Dört ayda 33 çocuk ve 21 kadın

Evin Cuma

Evin Cuma

  • İşgalci Türk devletinin Til Temir, Zirgan ve Eyn İsa hattına yönelik saldırılarında son dört ayda 33 çocuk ve 21 kadın, ya katledildi ya da yaralandı.

 

Türk ordusu, 9 Ekim 2019'dan bu yana Hesekê'nin Zirgan ve Til Temir ile Girê Spî'nin Eyn İsa ilçelerine neredeyse her gün saldırıyor. ANHA'nın verilerine göre; yılın başından bu yana her üç ilçede meydana gelen saldırılarda 9 çocuk şehit oldu, 24 çocuk yaralandı ve 21 kadın da saldırıların hedefi oldu. Cizîrê Bölgesi İnsan Hakları Örgütü yöneticilerinden Evin Cuma, garantör devletler ile işgalci Türk devleti arasında imzalanan ateşkes anlaşmalarına rağmen saldırıların  durmadığını belirterek, "Mağdurların çoğu kadın ve çocuklar oluyor. Köyler her gün bombalanıyor ve saldırılar nedeniyle onlarca aile yerinden edildi. Maalesef bu güçler sessizliklerini koruyor” dedi.

İşgalci Türk devletinin, Kuzey-Doğu Suriye’deki tüm suçlarını belgelediklerini söyleyen Evin Cuma, "İşgalci Türk devletine suçlarını durdurması için baskı yapılması ve faillerden hesap sorulması için girişimlerde bulunuyoruz. Bu dosyalar uluslararası tespit komisyonlarına gönderiliyor. Bu dosyaların mahkemelere intikal etme mekanizması ve münferit dosya oldukları için kabul edilme mekanizmasına ilişkin yasal engellere ve zorluklara rağmen elimizden geleni yapıyoruz" diye konuştu.

Uluslararası kuruluşların düzenli raporlarında dosya ve belgeleri kayıt altına aldığını, saldırıları kınadığını ama işgalci Türk devletini suçlu görmediğini söyleyen Evin Cuma, uluslararası toplumu, Türk devletinin Suriye'deki varlığını işgalci olarak tanımaya ve işlediği suçlardan dolayı cezalandırmaya çağırdı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.