Doğum kontrol hapının yan etkileri

Dersim DAĞDEVİREN yazdı —

  • Migren, karaciğer hastalığı, kalp hastalığı, nedeni bilinmeyen kanama ve sigara kullanımı durumunda kombine doğum kontrol hapı uygun değildir. 

Ani kanama ve lekelenme doğum kontrol hapının en sık görülen yan etkileridir. Sürekli ve ve düzenli kullanım sonucunda bu yan etkiler zaman ilerledikçe azalmaktadır. Baş ağrısı, mide bulantısı ve şişkinlik de görülebilir. Hap tansiyon yüksekliğine de yol açabilir. 

Kombine doğum kontrol haplarının  (progesteron ve östrojen içeren haplar) çok ciddi yan etkileri de vardır. Bunların başında kan pıhtılaşması gelmektedir. Hatırlanacağı gibi Astrazeneka aşısı çerçevesinde kan pıhtılaşması sıkça gündeme gelmişti. Astrazeneka ile aşı olan insanlarda beyin damarında görülen tromboz, yani kan pıhtılaşması, yüzde 0,001'in altındadır. Bu riskten dolayı Batılı ülkelerde insanlar bu aşıyı reddetmişti ve aşılar raflarda kalmıştı. Kombine doğum kontrol haplarında kan pıhtılaşması riski bir buçuk katı artmaktadır. 10 bin kadından 10'unda tromboz meydana gelmektedir. Dünya genelinde 200 milyon kadın bu hapı kullanmaktadır. Astrazeneka aşısında gösterilen tepki nedense doğum kontrol haplarında gösterilmemiştir. Burada da cinsiyet eşitsizliği kendisini göstermektedir. Astrazeneka'nin yan etkileri başlangıçta erkeklerde daha sık görülmüştü. Daha sonraki veriler ise bunun doğru olmadığını gösterdi. 

Kalp krizi riski, özellikle de sigara kullanan kadınlarda yükselmektedir. Ciddi karaciğer sorunları da, örneğin ur ortaya çıkabilir.

Migren, karaciğer hastalığı, kalp hastalığı, nedeni bilinmeyen kanama ve sigara kullanımı durumunda kombine doğum kontrol hapı uygun değildir. Büyük bir ameliyat nedeniyle uzun süre hareketsiz kalınması durumunda da bu hap kullanılmaması gerekir. Daha önce tromboz geçirmiş veya kan pıhtılaşması riski yüksek olan kadınlar için de hap uygun değildir. Şeker hastalığının birçok komplikasyonu da yan etkileri tetiklemektedir. 

Doğum kontrol hapları özellikle ilk başlarda biraz kilo aldırabilir. Fazla sıvı tutulması buna neden olmaktadır, yani fazla yağdan kaynaklanmamaktadır. 

Doğum kontrol hapları kısırlığa yol açmıyor. Tam tersine adetin düzene girmesini sağlayarak hamile kalabilmenin koşullarını yaratıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.