Dersim'de asimilasyon merkezleri

Toplum/Yaşam Haberleri —

Devletin Alevileri

Devletin Alevileri

  • “12 Eylül’den sonra Dersim’e gelen Vali Kenan Güven de ‘Her köye bir cami’ projesi başlatmıştı. Şimdi de ilçelere, il merkezinin çeşitli yerlerine asimilasyon merkezleri kuruyorlar.”
  • “Devlet Dersim’de, kendi ‘Alevileri’yle birlikte onların ve sözde dedelerin aracılığıyla Aleviliği bitirmeye çalışıyor. Sadece Dersim’de 500 dedeyi hacca gönderip, arkasından onlara gri pasaport verip Avrupa’ya göndermesi de tesadüf değil."

Dersim’in Pülümür İlçesi, Kırmızıköprü beldesinde 12 Eylül döneminde yapılan ve kullanılmayan camiden merkezi sistemle günde 5 defa ezan sesi verilmeye başlandı.

Tunceli İl Müftüsü Şevket Dilmaç, “Tunceli’de Hz. Ali Gençlik Merkezi. Munzur Üniversitesi Kampüsündeki bu mekandan sonra Hz. Fatma Gençlik Merkezi ve Ehl-i Beyt Kur’an Kursu da yakında inşaallah” ifadelerinde bulundu. 

Devlet politikasıdır

Dersim’de devletin uyguladığı asimilasyon politikaları her geçen gün artarak devam ettiğini belirten DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu, bundan sonra hane hane islami ritüelleri inşaa ederek Dersimlilerin inancı, dili ve hafızasının yok edilmek istendiğini söyledi.

Evrensel Gazetesi’nden Orhan Kurul’un haberine göre Kulu, “Bunu yalnızca il müftüsünün marifeti olarak tanımlamamak gerek bu bir devlet politikasıdır. Devletin tüm kurumlarını ve  imkanlarını kullanarak bu işi yapıyorlar. Munzur Üniversitesi de bir basamak olarak kullanılıyor. 12 Eylül’den sonra şehre gelen Vali Kenan Güven de ‘Her köye bir cami’ projesi başlatmıştı. Şimdi de ilçelere, il merkezinin çeşitli yerlerine asimilasyon merkezleri kuruyorlar” dedi.

Dersim’deki siyasi partilerin, aydınların, demokratların buna karşı bir sözünün olması gerektiğini ifade eden Kulu, “Bu asimilasyon politikası Dersim’i bitirme politikasına hizmet etmektedir” diye konuştu. 

Dersim’in demografisi değiştiriliyor

PSAKD Şube Başkanı Ali Ekber Kaya da şöyle konuştu: “Dersim’in demografik yapısının, değişikliklere uğratılarak bütünlüğünün bozulması, zayıflatılması, uzun vadede değersizleştirilerek gereksiz hale getirilmesini istemektedirler.”  

Diyanetin lağvedilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, Munzur Üniversitesi’nin de müftülüğün alt kurumu haline geldiğini belirtti.

* * * 

Devletin Alevileri

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Eşit Genel Başkanı Nevin Kamilağaoğlu “Devlet, Dersim’de Aleviliği bitirmeye çalışıyor” dedi. PİRHA’ya konuşan Kamilağaoğlu, devletin Dersim’e karşı farklı politikalar geliştirdiğini söyledi ve ekledi: “Devlet yanlısı Alevi dedesi görünümlü insanların Tunceli Cemevi’nde nasıl görev yaptıklarını, devletle iç içe nasıl birlikte olduklarını biz çok yakından biliyoruz. Gelinen nokta Dersim’in toplumsal yapısını değiştirme doğrultusunda ilerliyor. Mesela oradaki gençlerin kriminal gruplara yönlendirilmesini biliyoruz.

500 ‘dedeyi’ hacca gönderdiler

Devlet Dersim’de Aleviliği bitirmeye çalışıyor. Kendi Alevileriyle birlikte onların ve sözde dedelerin aracılığıyla Aleviliği bitirmeye çalışıyor. Mesela Dersim’de 500 dedeyi hacca gönderip, arkasından onlara gri pasaport verip Avrupa’ya göndermesi de tesadüf değil. Hem Alevileri asimile ediyor hem de Aleviliği öldürüyor. Başta kendisine ‘Aleviyim’ diyen dedeleri kınıyoruz. Çünkü o işin içerisinde çok farklı hesaplar var. Parasal hesaplar var. Bir sürü oyunların oynandığını biz çok yakından biliyor ve şiddetle kınıyoruz.”

DERSİM

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.