Direndi, yazdı, siyaset yürüttü

Yurt Dışı Haberleri —

KNK üyesi ve Peşmergeyê Dêrîn, Firyad Hiranî (Firyad Hasen Ahmed)

KNK üyesi ve Peşmergeyê Dêrîn, Firyad Hiranî (Firyad Hasen Ahmed)

  • 18 yaşından beri Kurdistan’ın özgürlüğü için mücadele eden KNK üyesi, Peşmergeyê Dêrîn Firyad Hiranî (Firyad Hasen Ahmed) Oldenburg’dan dini vecibelerinin yerine getirilmesi sonrası Hewlêr’e uğurlandı. Yoldaşları “mücadeleni devraldık, gözün arkada kalmasın” dedi. 
  • Törende konuşan KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç, Hewlêr’de baskılara rağmen birlikte çalıştıklarını ve Hiranî’nin tavizsiz bi devrimci olduğunu söyleyerek, “KNK deyince akıllara Firyad yoldaş geliyordu. Sırtımızı ona yaslayabiliyorduk. Bizim de sözümüz, mücadele etmektir’’ dedi.

HAKAN TÜRKMEN/BERLİN

Almanya’da yaşamını yitiren gazi peşmerge, KNK üyesi Firyad Hiranî Berlin’de yapılan cenaze töreninin ardından Hewlêr’e uğurlandı. 
Başûrê Kurdistanlı dêrîn peşmerge, gazeteci ve Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Firyad Hiranî (Firyad Hasen Ahmed) tedavi gördüğü Almanya’nın Oldenburg hastanesinde yaşamını yitirdi. Ailesi ve Kurdistanlılar Firyad Hiranî’yi uğurlamak için önceki gün Berlin’de bir araya geldi. Dini vecibeleri yerine getirildikten sonra KNK Dış İlişkiler Sözcüsü Nilüfer Koç konuşma yaparak ailesine başsağlığı diledi. Firyad Hiranî ile 6 yıl Hewlêr’de birlikte çalışma yürüttüğünü belirten Nilüfer Koç, "Firyad Hiranî değerli bir yurtseverdi. Onca tehdit ile karşı karşıya kalmasına rağmen mücadeleye devam etti. ‘Bakurê Kurdistan kurtulduğu vakit Başûrê Kurdistan da özgürlüğüne kavuşur' diyordu. Rojava devrimi başladığı dönemde herkezden önce yönünü Kobanê’ye, Efrîn’e döndü. Yoldaşımız iyi bir sanatçı, iyi bir gazeteciydi de. Ulusal bilinci öyle içselleştirmişti ki KNK deyince akıllara Firyad yoldaş geliyordu. Sırtımızı ona yaslayabiliyorduk. Firyad arkadaş çalışmalarını, mücadelesini özgür bir Kurdistan’da yaşamak için yürüttü. Bizim de sözümüz, hayallerini gerçekleştirmek için mücadele etmektir’’ dedi.

Mücadelesini sürdüreceğiz
KNK üyesi Mecîd Haso ise, Firyad Hiranî’nin 18 yaşından beri özgür bir ülkede yaşamak için mücadele ettiğini belirterek, ''Kerkuk’ten Şengal’e, Efrîn’den Kobanê’ye her alanda direnişi, mücadelesi vardır. Kurdistan’a yönelik barbar saldırılar karşısında ilk bölgeye giden Firyad arkadaş oldu. Biz de arkadaşları olarak son görevimizi yapıyoruz. Mücadelesini sürdüreceğiz” diye konuştu.

Son sözleri ulusal birlikti
Firyad Hiranî’nin kardeşi Ferheng Hiranî de 4 yıldır Avrupa’da sürgünde yaşıyor. Ferheng Hiranî kardeşi için Kürtler nerede zulüm ve katliam görüyorsa oradaydı diyerek şunları söylüyor: "Firyad yaşamı boyunca mücadeleden vazgeçmedi, askeri alandan diplomasiye her alanda mücadele yürüttü. Başûrê Kurdistan’da korkudan kimsenin göze alamadığını Firyad yoldaş yaparak, özgür basın geleneğini sürdürdü. Yurtseverlik bilinci ile içselleştirdiği ulusal bilinci tüm yaşamına uygulamaya çalışıyordu. Lozan’ın 100. yılı vesilesiyle yapılan etkinlikte, ulusal birliğin sağlanması yönünde çalışmalar, konuşmalar yaptı. Avrupa’ya gelmesiyle rahatsızlığından dolayı hastanede tedavi görüyordu. Tedavi sürecinde vasiyetini de şu şekilde belirtiyordu: 'Ne olursa olsun, ulusal birlik içerisinde, mücadele etmeye devam edin. Bu bilinç ile ulusal birliği sağlayana dek mücadeleye dört elle sarılın." 

Entelektüel ve öncüydü
Yoldaşlarından Selam Ali, Firyad Hiranî’nin entelektüel ve öncü yönünü hatırlatarak arkadaşını şu sözlerle anlatıyor: "Firyad Can bizim için çok değerliydi, önemliydi, öncüydü. Firyad Can dêrîn peşmergeleri içerisinde mücadele yürütürken de, gazetecilik yaparken de günlük yaşamında da aydın, entelektüel ve öncü kişiliği ile her zaman bizlere örnek oldu. Kurdistan’ın her yerine gitti, gördü, direndi, yazdı, siyaset yürüttü. Özgür Kurdistan topraklarında yaşamak için mücadeleden hiçbir zaman vazgeçmedi."

Hastalığı sürecinde de yol gösterici oldu
Diler Ali ise Firyad Hiranî’nin yaşamının mücadele ile geçtiğine işaret ederek şunları belirtiyor: "Her zaman iradeli, morali yüksek yoldaşımız hastalığı sürecinde de bize yol gösterici oldu. Kurdistan topraklarında özgür yaşamak uğruna çok sayı da şehit veren ailenin yurtseverliğini yaparak, 'mücadeleyi her zaman yükselterek daha fazla ulusal birlik için mücadele edebilirim' diyen yoldaşımızdı. Hiçbir zaman dur durak bilmeyen Firyad Hiranî, Efrîn işgali döneminde Efrîn’deydi. Kobanê işgali döneminde Kobanê’deydi. Yaşamı boyunca, yaşamına anlam yükleyerek ulusal mücadele ruhu ile elinden gelen tüm katkıyı sağladı."
Hiranî’nin cenazesi 6 Ocak Cumartesi günü (bugün) saat 10.00’da Hewlêr’deki evinde karşılanacak.

KCK: Emek ve yurtseverlik timsali

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Firyad Hesen Ehmed’in (Firyad Hîranî) vefatı vesilesiyle bir açıklama yaptı. KCK’nin açıklamasında onun yaşamının her döneminde saygın ve güvenilir bir yoldaş olduğu belirtilerek ona dair şu sözlere yer verildi: "Kak Firyad Hîranî emekçi, özgürlükçü ve yurtsever bir insandır. Daha küçük yaşlarda Kurdistan Devrim Partisi’ne katıldı. Daha sonra mücadelesini Kurdistan Komünist Partisi’nde devam ettirdi. Güney Kürdistan’daki ayaklanmalarda özellikle Hewlêr ve Kerkük’ün özgürleştirilmesinde aktif rol aldı. Siyasi ve toplumsal mücadelesinin son durağı KNK’ydi. Ulusal bir kişilik ve yurtsever olarak ulusal birliğin güçlendirilmesi için çalıştı. Kürt halkınına, yoldaşlarına, KNK üyelerine ve özellikle ailesine başsağlığı diliyoruz."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.