Depremzedeysen güvenliğe gerek yok!

Depremzedelerin kaldığı konteyner kentler

Depremzedelerin kaldığı konteyner kentler

  • Konteyner kentlerde kalan depremzede kadınların kendilerini güvende hissetmediğine dikkat çeken Semsûr Kadın Hakları Komisyonu üyesi Aysun Avcı, “İnsanların güvende hissetmemeleri travmalarının yenilenmesine sebep oluyor” dedi.

Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen kentlerde, aradan geçen 7 aya rağmen hala çözülmeyen sorunlar kış ayının yaklaşılmasıyla kara kara düşündürüyor. Sorunların başında barınma gelirken, konteyner ve çadırların kurulduğu yeni yaşam alanlarında alt yapı, su ve yol gibi sorunlar depremzedeleri tedirgin ediyor.

Öte yandan konteynerlerin tek sıra şeklinde yan yana ve karşılıklı olarak konumlandırılması  “Toplama kampı” izlenimi verirken, mahremiyetin olmaması özellikle kadın ve çocuklar için güvensizlik ortamı yaratıyor.

Depremzede kadınlar ve Semsûr Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Aysun Avcı, yaşanan sorunlara dair Mezopotomya Ajansı’na konuştu.

 

Remziye Bilmez

 

Işıklandırma yetersizliği korkutuyor

İki çocuğuyla yaklaşık iki aydır konteyner kentte yaşayan Remziye Bilmez, konteynerlerin kalitesiz malzemelerden yapıldığını belirterek, “Geçen gün yağmurun yağmasıyla konteynerlerimizi su aldı. Kendi imkanlarımızla kuruttuk. Kapılar çok kötü. Örneğin; dün kızım yarım saat boyunca tuvalette kapının sıkışması sebebiyle kilitli kaldı. Alt yapı yok. Işıklandırma sistemi yetersiz. Hava karardıktan sonra dışarıya çıkamıyoruz” diye belirtti.

 

Telli Yıldız

 

Enfeksiyona davetiye ortak tuvalet!

Var olan ortamda hastalıklar da artıyor. Kronik hastalıklarının yanı sıra tek böbrekle yaşam mücadelesi veren Telli Yıldız, “Böbrek nakli oldum, hipertansiyon, astım ve enfeksiyon hastasıyım. Hastalıklarım nedeniyle şahsi tuvalet talebinde bulundum ancak verilmedi ve bu süreçte enfeksiyon kaptım” dedi. Yaşadığı fiziksel sorunların yanı sıra ortamın güvensiz olmasının da kendilerini etkilediğini söyleyen Yıldız, bunun psikolojik etkilerinin olduğunu ve sosyal hayatın ortandan kalktığını vurguladı.

 

Sêmsûr Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Aysun Avcı

 

Avukat Avcı: Güven ortamı yok

Adıyaman Valiliği’nin açıkladığı verilere göre, AFAD tarafından kentte 38 ayrı noktada 16 bin konteyner kuruldu. Bu alanlarda 56 bin yurttaş yaşıyor. Kadınların sorunlarına dair çalışma yürüten Sêmsûr Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Aysun Avcı, su, salgın hastalıklar, haşere gibi pek çok sorunun söz konusu olduğunu söyledi.

Mekanların öncelikle güvenli ardından sağlıklı olması gerektiğinin altını çizen Avcı şunları söyledi: “Görüyoruz ki oluşturulan bu konteyner kentler var olan ihtiyaçları asgari düzeyde dahi sağlayamıyor. Bu insanlar depremle birlikte daha önce hiç tanımadıkları insanlarla aynı yerlerde yaşamak zorunda. Barınma alanı insanın güvende hissetmesi gereken bir alanken bu ihtiyaç bile bu alanlarda karşılanmıyor.”

Tacize karşı mekanizmalar işlemiyor

Kadınların maruz kaldıkları tacize karşı da şikayet mekanizmalarının işlenmediğine değinen Avcı, buralarda mahremiyetin olmadığını söyledi.

Yetkililerin sorunlara çözüm bulmadan uzak olduğunu sözlerine ekleyen Avcı,  yurttaşların şikâyetlerinin ise “Memnuniyetsizlik ve lüks” olarak görüldüğünü dile getirerek şöyle devam etti: “Bu yaklaşım çözüm yolunu tıkıyor. Önümüz kış ve salgın hastalık riskleri var. Buna karşı konteyner kentlerde sağlık noktaları oluşturulmalı. İnsanların kendilerini güvende hissetmemeleri travmalarının yenilenmesine sebep oluyor. Buna karşı kentlerde psikoterapi merkezleri oluşturulabilir.” SEMSÛR

 

*****

Yeşil Sol Parti'den depremzedelere ziyaret

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mereş merkezli depremlerden etkilenen Semsûr'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Heyetin ilk durağı Maze (Bölükyayla) Beldesi oldu. Beldede esnaf ziyareti yapan heyet, yurttaşların sorunlarını dinledi. Heyet ardından HDP yönetiminde olan Komir Belediyesi'ni ziyaret etti. Heyeti, Belediye Eşbaşkanı Erkan Karakaş karşılayarak, depremden sonra yaşanan sorunlarla ilgili bilgi verdi. Depremin vurduğu Semsûr, Meletî, Mereş ve Antakya’yı 4 gün boyunca gezeceklerini belirten Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın, tespit ettikleri sorunları Meclis'te gündeme getireceklerini söyledi. 

Heyetin bir sonraki durağı depremden en çok etkilenen yerleşim yerlerinden biri olan Sincik ilçesine bağlı Geler köyü oldu. Konteyner ve çadırların olduğu alanda yapılan halk toplantısına katılan heyet, ardından Sêmsûr kent merkezinde bulunan Afet Yönetimi ve Dayanışma Derneği Aşevi’ne gitti.

Heyet yarın Meletî'de olacak

Depremden etkilenen Türkmen köyleri Sergolan ilçesine bağlı Kelemkaş ve Harmanlı köylerine yapacakları ziyaretlerle Sêmsûr'da yapacakları ziyaretleri noktalayacak olan heyet 19 Eylül’de Meletî'de olacak.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.