Çocuklar dondu: AFAD, ‘gerçek değil’ dedi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Türk devletinin işgali altındaki Suriye topraklarında kurulu mülteci kamplarında onlarca çocuğun donarak öldüğü bildirildi. AFAD, 15 çocuğun donarak öldüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını, yardım ettiklerini savundu.

Suriye’nin İdlib kentini işgal eden Türk devletinin denetimindeki kamplarda yoğun kar yağışı ve yağmur nedeniyle yüzlerce çadırın yıkıldığı ve iki çocuğun soğuktan donarak öldüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden (OCHA) yapılan açıklamaya göre ölen çocuklardan birinin iki aylık bebek olduğu diğerinin ise 7 yaşında bir kız çocuğu olduğu belirtildi.

Onlarca çocuk yaşamını yitirdi

Euronews’in geçtiği haberde bölgedeki insani yardım örgütleri ve sivil toplum kuruluşları hipotermi yani vücut ısısındaki tehlikeli düşüş ve pulmoner hemoraji yani akciğer kanaması sonucu onlarca çocuğun bölgedeki hastanelerde yaşamını yitirdiğini duyurdu.

OCHA sözcüsü Patrick Nicholson bu durumun nedenini çadırlarda yaşayan çocukların daha fazla soğuğa maruz kalmasına ve sıcak tutacak kıyafet eksikliğine bağladı. Nicholson'a göre sorunun bir sebebi ekonomik kriz, diğer sebebi ise kışın artan yardım ihtiyacına karşı kaynakların azalması.

68 yangın, 24 yaralı 2 ölü

OCHA yaptığı açıklamada ocak ayındaki kötü hava koşulları nedeniyle en az 935 çadırın yıkıldığını, 9 binden fazla çadırın ise zarar gördüğünü belirtti. Çadırlarda ısınmak için yakılan ateşin de ölümcül yangınlara sebep olduğunu duyuran OCHA, yalnızca Ocak ayında 68 ayrı yangının çıktığını ve bu yangınlarda 24 kişinin yaralandığını, iki kişinin ise yaşamını yitirdiğini kaydetti.

AFAD, çocuk ölümlerini inkar etti

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise Türkiye’nin işgal ettiği bölgelerde 15 çocuğun donarak öldüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu.

AFAD'ın açıklamasında, Türkiye'nin kontrolündeki kamplarda yalnız kar yağışlarının yoğun olduğu 6 günde 1692 çadır, 2 bin 480 ton kömür, 23 bin 961 gıda kolisi, 46 bin 476 battaniye, 44 bin 774 giyim malzemesinin dağıtıldığı iddia etti. AFAD, "İddialar gerçeği yansıtmasa da dondurucu soğukların devam ettiği bölgede insani krizin boyutlarının daha da artmaması ve soğuk nedeniyle üzücü olayların yaşanmaması için sivil toplum kuruluşlarımızla insani yardım çalışmalarımız kesintisiz devam etmektedir" dedi. 

Türk devletinin sözde yardım kuruluşu olan AFAD’ın Bakurê Kurdistan’daki sicili ise oldukça bozuk. AFAD, Bakurê Kurdistan’da bir özel savaş kuruluşu olarak biliniyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.