Devlet 300 çakma Alevi dedesi arıyor!

Toplum/Yaşam Haberleri —

Diyanet ve Cemevi

Diyanet ve Cemevi

  • Türk İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı 300 Alevi dedesinin Kerbela'ya götürüleceğini belirterek valiliklere yazı gönderdi.
  • Cumhuriyet’ten Mehmet Menekşe’nin haberine göre İçişleri Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından valiliklere gönderilen yazıda 2022 Aralık ayında Kerbela’ya götürmek için 300 Alevi dedesinin bulunması istendi.

Kaymakamlıklara gönderilen yazıda, “Masrafların bakanlığımız tarafından karşılanacağı programda 300 cemevi dedesi Kerbela’ya götürülecektir. Kaymakamlıklarımız ilçesinde bulunan cemevleriyle iletişime geçerek katılmak isteyen dedelerimizin isimlerini, TC kimlik numaralarını ve iletişim bilgilerini 20.07.2022 tarihine kadar müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir" ifadeleri yer aldı.

Yandaş, çakma dedeler

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe, “Devlet cemevlerimizi tanımıyor, eşit yurttaşlık taleplerimizin hiç birini kabul etmiyor ama Alevi dedelerini Kerbela’ya götürüyor. Cemevlerimizin içine girip, dışlanmış, yandaş, çakma dedeler bularak Alevi toplumunu asimile etmeye, kendilerine göre yeni bir Alevilik oluşturmaya çalışıyorlar. Bunların tek amacı var, Aleviliği yeniden yazmak, dönüştürmek, kendi Aleviliklerini oluşturmak” dedi.

Güvenç Abdal Ocağı Dedesi Emrah Çolak ise, bu tür uygulamaların dedeler ve Alevi toplumu arasında ikiliğe, ayrışmaya neden olduğunu belirtti.

Karadeniz Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Muharrem Erkan konuya ilişkin “Alevi gençleri gezi, tur, tatil istemiyor, Alevi kimliklerinin tanınmasını ve eşit yurttaşlık hakkını istiyorlar” ifadelerini kullandı. ANKARA

 

****

Ocaklarımızı ele geçirmek istiyor

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) Antalya Şubesi Cemevi Dedesi Üryan Hızır Ocağı evladı Kenan Akbaba, “Sivas, Maraş, Çorum, Malatya’da katliamlarını yaşadık. Bu yaşananlara karşı Diyanet İşleri Başkanı bir kez olsun Alevilere yapılan bu zulümlerin karşısındayız, demedi. Bugün cemevlerini ziyaret etmeleri kesinlikle iyi niyetli değil” dedi. 

PİRHA’ya konuşan Akbaba, Alevi ocaklarının ele geçirilip tahrip edilmek istendiğini belirtti ve ekledi: “Bugün Alevilerin cemevlerini ziyaret etmelerini bizler anlamış değiliz. Bizim tüm ocaklarımız Dersim’dedir. Bugün Kureyşan, Ağuçan, Üryan Hızır, Cemal Abdal ve Düzgün Baba Ocağı oradadır. Amaçları bu ocakları ele geçirip tahrip etmektir. Onlar ne zaman ‘Alevilerin ibadethaneleri cemevleridir’ derse, Alevilerin hakları verilirse o zaman biz de ‘İyi niyetle gelmişlerdir, misafir mihmandır, mihman Ali’dir’ deriz. Ama Alevilerin bu talepleri yerine gelmediği müddetçe kesinlikle bu ziyaretleri iyi niyetli görmeyiz.” ANTALYA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.