Çocuklar için “Vewremerdim”

Kültür/Sanat Haberleri —

Amed Şehir Tiyatrosu

Amed Şehir Tiyatrosu

  • Amed Şehir Tiyatrosu 2024 yılının ilk ay programını dolu dolu geçiriyor. Ocak ayında da çocuklar için “Vewremerdim” oyunu sahnelenecek.

Amed Şehir Tiyatrosu oyuncu kadrosunda yer alan Berfin Emektar, 2023 yılında Kürt sanatının büyük bir üretim gerçekleştirdiğini ama bu üretime karşı baskıların da ortaya çıktığını ifade etti.

Emektar, “Amed Şehir Tiyatrosu olarak da bu yıl ilk Ocak programını çıkarttık. Programımız ‘Mirina Jeanne D’arce Ya Din’ ile başladı. Bu hafta Teatra Ba’ın bir oyunu ‘Çinûr’ var. Sonraki hafta bizim kendi oyunumuz ‘Dek û Dolabên Scapen’ ile seyirci karşısına çıkacağız. Batman tiyatro grubunun ‘Qral u Travis’ oyunu var. Diyarbakır'daki yerel grupların etkinlikleri olacak, ‘Gönülsüz Gönül Doktoru’ Türkçe oyunu burada olacak, Mask Tiyatro’nun ‘Morî’ oyunu olacak. Dolu bir program ile bütün bunlara karşı üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Mart’ta Avrupa turnesi

Jinnews’ten Rozerin Gültekin’in haber göre Amed’de her zaman tiyatro izleyicicisi olduğunu kaydeden Emektar, “Avrupa turnesi yaptık. 3 ülke ve 8 şehrinde ‘Mirina Jeanne D’arce Ya Din’ oyununu oynadık. Ciddi bir ilgi ile karşılaştık. Yoğun bir turnemiz vardı İstanbul, Mardin, Batman’da. Şimdi de önümüzde Van var. 12-13-14 Ocak’ta da Van’dayız. Kürt tiyatrosu kendine ivme katarak devam ediyor. Yaptığımız üretimleri her yerde seyirci ile buluşturmak istiyoruz. Şubat’ta Şırnak ve Elazığ programımız var. Mart'ta Avrupa turnesi programımız tekrar var” şeklinde konuştu. 

Ana dilde çocuk tiyatrosu

Tiyatronun kendi seyircisini çocuk tiyatrosu aracılığıyla yarattığını dile getiren Emektar, Ocak ayında Zazakî olarak “Vewremerdim”  oyununun sahneleneceğini söyledi. Emektar, “Tiyatroyu sevmek çocukken başlayan bir serüven aslında. Özellikle ana dilde çocuk tiyatrosu yapmaya özen gösteriyoruz. Bu ay gerçekleştireceğimiz oyun da Zazaca bir oyun. Bu bizim için ekstra kıymetli, çünkü Zazaca üretimlerle karşılaşmıyoruz. Çocukların kendi ana dilinde tiyatro izlemesi kıymetli ve destekliğimiz bir şey. Ciddi bir asimilasyon ile yüz yüzeyiz bundan dolayı Zazaca bilen çocuk bulmak çok zor” ifadelerini kullandı. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.