Dayê Şemê: Hiçbiriniz geçemezsiniz

  • Irak ordusu, önceki gün Şengal’in güneyinde bulunan Til Êzer’e bağlı Gir Zerik köyünün girişine onlarca araçlık güç yığdı. Aralarında zırhlı araçlarında bulunduğu konvoyda Irak ordusunun komutan ve askerleri yer alırken, Şengal halkı ise Gir Zerik köyünün girişinde askerlere karşı barikat kurdu.

NAZIM DAŞTAN-MA/ŞENGAL

 Irak ordusunun köye girişine izin vermeyen Şengalliler, geceden bu yana direniş halinde. Köyün girişinde ateş yakan halk ile ordu arasında zaman zaman gerilimler yaşandı. Kendilerini DAİŞ’ten koruyamayan güçlerin topraklarına girme hakkının olmadığını söyleyen Şengalliler, Irak ordusunun geri çekilmesini istedi. 

Ordu, Siba köyünden başlayarak Koço’ya kadar uzanan, Arap ve Êzîdî köylerinin sınır hattı olan Baac mıntıkasından Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) alanlarına girme girişimlerinde bulundu. Buna karşı halkla birlikte harekete geçen Şengal Demokratik Özerk Meclisi temsilcileri, YBŞ güçleri ve Şengal Asayişi, ordunun ilerlemesi halinde müdahalede bulunacaklarını bildirdi. 

Şengal halkı izin vermedi

Irak ordusu komutanları ile YBŞ ve Şengal Meclisi temsilcileri arasında sorunun çözümü için görüşmeler gerçekleşse de Şengal halkı hiç bir şekilde ordunun geçişine izin vermeyeceklerini söyledi.

Zaman zaman gazetecilere de müdahale eden ordu güçleri, halkın tepkisiyle karşılaştı. 

 Yönelimlere karşı bekleyişlerini sürdüren Şengalliler, YBŞ ve YJŞ’nin topraklarını korumak için bedel verdiğini söyledi.

Tehlike devam ediyor

Irak ordusuna karşı direnişin sembolü haline geline gelen Dayê Şemê, birçok yerde tek başına askerlerin geçişlerini engelledi. Irak askerlerine set olan Dayê Şemê, Kürtçe seslendiği askerlere, ”Hiçbiriniz geçemezsiniz” diyerek tepki gösterdi.

Askerlerin ilerleyişi durdurulasa da Şengal’e yönelik tehditler devam ediyor. Öte yandan gün içinde Irak ordusu ile YBŞ güçleri arasında görüşme gerçekleştirilmesi bekleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.