Dilimiz onurumuzdur
- Wan’da bir araya gelen 24 kurum, 21 Şubat Dünya Anadil Günü vesilesiyle yürüyüş düzenleyerek, “Dilimiz onurumuzdur” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan İl Örgütü öncülüğünde 24 kurum ile 21 Şubat Dünya Anadil Günü’ne dair Aydın Perihan İş Merkezi önünde basın açıklaması yapıldı, Dil Kültür Sanat Araştırmaları Merkezi (ARSİSA) binası önüne yürüyüşü gerçekleştirildi. DEM Parti Dil ve Kültür Komisyonu Eşsözcüsü Heval Dilbihar, birçok dilin şu an asimilasyon kıskancından oluğunu belirterek, bu dillerden bir tanesinin de Kürtçe olduğunu söyledi.. Dilbihar, “21 Şubat, Dünya Ana Dil Günü’ olarak kutlanıyor. Tüm dillerin eşitliği ilan edildi. Ne yazık ki günümüzde hala birçok dil var, statüleri ve gelecekleri belirsiz; erime, asimile olma ve yok olma tehdidi altındadır” dedi.
Ruh, akıl ve bedendir
Kürt dilinin, Kürtlerin varlığı, kimliği ve temeli olduğunun altını çizen Dilbihar, şunları söyledi: “Kürt dili, Kürtlerin ruhu, aklı ve bedenidir. Kürt dili, Kürt milletinin birliğinin omurgasıdır. Dil olmadan Kürtler ve Kurdistan da yoktur. Kürtçe, Kürtler ve Kurdistan birdir, ayrılamaz. Biri olmadan diğeri olmaz. Kürt dilinin özgürlüğü, aynı zamanda Kürtlerin ve Kurdistan'ın özgürlüğüdür. Kürt halkının bu 50 yıllık özgürlük mücadelesi, bu gerçeği göstermiştir. Kürtlerin, dillerinin korunması, canlandırılması ve geliştirilmesi mücadelesi devam ediyor. Egemen güçler tarafından modernleştirilmiş yöntem ve araçlar kullanılarak, güncellenerek Kürtçe kuşatılmaya, sınırlandırılmaya çalışılıyor. İyi bilinmelidir ki; Kürt dili ve onun için verilen mücadele, biz Kürtler için stratejik bir konu ve kırmızı çizgimizdir. Bu hiçbir şekilde tartışılmaz bir gerçektir.”
Resmi ve eğitim dili olsun
Kürtçe resmi dil olarak kabul edilene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini aktaran Dilbihar, taleplerinin çok açık ve somut olduğunu belirterek, şöyle sıraladı:
* Kürt dilinin resmi ve uluslararası bir statüsü olmalıdır. Bu Kürtlerin yaşadığı tüm devletlerde ve uluslararası alanda anayasal ve uluslararası kanunlarla resmi olarak kabul edilmelidir.
* Kürtçe eğitim dili olmalı.
* Meclis, valilik, belediye, mahkeme, hastane gibi yerlerde Kürtçe de kullanılmalı.
* Kürt Dil Enstitüsü resmi olarak Kürt halkının temsilcileri tarafından kurulmalı ve işletilmelidir.
* İster bütçeden, ister personelden, ister diğer tüm yönlerden Türkçe için ne fırsatlar varsa Kürtçe için de olması gerekir.
Açıklamadan sonra kitle sloganlar eşliğinde ARSİSA binası önüne giderek eylemini sonlandırdı.