DAİŞ’li plan tamamen bastırıldı

  •  Başta Türk devleti olmak üzere, Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ne karşı DAİŞ marifetiyle devreye konulan kanlı plan önceki akşam itibarıyla tamamen bastırıldı. Özerk Yönetim, Türk devletinin DAİŞ kılığında yürüttüğü stratejinin bu defa Hesekê’de yenildiğini vurguladı.           

 

QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, “DAİŞ’in büyük bir planını daha bozduk” dedi. Kuzey-Doğu Demokratik Suriye Özerk Yönetimi, “Bu zafer, halkımız için DAİŞ’e karşı direnişi yükseltmede ikinci tarihi dönüm noktasıdır” dedi. PYD Genel Meclisi de halk ve askeri güçlerin birliğinin zaferi getirdiğini söyledi.

Sinaî Cezaevi’nin QSD tarafından tamamen kontrol altına alınmasının ardından basın açıklaması yapan QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, saldırının başından bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. DAİŞ ve yandaşlarının büyük bir planının daha bozguna uğratıldığını belirterek başlayan Newroz Ehmed, “DAİŞ, bomba yüklü araçlarla Hesekê’deki Sinaî Cezaevi’ne girme ve orada tutulan 5 bine yakın elemanını kaçırma planları yaptı. Güçlerimizin anında ve yerinde müdahaleleriyle planı ilk anda bozuldu. Cezaevi etrafı kısa sürede kuşatmaya alındı. Ardından güçlerimiz adım adım ilerleyerek cezaevinin içinde kaçma girişiminde bulunanları kontrol altına aldı. DAİŞ’liler cezaevinin içinde güçlerimize karşılık vererek çoğu zaman çatışmaların yaşanmasına neden oldu. Çatışmayan ve teslim olanlar farklı cezaevlerine sevk edildi. Çatışarak teslim alınanlar için yeni cezaevleri hazırlanıyor” dedi.

QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed

Türk devletinin planıydı

Saldırının Özerk Yönetim’in kuruluşunun ve Efrîn’e yönelik saldırıların yıl dönümüne denk getirildiğine dikkat çeken Newroz Ehmed, “Hepimiz bu tarihin tesadüfen seçilmediğini biliyoruz. Bu saldırının planlı olduğunu ve planın Türk devleti tarafından devreye sokulduğunu çok iyi biliyoruz” şeklinde konuştu.

Sivilleri kalkan yaptılar

10 bin savaşçının cezaevinde güvenliği sağlama operasyonunda yer aldığı bilgisini veren Newroz Ehmed, “Xîwêran ve Zihûr mahallelerinde yaşayan halkımız büyük oranda güçlerimize yardımcı oldu. Yoğun çatışmaların yaşandığı dönemler oldu. Her zaman temkinli yaklaştık. Hiçbir sivilin zarar görmemesi için son derece titizlikle operasyonu yürüttük. Bazıları teslim olmamak için sivilleri kalkan olarak kullandı” dedi. Mahalle sakinlerine ve Toplum Savunma Güçleri’ne (HPC) teşekkür eden Newroz Ehmed, saldırının başından bu yana herkesin QSD’ye destek verdiğini vurguladı.

Newroz Ehmed, öldürülen DAİŞ’li sayısına ilişkin olarak şu bilgileri paylaştı: “Saldırıda yer alan birçok DAİŞ’li öldürüldü. Toplamda öldürülenlerin sayısına ilişkin henüz net bir rakam veremeyiz. Önümüzdeki günlerde paylaşacağız.”

Hol da hedefti

Sinaî Cezaevi’ne yönelik saldırının büyük bir plan olduğunu tekrarlayan Newroz Ehmed, “Kuzey-Doğu Suriye halklarını bu saldırılar üzerinden birbirine düşürmeyi amaçlıyorlardı. Reqa, Dêrazor ve Hol planın ilk hedeflerinden biriydi, ancak amaçlarına ulaşmalarına izin vermedik. DAİŞ’e yönelik arama-tarama operasyonlarımız da devam ediyor. DAİŞ’i bitirene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu. QAMIŞLO

 

İkinci dönüm noktası 

Kuzey-Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi, Hesekê’deki zaferin, bölge halkı için DAİŞ’e karşı ikinci tarihi dönüm noktası olduğunu söyledi.

Yazılı açıklamada yapan Özerk Yönetim, saldırının amacının, yeni toprakları işgal etmek ve Özerk Yönetimi yok etmek olduğunu belirterek, “Özerk Yönetim’in kurulduğu gün olan 20 Ocak’ta saldırılarını gerçekleştirdiler. Bu da bunun bölge halkının iradesine karşı bir saldırı olduğunu teyit etmektedir. Bu toprakların çocukları sayesinde yenildiler” dedi. İki başarıyı birden kutladıklarını söyleyen Özerk Yönetim, şöyle devam etti: “Kobanê’nin özgürleştirilmesinin yıl dönümü ve halkımızın Hesekê’deki zaferi. Halkımızı bu büyük başarılardan dolayı bir kez daha kutluyoruz. Bu zafer, halkımız için DAİŞ’e karşı direnişi yükseltmede ikinci tarihi dönüm noktasıdır. DAİŞ vahşeti, 2015’te Kobanê’de büyük bir yenilgi almıştı. Bugün Türk devletinin DAİŞ kılığında yürüttüğü strateji bu defa Hesekê’de yenildi. Bu vesileyle tüm halkları bir kez daha selamlıyor, bu başarıyı kararlılık ve azimle gerçekleştiren QSD, YPJ, HPC ve İç Güvenlik Güçlerini kutluyoruz.”

 

Birliktelik zafer getirdi

Demokratik Birlik Partisi (PYD) Genel Meclisi, halkın ve askeri güçlerin birlikte mücadelesinin zaferi getirdiğini kaydetti.

PYD’nin açıklaması şöyle: “QSD Genel Komutanlığı saat 14.50’de büyük bir zafer ilan ederek, Sinaî Cezaevi ve Hesekê’nin terör örgütü DAİŞ’in pençesinden kurtarıldığını duyurdu. Bölgede yaşayan tüm bileşenler bu ulusal mücadeleye katıldı. QSD ve güvenlik güçleriyle iş birliği yapan halk bir zafer kazandı. Bu başarının, teröre karşı kalıcı başarının ve işgalin sona ermesinin kapısı olacağından eminiz.

Bu kahramanlık destanı, bizi 7 yıl geriye, Kobanê’nin saha komutanları ve yurttaşların yardımıyla DAİŞ’ten kurtarıldığı gerçeğine götürüyor. Bu büyük başarıya imza atan kahramanlarımızı ve tüm güçlerimizi ve kahraman savaşçıların yanında yer alarak gerçeği dünyaya ulaştıran tüm basın çalışanlarını selamlıyoruz. Bu başarının elde edilmesinde büyük payı olan Hesekê halkını, canlarını feda eden savaşçıları ve onur damgası taşıyan yaralılarımızı ayrıca selamlıyoruz. Bu başarıyı yeni bir dönemin başlangıcı olarak görüyoruz.”

 

QSD’nin yanındayız

QSD’nin operasyonun başarısıyla ilgili açıklamasının ardından Uluslararası Koalisyon adına Tümgeneral John W. Brennan da bir mesaj yayımladı. Koalisyon güçlerinin Hasekê’de cesaret ve kararlılıkla savaşan QSD’nin yanında olduğunu ifade eden John W. Brennan, şunları söyledi: “Bu sadece bu şehrin sorunu değil, bu, birçok ulusun kalıcı ve uzun vadeli bir çözüm geliştirmek için bir araya gelmesini gerektiren küresel bir sorundur.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.