Devrim her eve girmeli

Kadın Haberleri —

Ortadoğu Kadın Forumu

Ortadoğu Kadın Forumu

  • Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu  sona erdi. Sonuç bildergesinde "Devrim mücadelemiz henüz tüm hedeflerine ulaşamadı. Devrimi güvence altına almak için, başarılarını her zaman arttırmalı ve devrimi kadınların olduğu her eve sokmalıyız.

Kongra Star, Suriye Kadın Meclisi, Kuzey ve Doğu Suriye Kadın Meclisi, Jineoloji Akademisi, Süryani Kadınlar Birliği, Zenûbya Kadın Topluluğu ve Kadın Savunma Birlikleri (YPJ) öncülüğünde Kuzey-Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde Ortadoğu Kadın Devrimi Forumu yapıldı. 

19 Temmuz Devrimi’nin 10’uncu yıldönümü dolayısıyla Rojava Üniversitesi’nde düzenlenen foruma Suriye’nin her kesiminden 200 kadın katıldı. Ortadoğu ve farklı devletlerden birçok kadın ise foruma online bağlanarak sunumlarını yaptı.

İki gün süren tartışmalarda, kadınların tarihte toplumun ilerlemesinde aldığı rol, Kuzey-Doğu Suriye’den Ortadoğu ve Kuzey Afrika’ya savaşın kadın mücadelesindeki etkileri ele alındı. Bir kadın devrimi olan Rojava Kadın devriminin 10 yıllık  kazanımları ile YPJ’nin devrimin korunması ve geliştirilmesindeki rolü değerlendirildi. Birçok konun ele alındığı forumda  kadınların siyasal, sosyal, ekonomik kazanımlarının yanı sıra hukuki olarak elde ettiği kazanımlara da dikkat çekildi.

Yürütülen tartışmalarda temel amacın kadın devrimi süreçlerini ve getirdiği sonuçları değerlendirerek, kadın devrimini koruma ve geliştirme mücadelesinin perspektiflerini yaymak olduğu belirtildi.

"Kadınların birliğiyle devrimin kazanımlarını koruyacağız ve geliştireceğiz" sloganıyla düzenlenen forum sonuç bildirgesinin açıklanması ile sona erdi.

Süryani Kadınlar Birliği üyesi Îlham Mitlî ve Kongra Star Koordinasyonu İlişkiler Komitesi üyesi Pencewîn Elî tarafından Kürtçe ve Arapça dillerinde okunan forumun sonuç bildirgesinde şunlar belirtildi: 

Sonuçlar:

“* Devrimin 10 yılı boyunca tarihi adımlar atıldı ve tüm kadınlar için büyük başarılar elde edildi. Kadın devriminin bu başarıları tüm dünyaya umut oldu. Devrimi büyütmek ve sürdürmek için, forumumuzda mücadeleyi yükseltme kararı alındı.

 *Kadın devrimi, şiddetli saldırılarla karşı karşıya kaldı. Devrim mücadelemiz henüz tüm hedeflerine ulaşamadı. Devrimi güvence altına almak için, başarılarını her zaman arttırmalı ve devrimi kadınların olduğu her eve sokmalıyız.

*Çıkarılan ‘Kadın Yasaları’ devrimin büyük başarısı olarak görülüyor. Kadın Yasaları’nın uygulanabilmesi için mücadelenin Suriye düzeyinde yürütülmesi ve güçlendirilmesi gereklidir.

*Suriye düzeyinde böyle bir kadın buluşmasının gerçekleştirilmesi büyük başarıdır. Bu aynı zamanda demokratik kadın ittifaklarının geliştirilmesinin önemini de vurguluyor. Kadınların Suriye’nin tüm bölgelerinde dayanışmasını daha da güçlendirmemiz gerekiyor.

*Kadın devriminin her şeyden önce bir bilinç devrimi olduğunu göz önünde tutarak, özgürlük mücadelesini yükseltme kararı aldık.

*Tüm kadınları işgalden, esaretten ve hapisten kurtarmak temel görevimizdir. Bu amaçla mücadelemizi yükselteceğiz. Özellikle Türk devletinin ve çetelerinin işgali altında olan Efrîn, Bab, Cerablus, Ezaz, İdlib, Serêkaniyê, Girê Spî gibi şehirleri özgürleştirmek için mücadelemizi güçlendireceğiz.

*Soykırım saldırıları, çoğunlukla kadınlara yönelik yapılıyor. Kadınlar, işgalci güçlerin ve eril zihniyetlerinin gerçekleştirdiği her türlü saldırıya karşı öz savunma gücüne sahip olmalı ve hiçbir kadın korumasız kalmamalıdır.

*Kadınların iradesi olmadan demokratik ve kalıcı bir çözümün mümkün olmadığının bilinmesi gerekiyor. Kadınların siyasi kararlara katılımı güvence altına alınmalı ve kadın hakları gelecekte yapılacak Suriye anayasasına dahil edilmelidir.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.