Doğa talan edilirse hepimiz aç kalırız

Kadın Haberleri —

İsê (İsmihan) Arslan

İsê (İsmihan) Arslan

  • Semsûr’un (Adıyaman) Kömür beldesinde MEDOS maden şirketi tarafından askerlerin koruması altında başlatılan mermer ocağı yapımına karşı duran 70 yaşındaki İsê (İsmihan) Arslan "Sonunda başımız gitse de, onlar doğamızdan çekilinceye kadar direneceğim" dedi. 

MÜJDAT CAN / MA-SEMSÛR

Semsûr’un (Adıyaman) Kömür beldesine bağlı Malê Berdıh (Serintepe) Mahallesi’nde 6 Nisan’da MEDOS maden şirketinin planladığı ve taşeron şirket tarafından çalışmaları başlatılan mermer ocağı yapımı devam ediyor. Askerlerin korumasında kepçelerin çalıştığı yerde, şantiye için yol yapımı nedeniyle ağaçlar kesilirken, mermer ocağına karşı direniş de ilk günden bu yana sürüyor. 

İsê ana: Doğamızı istiyoruz

Maden ocağına karşı direnen kadınlardan 70 yaşındaki İsmihan Arslan yöresel kofisi ve bostanıyla direnişin öncüsü oldu. Herkesin İsê diye seslendiği İsmihan Arslan her fırsatta doğaya olan bağlılığını anlatıyor. Mermer ocağının yapıldığı yeri gösteren İsê ana, “Sanki ortaya bomba atılmış” diyerek, "Biz mermer istemiyoruz. Doğamızı istiyoruz" dedi. Doğa talanını kabul etmediğini söyleyen İsê ana, "Sular kirlenecek. Burada halkın geliri tütün ve hayvancılık. Doğanın talanıyla gelirimiz giderse, hepimiz aç kalırız. Bizim doğamız giderse yaşam alanlarımız, hayvanlarımız hepsi gider. Bu durumu kabul etmiyoruz" diye konuştu.  

Doğa talanını izleyen herkes kötüdür

Maden ocağı istemediklerini belirten İsê ana, "Ben ölsem de bu talana razı olmam. Mermer ocağına karşı biz kendi ekmek davamız için direniyoruz. Maden ocağı istemiyoruz” dedi. Yıllarca bu topraklarda yaşadıklarını ve şehirde yaşayamayacaklarını dile getiren İsê ana, “Şehirde evimiz yok, havamız yok. Burada biz doğadan aldığımızla hayatımızı idame ediyoruz. Ayaklarımın üstünde durabildiğim kadar direneceğim. Gerekirse kepçenin önünde dururum. Ama mermer ocağı yaptırmayacağız. Bizim arkamızda durmayan ve sadece bizi izleyen herkes kötüdür" diye konuştu. 

Maden şirketi çekilinceye kadar direnişlerini sürdüreceklerini belirten İsê ana son olarak şunları dile getirdi: “Biz toprağımızı istiyoruz. Biz doğamızın katledilmesini istemiyoruz. Sonuna kadar direneceğiz. Durdurabilene kadar mücadele edeceğiz. Sonunda başımız gitse de, onlar doğamızdan çekilinceye kadar direneceğiz.” 

.
Meryem Arslan

Ocak suyu kirletecek

Direnişteki kadınlardan Meryem Arslan da, "Koyun, keçi gibi hayvanlarımızı o doğada besliyoruz. Onlarla geçimimizi sağlıyoruz. Biz bu nedenlerle mermerin yapılmasını istemiyoruz. Doğamız olmazsa ne yapacağız. Mermer ocağı devam ederse su kaynaklarımız kurur. Elimizde bir kuyumuz var. Mahallenin ilerisinde yapılacak olan mermer su kanallarımızı da mahvedecek" dedi. 

.
Fatma Arslan

Hastalıklar artacak

Direnişçi kadınlardan Fatma Arslan, mermer ocağı ile birlikte doğanın kirleneceğini ve hastalıkların artacağını söyledi. Arslan, ocağa karşı direnişin devam edeceğini belirtti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.