Diz ağrısı 

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Yaralanma, romatizma, mekanik kaynaklı sorunlar ve iltihap gibi problemler diz ağrısına neden olabilir. Diz üzerinde ağırlık varken bükme hareketi menisküs yırtılmasına yol açabilir. 

Yaygın olan diz ağrısı her yaşta görülebilir. Dizin ana işlevi ayak bilekleri ve kalçalarla birlikte vücudun ağırlığını taşımaktır. Bir eklemin ötesinde bükülebilir ve dönebilirdir diz. İşlevini görürken kemikler, bağlar, tendonlar ve kıkırdak dahil olmak üzere birçok yapıdan faydalanır. Patella isimli yapı (diz kapağı) dizi öne doğru korur. Dizin tüm yüzeyleri kıkırdak ile kaplıdır. Menisküs adı verilen ve iki esnek kıkırdaktan oluşan bir yapı da dizi destekler. Bağlar ise dizin parçalarını birbirine sabitler ve her iki ucu kemiklere yapışır. Bağlar esneklik bakımından sınırlılar. 

Yaralanma, romatizma, mekanik kaynaklı sorunlar ve iltihap gibi problemler diz ağrısına neden olabilir. 

Yaralanmalar dizin tüm yapısal parçalarını etkileyebilir. Ön çapraz bağ yırtılması sık görülen sorunlardan bir tanesidir. Aniden  hareket ve futbol, basketbol gibi spor türleri bu yaralanma biçimine yol açar. Motorlu taşıt kazaları veya düşme esnasında diz kapağı çatlayabilir veya kırılabilir. Diz kapağın dizin dışına çıkması da görülebilir. Bu çıkık diz kapağı olarak adlandırılır. Bazen diz kapağı bütünen yer değiştirir. Böylelikle çıkık belirgin bir şekilde görülür. Diz üzerinde ağırlık varken bükme hareketi menisküs yırtılmasına yol açabilir. 

Diz yapısında gevşeme mekanik kaynaklı sorunların arasında sık görülür. Bu, kemikten veya kıkırdaktan bir parçanın kırılıp eklem boşluğunda yüzmesinden kaynaklanır. Aslında bu gevşek parça sorun çıkarmamaktadır. Ancak dizin eklemsel hareketine müdahale ettiği zaman eklemin düzgün hareket etmesini engelleyebilir.

Haftaya konuyu işlemeye devam edeceğim. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.