DAİŞ'lilerin kaçmasına hava desteği

.

.

  • Türk devleti, Rojavayê Kurdistan ve Kuzey-Doğu Suriye'nin altyapısını hedef almayı sürdürürken DAİŞ’e de hava desteği veriyor. Hol Kampı ve Çerkin Cezaevi'nin güvenliklerini bombalayan Türk devleti, bazı DAİŞ'lilerin kaçmasını sağladı.

Türk devleti, önceki gün altyapı tesisleri, kamp ve cezaevi alanlarının yanı sıra 116 köy ve beldeyi bombaladı. Saldırılar dün de tüm alanları kapsayacak şekilde devam etti; Türk devletinin işgali altındaki bölgelerden de topçu atışları yoğunlaştı. Türk devletinin on binlerce DAİŞ'li ailenin kaldığı Hol Kampı'nın güvenliği bombalaması sonucu 8 QSD savaşçısı şehit düştü. QSD, bu tehlikeli girişim karşısında dünya kamuoyunu ve ilgili güçleri bir kez daha uyardı. 

Türk devleti, 19 Kasım gece yarısından beri saldırılarını aralıksız sürdürüyor. Önceki akşamki saldırılarında DAIŞ çetesinin ailelerinin ve hücrelerinin bulunduğu Hol Kampı’nı da hedef aldı. QSD Basın İrtibat Merkezi, dün öğleden sonra konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Türk devletinin savaş uçakları ve SİHA'larla DAİŞ'liler ve ailerinin kaldığı Hol Kampı ile Qamişlo’daki Çerkin Cezaevi’ne saldırdığı hatırlatılan açıklamada, şunlar ifade edildi: "Bu saldırılar sonucunda kamp güvenliğini sağlayan 8 savaşçımız şehit düştü. Bu saldırı planlı ve bilinçli bir şekilde gerçekleştirildi. Türk devletinin amacı kampta kalan çete elemanı ve ailelerinin kaçmasını sağlamak, DAIŞ’i yeniden canlandırmak. Bu plan, hem bölgemiz hem tüm dünya üzerinde büyük bir tehlike oluşturuyor. Devletler bu saldırılara karşı sessiz. Eğer tehlike daha da büyürse bunun sorumlusu sessiz kalan devletlerdir.”

Bilindiği gibi Türk devleti, 13 Ekim 2019’de ağır silahlar ve savaş uçaklarla Eyn Îsa Kampı’na saldırdı. Kampta bulunan yüzlerce çete elemanı çadırları da ateşe vererek Girê Spî ve Serêkaniyê bölgelerine kaçtı. Ayrıca 20 Ocak 2022’de çete elemanlarının tutulduğu Hesekê’deki Sinaa Cezaevi’ne geniş çaplı saldırı düzenlendi ve DAİŞ'liler kaçırılmaya çalışılmıştı. Ancak bölgedeki güvenlik güçleri bu girişimi engelledi.

Sinaa Cezaevi’ndeki saldırıda, DAİŞ ve Türk devletinin bazı planları ortaya çıktı. Bu planlara göre; 3 koridor açılacaktı. Kezwana Dağı hattı boyunca işgal bölgelerinden Sinaa Cezaevi’ne oradan Hol ve Til Koçer’e girilecekti. İkinci koridor, Irak sınırından Til Koçer’e; üçüncü koridor ise birçok hücrenin suyu kesmeye çalıştığı Suriye kırsalına açıklacaktı.

Nusra'nın Efrîn'e de taşınması

Hatırlanacağı gibi Ekim 2022’de Efrîn’in kontrolü Heyet Tehrîr Şam (HTŞ) diye isim değiştiren El Nusra çetesine verildi. Daha sonra çete elemanları Bab, Ezaz, Cerablûs, Serêkaniyê ve Girê Spî’ye yerleştirildi. Tüm bunlar Türk devletinin kontrolünde yapıldı. Böylece dağınık çeteleri HTŞ çatısı altında toplayıp yeni saldırılara hazırladı. 

MİT'in Antep'teki toplantısı

HTŞ’nin Efrîn’e yerleştirilmesinin ardından MİT, Antep’te tüm çetebaşlarıyla bir toplantı düzenledi ve tümünü birleşmesini istedi. 

Türk devleti, işgali altındaki bölgelerde barındırdığı çetelerle yetinmeyip DAİŞ elemanlarını da olası saldırıya hazırlıyordu. Kuzey-Doğu Suriye İç Güvenlik Güçleri birkaç gün önce Şedadê bölgesinde 2 DAİŞ elemanın yakaladı. Bunlar, DAİŞ’e lojistik ve silah sağlamak için çalışıyordu. Sorgulalarında dikkat çekici itiraflarda bulundular. Buna göre; çok sayıda DAİŞ'li işgal altındaki bölgelerde çetelerin sorumluluğunu üstleniyor, bir kısmı Türkiye’de ve Kuzey-Doğu Suriye’ye dönük olası bir saldırı için hazırlık için talimatlar verildi. Özellikle Hol Kampı ve çetelerin tutulduğu cezaevlerine yönelik planları pratiğe geçirmeleri istendi.

Hol Kampı'nın önemi

Hesekê Kantonu’na bağlı Hol ilçesinin güneyinde olan Hol Kampı, aynı zamanda Suriye-Irak sınırındadır. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından 1991'de kurulan kamp, ilk defa Birinci Körfez Savaşı’nda Iraklı mülteciler için kullanıldı. Kampın kontrolü, 2015'te YPG ve QSD’ye geçti.

QSD, DAİŞ’in işgalini Baxoz’u da özgürleştirerek tamamen bitirdikten sonra on binlerce DAİŞ'li ve ailesi bu kampa yerleştirildi. 9 bölümden oluşan kampta, 52 ülkeden 54 bin 390’dan fazla kişi kalıyor. Bunların arasında Suriyeli göçmenler, Iraklı mülteciler, DAİŞ aileleri de bulunuyor. DAİŞ'liler burada da her türlü suçu işledi. Bu kamp, aynı zamanda dünyanın en tehlikeli kampı olarak tanınıyor. Defalarca kaçma girişimi oldu. İç Güvenlik Güçleri, QSD, YPG ve YPJ’nin desteğiyle 4 Nisan 2021 ve 25 Ağustos’ta İnsani ve Güvenlik Hamlesi gerçekleştirdi. Operasyonlarda Türk devleti-DAİŞ bağlantısını kanıtlayan çok sayıda belge bulundu.

Hol Kampı’nda operasyonlar gerçekleştirilirken, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını arttırması bu bağlantıyı bir kez daha kanıtladı.

23 Kasım'daki saldırılar

QSD Basın İrtibat Merkezi, işgalci Türk devletinin 23 Kasım’da Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının dökümünü de paylaştı:

EFRÎN BÖLGESİ

Meyasê, Birc Qasê, Soxanekê, Aqibê, Bênê, Merenazê, Malikiyê, Tinnib, Tat maraş, Kiştear ve Elqemiye köylerine 358 topçu atışı yapıldı.

Til Rifat, Til Madiq, Hesacêk, Samuqa, Til Cîcan, Til Eyneb, Bêluniyê, Eyn Deqnê, Hirbilê, Şêx Îs ve Minix'e 332 topçu atışı yapıldı. 

CIZÎRÊ BÖLGESİ

Til Temir: SİHA’lar El Hemra köyünü bombaladı, bunun sonucunda iki savaşçı şehit düştü, üç savaşçı yaralandı. Til Leben ve Gozeliye köylerine 9 top atıldı.

Amûdê: Til Kêf, Şor, Hasidiye, Hemdûn, Tûkê, Xerezê, Bobî, Dada Ebdal ve Til Werd köyleri 33 havan roketi ve doçka ile hedef alındı. Zêdiyê köyü SİHA, Mehermela köyü ise 2 kez keşif uçakları tarafından vuruldu. Zirgan ve ibrahimiyê köyleri SİHA’larla bombalandı. Zirgan’da Asayiş kontrol noktası bomba yüklü dronla hedef alındı. Saldırıda Asayiş’in bir üyesi şehit oldu, üç üyesi ise yaralandı.

Qamişlo: Sivil araca SİHA saldırısı düzenlendi.

Sivil yerleşim yeri savaş uçaklarının hedefi oldu; üç sivil yaralandı.

Gaz şirketi 6 obüsle hedef alındı, yangın çıktı ve maddi hasar meydana geldi.

Til Cihan ve Mele Ebas köyleri savaş uçakları tarafından hedef alındı.

Til Xatun, Hîmo, Embara, Zindana Çerkîn, Nafkirê, Qenat Siwês buğday deposu, Til Faris, Taxa Hilko, Til Şeîr, Elî Fero yolu obüs ve havanlarla hedef alındı.

Dêrna Qilinga- Gir Hesenak köyleri arasındaki petrol kuyusu ile Mehşûqê köyü yakınlarındaki kuyu, Girê Siwar, Elî Fero köyleri havanlarla bombalandı. Elî Fero köyünde bir araç hedef alındı ve maddi hasar meydana geldi.

Mizgefta köyü (elektrik istasyonu), Ewda köyü (mazot dağıtım noktası) SİHA'lar tarafından saldırıya uğradı.

Tirbesipiyê’nin Rotan köyünde Sotoro Kuvvetleri Akademisi'ne SİHA'lar tarafından saldırı düzenlendi.

Dêrik: Savaş uçakları, Til Koçer ilçesine bağlı Girhok ve Alî Axayê köyleri arasındaki mazot istasyonuna 4 kez saldırdı. Bunun sonucunda üç kişi yaralandı. Koçerat köyü savaş uçaklarıyla bombalandı.

Siwêdiyê, Eltifla ve Girkehfik köylerindeki mazot istasyonları savaş uçaklarıyla bombalandı, maddi hasarlar meydana geldi.

SİHA'lar, Derzîxan, Gunde Mesref, Gundê Girê Pirê (Tirbespiyê), Mehşuqê (Çilaxa) ve Şirikê köylerini bombaladı.

Xaneserê ve Girêreş köyleri obüs ve havan toplarıyla hedef alındı.

Hol Kampı’ndaki güvenlik güçleri, 3 kez savaş uçakları ve SİHA'ların saldırısına maruz kaldı

FIRAT BÖLGESİ

Kobanê: Zormexar, Gultib, Qeremox, Xan, Xirbîsan, Cîşan, bajarokê Şiyûx, Girê Ehmed Minîr, Goran, Xirbîsan, Cîşan, Eşma, Çarixlî, Zorava, Siftek köyleri tank, obüs ve havan toplarıyla hedef alındı.

Girê Spî: Seyda, Dibis, Girêxan, Zenubiya köyleri tank, obüs ve havan toplarıyla saldırıya uğradı.

Reqa: Fatisa, Reqa 11, Reqa 4, Nexî lokantası, obüs ve havan toplarıyla bombalandı.

Minbic: Elseyda, Dendeniya, Toxar, Ewn Dadat, El Kawiklî, El Hoşeriye, Qert, Êran ve Cat köyleri, obüs ve havan toplarıyla hedef alındı.

Sirîn: SİHA’lar Qerareşk köyünü bombaladı.

Tirwaziye: Um El Beramîl köyü, Kenterî ve Tirwaziyê beldesi obüs ve havan toplarıyla hedef alındı. 

Saldırı dalgası sürdü

Türk devletinin dün sürdürdüğü saldırılar ise gazetemizin baskıya hazırlandığı saate kadar ANHA'nın servis ettiği kadarıyla şöyleydi:

Hesekê Kantonu’na bağlı Zirgan’ın Til Werd, Dada Ebdal ve Rebîa köyleri, saat 09.00'da ağır silahlarla bombaladı.

Til Temir’in batısındaki Gozeliyê ve Til Leben iye kuzeyindeki Dirdara köyleri, 11.48'den itibaren ağır silahlarla hedef alındı. 

Türk devleti, 13.12 itibarıyla da Til Temir ilçe merkezine bağlı Sîna bölgesi ile kuzeyindeki Qibûr Qeracnê köyünü bombaladı.

Kobanê’ye Cerablus'tan da

Türk ordusu, 13.09'da Kobanê’nin batısındaki Zorava ile doğusundaki Cêşan köylerini bombaladı. Aynı zamanda Şam hükümet güçlerinin Qeremox köyündeki askeri noktasını hedef aldı. Türk ordusu, işgal altındaki Cerablus’tan da Kobanê’nin batısındaki Til Eber köyünü bombaladı.

Elektrik hatları

Heremê Şêxo, Til Zîwan, Dado, Til Kêf, Herem Reş ve Şorik köyleri obüs ve havanlarla bombalandı. Saldırılar sonucunda Heremê Şêxo ve Herem Reş köyleri arasındaki elektrik hatlarında hasarlar oluştu.

Süryani köyleri

Türk ordusu, saat 14.07'de Tirbespiyê’nin 6 km kuzeybatısındaki Süryani köyleri Mehrekan ve Rûtan’ı bombalamaya başladı.

Tahıl depoları

Türk devleti, ilçe merkezine 2 km uzaklıktaki tahıl depolarını ağır silahlarla hedef aldı. 

Amûdê’ye de uzandı

Amûdê’nin doğusundaki Hasidê köyü, 14.35'te ağır silahlarla bombalandı.

Şehba kırsalına bombardıman

İşgalci Türk devleti, Şehba Kantonu’na bağlı Til Rifet ilçesi ile Bêlûniyê köyünü 14.40'ta bombaladı.

Zirgan-Dirbêsiyê yolu

Türk devleti, 15.22'de Zirgan-Dirbêsiyê yolunu ağır silahlarla hedef aldı. QAMIŞLO

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.