Dersim’de kira fiyatları 5 kat arttı

Toplum/Yaşam Haberleri —

Dersim/foto: wikipedia

Dersim/foto: wikipedia

  • Dersim'de daire kiraları son birkaç ayda 600-800 TL'den 4-5 bin TL'ye yükseldi. Artan enflasyon ve yükselen kiralar nedeniyle orta gelirliler özellikle de öğrenciler kiralık daire bulmakta zorlanıyor. 

YILMAZ KAYA/DERSİM

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da fahiş kira artışları gündemini korurken, Dersim'de ise son bir kaç ayda kira fiyatları 5 kat arttı. Kentin en lüks mahalleleri olan ve askeri birliklerin de bulunduğu Atatürk ve Cumhuriyet mahallelerinde kiralar 4 ile 5 bin arasında.

İşgal altındaki mahalleler 

Dersim'de son yıllarda en fazla lüks site ve dairelerin yapıldığı mahalleler Atatürk ve Cumhuriyet mahallesi. Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü Polis Evi Cumhuriyet, İl Jandarma Komutanlığı ile 4. Komando Tugayı Atatürk mahallesinde bulunuyor. Müteahhitler, daha çok asker ve polis bölgelerine yakın arazi satın alıp burada lüks bina ve daireler yapıyor. Daireleri alanların çoğu ise Avrupa'da yaşayan Dersimliler. 

Kiracısı memurlar

Artan kira artışlarının Türkiye genelinde olduğunu, Dersim'de de bunun yaşandığını kaydeden ve isminin açıklanmasını istemeyen bir emlakçı kentteki durumu şöyle anlattı: “Burada binalar yapılınca ev satın almak isteyenler buraya yöneldi. Almancılar gelip yeni yapılan binalardan konut alıyor. Hiç kullanmıyorlar bile. Halk da kiralayamaz, direk zaten bize diyorlar, 'memura kiralayın'. Çünkü kiraları fazla. Kendileri zaten buraya yazın 1-2 aylığına geldiklerinde de köylerinde kalıyorlar. Kimisinin birden fazla dairesi var kirada biliyorum. Başka mahalleden değil, Atatürk, Cumhuriyet ve Moğultay mahallelerinden satın alırlar dairelerini. Çünkü biliyor ki asker ve polise çok rahatlıkla kiraya verebilecek. Aylık kiradan gelecek 4-5 bin lira onun için ek gelirdir.”

Herkes kazancına bakıyor!

Kentteki alım gücü düştükçe maaşı yüksek ve garanti olan devlet güçlerinin ev sahipleri tarafından tercih edildiğini belirten emlakçı şöyle devam etti: "Burada askeri de polisi de 13-15 bin lira maaş alıyor. Operasyon tazminatıdır, fazla mesaidir, görev ücreti gibi ek gelirleri de var. Ellerine 20 bin liradan fazla para geçiyor. Uzmançavuşlar var, 2 kişi, 3 kişi bir daire kiralıyorlar. Bunlar her ay kira için 2 bin lira rahatlıkla ayırabilir. Evi kiraya verdiğimizde bir kira ev sahibinden, bir kira da kiracıdan komisyon alırız. Ben de bunlardan kar elde ediyorum.”

Yoksul semtlerde 900 lira

Emniyet Müdürlüğünün bulunduğu Moğultay mahallesinde de kiraların fahiş oranda arttığını belirten emlakçı, dar gelirli ya da öğrencilerin ancak kentin yoksul bölgesi olan Ali Baba ve Zeytin Tepe mahallelerinde 800-900 liraya ev bulabildiğini söyledi. 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.