Değişim için sandıklara!

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Cesaretimizi, motivasyonumuzu komşumuza, arkadaşlarımıza, çevremize bulaştırma vaktidir. Vakit çekincelerimizi bir tarafa bırakıp, hedefe odaklanma vaktidir. Bir oy tek başına bir şey ifade etmez ama birleştiğinde bir iktidarı devirebilir. 

Önemli bir seçim sürecini geride bıraktık. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise ikinci tur için yeni ve önemli bir süreç başlıyor.

Yeşil Sol Parti açısından sonuçlar tam anlamıyla bir başarı olarak görülmese de, bir başarısızlık olarak da değerlendirilemez.

İktidarın bütün imkanlarını seferber ettiği, bütün baskı aygıtlarını kullandığı, kamu kurumlarının AKP’nin kurumları gibi çalıştığı bir ortamda girildi seçimlere. Eşit olmayan koşullarda gerçekleşen seçimlerin sonuçları da buna göre okunmalıdır. Kürt halkı sandıklara giderek iradesine sahip çıkmıştır.

Sözüm ona bazı muhalif basın yayın organlarında cumhurbaşkanlığı seçimleri için,  Kürt seçmenin yeterince sandığa taşınmadığından söz ediliyor, ihale çıkarılmaya çalışılıyor. Oysa haritadaki renkler gereken cevabı veriyor. Gerisi seçim sonrası eksiklerin okunması ve giderilmesi stratejisi ve süreci ile ilgilidir.

 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de kazanmaya endeksli tek adam rejimine dur denmiş, bütün bu imkanlara rağmen ikinci tur için zorlanmıştır.

Yurtdışının gündemi de seçimdir ve 20 Mayıs’ta seçmenler tekrardan sandık başına gidiyor.

Burada bir kez daha oranları hatırlamakta fayda var.

 27 Nisan-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen oy verme işleminde 1 milyon 830 bin 762 seçmen oy kullandı. Yurtdışı seçmen sayısı ise 3 milyon 416 bin 86’ydı.

Buna göre Erdoğan yüzde 57.47, Kılıçdaroğlu yüzde 39.57, Sinan Oğan yüzde 1,9, adaylıktan çekildiğini açıklayan Muharrem İnce ise yüzde 1 oy aldı.

Partilere göre sıralarsak ; AKP yüzde 44.35, CHP yüzde 23.53, MHP yüzde 11.09, Yeşil Sol Parti yüzde 9.94, İyi Parti yüzde 3.54, TİP yüzde 3 oranında oy aldı. 

Almanya’da ise, Erdoğan 461 bin 665 oy ile yüzde 65.4, Kılıçdaroğlu 230 bin 205 oy ile yüzde 32.61, Oğan ise 9.119 oy ile yüzde 1.29 oy oranı elde etti. Rakamlar aşağı yukarı böyle yansıdı.

Almanya’da 1 milyon 501 bin 152 seçmen bulunuyor. Bu seçmenlerin yaklaşık yarısı ise sandıklara gitmedi.

Önemli bir süreç. Cumhurbaşkanlığı seçimi için ikinci tur oy verme işlemi 20-24 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

27 Nisan- 9 Mayıs tarihleri arasında başta genç seçmenler olmak üzere, birçok seçmen oyunu kullanamadı. Mevcut oy verenlerin oranını koruyarak, oy vermeyenlere ulaşıp sandıklara taşımak şimdi en ivedi gündemlerden biridir. Konsolosluklarda Yeşil Sol Parti seçim koordinasyonunda bulunan görevli arkadaşlara sorularak eksikler giderilebilinir. Seçmen olarak sahip olduğunuz hakları iyi öğrenip, kullanmak bu süreçte oldukça önemli.

Deprem bölgesinde çekilen bir halk röportajının ham görüntülerini izlemiştim. Bir kadın depremzede “önce konuşmak istemedim ama sonra düşüncelerimi söylemeye karar verdim” diyordu. Muhtemelen röportajı yapan gazeteci mikrofon uzattığında öncelikle çekinmişti. Sonra çevresinde konuşan insanlar gördüğünde o da konuşmaya karar vermişti ve iktidara yönelik eleştirilerini dile getirmişti. Cesaret bulaşıcıdır. Cesaretimizi, motivasyonumuzu komşumuza, arkadaşlarımıza, çevremize bulaştırma vaktidir. Vakit çekincelerimizi bir tarafa bırakıp, hedefe odaklanma vaktidir. Bir oy tek başına bir şey ifade etmez ama birleştiğinde bir iktidarı devirebilir. 

Nitekim Yeşil Sol Parti Avrupa Seçim Koordinasyonu da  ‘Bir oy çok şey değiştirir, Bir oy diktatörü devirir’ diyerek seçmenleri sandığa gitmeye çağırdı.

 Bizler biliyoruz ki zalimlerin iktidarı er geç sona erecek. 

Bu atmosfere vesile olmanın şimdi bir aracı da sandıklara giderek oyunu kullanmaktır. 20-24 Mayıs tarihleri arasında ilgili konsolosluk ve temsilciliklere giderek oyunuzu kullanmayı unutmayın.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.