Çiftçilere ve traktörlerine gözaltı

Urfa'da gözaltına alınan çiftçiler ve traktörleri

Urfa'da gözaltına alınan çiftçiler ve traktörleri

  • Wêranşar'da elektrik kesintilerini protesto eden çiftçilerden en az 20'si dövülerek gözaltına alındı. Çiftçilerin traktörlerine de el konuldu. 

Riha’nın (Urfa) Wêranşar ilçesinde Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin (DEDAŞ) uyguladığı elektrik kesintilerinden dolayı ekinlerini sulayamayan çiftçiler, Riha-Mêrdîn karayolunu trafiğe kapattı. Kapanan yol nedeniyle uzun araç kuyruğu oluştu.

Olay yerine gelen asker, çiftçilere saldırdı. Askerlerin saldırısını telefonla kayıt altına alan yurttaşların da içinde yer aldığı en az 20 çiftçi gözaltına alındı. Gözaltı işlemlerinden sonra çiftçilerin yol kenarında kalan traktörlerine de el konuldu. Askerlerin saldırısı sonucu yolun kenarında bulunan tarlalarda yer alan anızla alev aldı. 

Aynı saatlerde çiftçiler kenttin bir diğer noktası olan Wêranşar-Sêwereg arasında yer alan Karakeçi Karayolu'nu trafiğe kapatarak, DEDAŞ’ı protesto etti. Ellerinde dövizler ve sloganlarla DEDAŞ'ı protesto eden çiftçiler, elektrik kesintilerinin son bulmasını ve sorunların çözülmesini istedi. Bir süre yolu taşlarla trafiğe kapatan çiftçiler, sorunların çözülmemesi durumunda eylemlerine devam edeceklerini belirterek, yolu tekrardan trafiğe açtı. URFA

 

*****

İşçiler, geri adım attırdı

Finans Merkezi Şantiyesi’nde iş bırakma eylemi yapan işçiler ile görüşme yapan işveren tarafı, taleplerin karşılanacağını taahhüt etti.

İstanbul Ataşehir’deki Finans Merkezi Şantiyesi’nin Limak Holding’e ait kampların koğuşlarında kalan yüzlerce inşaat işçisi, yaşanan su kesintisi ve yemek sorunları gibi çeşitli nedenlerden dolayı gece eyleme geçti. Aralarında Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol Sendikası (Dev Yapı İş) ve İnşaat İşçileri Sendikası (İnşaat İş) üyelerinin olduğu işçiler, koğuşlarının olduğu kamp alanında ateş yakarak, yaşanan duruma tepki gösterdi.

Eylemin ardından Limak yetkilileri, inşaat işçileriyle görüştü. Dev Yapı-İş, görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, görüşmenin olumlu sonuçlandığını belirterek, “Görüşme sonunda, işçi arkadaşlarımızın talepleri yarından itibaren karşılanmaya başlayacak. Bu süreçte pazartesi gününe kadar hiçbir arkadaşımız güvence olarak iş başı yapmayacak ve yevmiyeleri kesilmeyecektir” dedi. İSTANBUL

 

*****

Türkiye dünyanın en kötülerinden

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu’na (ITUC) göre Türkiye, çalışanlar için en kötü 10 ülkeden birisi oldu.

ITUC, 2023 yılı Küresel Haklar Endeksi Raporu açıklandı. 148 ülkeyi inceleyen rapora göre Türkiye, 2023'te de çalışanlar için en kötü 10 ülkeden birisi oldu. Rapora göre, 2023'te çalışanlar için en kötü 10 ülke; Bangladeş, Belarus, Ekvador, Mısır, Esvatini, Guatemala, Myanmar, Tunus, Filipinler ve Türkiye olarak kayda geçti. Türkiye, geçen yılda da işçi hakları açısından en kötü on ülke arasında yer almıştı.

Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, “Bu yıl işçi özgürlükleri ve haklarına saldırılar devam etti. Polis, protestoları baskı altına aldı ve sendika liderleri keyfi olarak gözaltına alındı. Buna ek olarak, işverenler örgütlenmeye çalışan işçilere müdahalede bulundu” ifadelerine yer verildi. Türkiye’de grevlerin bastırıldığı, sendikacıların tutuklandığı ve sendikal faaliyetlerin engellendiği belirtilen raporda çeşitli şirketlerde işçilerin sendikal faaliyet yüzünden işten atıldığı belirtildi.

Türkiye ayrıca Burundi, Haiti, Hindistan, ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte işçileri sendikal temsilden dışlayan ülkeler arasında yer aldı. Raporda Myanmar, Hong Kong, Dominik Cumhuriyeti, Hindistan ve Türkiye, sendika liderlerinin tutuklandığı veya gözaltına alındığı ülkeler olarak yer aldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.