesinde Roma'nın Serco Massimo kentindeki çiftçi pazarında kadın üreticilerle bir araya gelen ve ardından açıklama yapan Mohamed, kadın üreticilerin rolüne dikkat çekti. “Çiftçiler, gıda sisteminin can damarıdır. İhtiyaçlarını anlamak, karşılamak ve yaşadıkları zorlukları atlatmalarında yardımcı olarak çözüm gücü olmak görevimiz” diye konuştu.

Gıda Sistemleri Zirvesi Özel Elçisi Agnes Kalibata ile birlikte kadın pazarındaki tezgahları tek tek ziyaret eden Amina Mohamed, bilhassa Covid-19 ile birlikte çiftçiliğin ve kadın ekonomisinin büyük bir desteğe ihtiyaç duyduğunun altını çizdi.

Mohamed: 2020’de 811 milyon insan açlıkla yüz yüze kaldı

BM verilerini de hatırlatan Amina Mohamed, 2020 yılında 811 milyon insanın açlıkla yüz yüze kaldığını pandemi koşullarının atlatılamadığı taktirde bu rakamın 30 milyon daha artış göstereceğini söyledi. “2020 yılında beş yaşın altındaki her beş çocuktan biri yetersiz beslendi. 3 milyar insanın ise sağlıklı gıdaya ulaşması söz konusu olmadı” diyen Amina Mohamed, ormansızlaşma ve biyoçeşitliliğin yüzde 25 dolayındaki kaybının açlıkta büyük etkisinin olduğunu da söylüyor.

Dünyada yaşanan ekonomik yetersizlik verileri ise yine aynı kuruma göre şöyle; “Salgın sonucunda yaklaşık olarak 100 milyon insan kendisini yoksulluk içerisinde buldu. 2019 yılında 187 milyon olan küresel işsizlik 2022 yılında 205 milyona çıkması bekleniyor. Üretilen tüm gıdaların üçte biri her yıl kaybediliyor-israf ediliyor.” ROMA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.