Dört parçada savaştı

Kadın Haberleri —

Berîvan Zîlan (Hatice Hezer)

Berîvan Zîlan (Hatice Hezer)

  • PAJK Meclis Üyesi Berivan Zilan’ın şehit düştüğünü duyuran PAJK Koordinasyonu, intikamının alınacağını kaydetti. Berîvan Zîlan’ın, özgürlük dağlarında güçlü bir kadın komutan ve bir halk öncüsü olduğunu söyleyen PAJK, "Yoldaşlarının ve halkın kalbinde unutulmaz yerini aldı" dedi.

PAJK Koordinasyonu yazılı olarak PAJK Meclis Üyesi Berivan Zilan’ın (Hatice Hezer) şehit düştüğünü açıkladı. PAJK Koordinasyonu açıklamada, PAJK Meclis Üyesi Berivan Zilan’ın görevi başındayken 17 Haziran’da Türk devletinin Medya Savunma Alanlarına yönelik hava saldırısında şehit düştüğünü kaydetti.

Açıklamada şöyle denildi: “Berivan Zilan yoldaş ve soykırım savaşında faşist Türk ordusuna ağır yenilgi yaşatarak şehit düşen kahraman gerillalarımız şahsında tüm devrim şehitlerini saygı ve minnetle anıyoruz. Değerli Hezer ailesine, halkımıza ve yoldaşlara başsağlığı diliyoruz.”

PAJK, Kürdistan Kadın Özgürlük Hareketi’nin faşist soykırımcı Türk devletinden ve bu saldırıda rol oynayan işbirlikçi-ajanlardan mutlaka hesap sorulacağını dile getirerek, intikam alıncağını kaydetti.

Gerilla komutan, toplumsal mücadelede öncüydü

Berivan Zilan’ın, Kadın Özgürlük Hareketi açısından oynadığı role dikkat çeken PAJK Koordinasyonu devamla şunları belirtti: “Berivan Zilan yoldaş, devrimci mücadelenin uzun soluklu, her anını nefes nefese yaşayan, büyük zorluklarına göğüs geren, kadının gerillalaşmasının, partileşmesinin ilklerini, heyecanlarını, güzelliklerini yaşayan ve Kadın Özgürlük Hareketimizin gelişiminde öncü rol oynayan militanca katılımın sahibi oldu. Kadın Hareketimizin yönetimi olarak tüm devrimci görevlerine başarıyı sığdırdı ve bunun eşsiz emeğini verdi. Rêber Apo’ya olan en derin bağlarla mücadelenin en çetin alanlarına hep yöneldi. Erkek egemenliğine, gericiliğe karşı kadının özgürlük bilinci oldu. PKK ve PAJK’laşmaya aşkla sarıldı, Partinin çizgi militanlığıyla gerilla mücadelesinde komutan, toplumsal mücadelede öncü eylemci oldu.”

Yurtsever bir ailede büyüdü

Berivan Zilan’ın yaşamı hakkında da bilgi paylaşan PAJK, “Berivan yoldaş 1976’da Van-Erciş’te dünyaya geldi. Geliye Zilan katliamını yaşamış ve bunu hiç unutmamış yurtsever bir ailede, Türk devletinin katliamcı yüzünü öğrenerek, hafızasına kazıyarak büyüdü” dedi. Çocukluğundan itibaren Geliye Zilan katliamının hikayeleriyle büyüyen Berivan Zilan’ın erken yaşta ülke gerçekliğiyle tanıştığını ve olgunlaştığını kaydeden PAJK Koordinasyon, Berivan Zilan’ın, “Derin yurtseverlik bilincini kadının özgürlük kimliğiyle bütünleştirerek Kürt halkının özgür yaşam mücadelesinde hep kararlıca katılımın sahibi oldu” diye belirtti.


Kadının özgürlük mücadelesine tanıklık etti

Berivan Zilan’ın 1991 yılında genç yaşta mücadeleye atıldığını ve kesintisi bir şekilde mücadele ettiğini ifade eden PAJK Koordinasyonu şunları belirtti: “Gösterdiği militanca öncü katılım erkenden yoldaşları arasında dikkat çekmesine yol açtı. Önderlik sahasında Önderlikten eğitim alarak bilincini, iradesini, kişiliğini çelikleştirdi. Önder Apo’nun özgür yaşam felsefesi, devrim perspektifi ve özgür kadın kimliğinin gelişmesine derinden inandı, uğruna büyük bir aşkla mücadele etti.

Devrimci saflarda geçen yıllarında tüm alanlarda savaştı, mücadele etti, öncülük yaptı. Kadın özgürlük mücadelemizin gelişim süreçlerini birebir yaşadı, bu ateşten tarihe ruhunu, bilincini, emeğini kattı. Serhat’tan Zagroslara, Kürdistan’ın tüm parçalarında ve soykırıma, sürgünlere uğrayan halkımızın yaşadığı Ermenistan’a kadar birçok alanda Parti çizgisi temelinde mücadele yürüttü. Bulunduğu her alanda bir kadın militan olarak öncülük rolünü oynadı.”

Sorumluluk duygusu yüksekti

PKK ve PAJK çizgisinin yaşamsallaşması için her anını mücadeleye adadığını kaydeden PAJK Koordinasyonu Berivan Zilan için şu tespitlerde bulundu: “Berivan Zilan yoldaş, her zaman kararlı bir eylemci ve hep en önde olmayı bilen devrimci bir kadındı. Sorumluluk duygusu çok yüksekti, tüm varlığıyla APO’cu çizgiyi savunarak devrimci görevlerin başarısına kilitlendi. Özgürlük dağlarında güçlü bir kadın komutan, halk içinde kadın özgürlük ideolojisinin temsilcisi ve bir halk öncüsü oldu. Yoldaşlarının ve halkın kalbinde unutulmaz yerini aldı.”

Kadın ordulaşmasına emek verdi

“Kadın ordulaşmasının, kadın özgürlük çizgisinin gelişim süreçlerinde emek veren, erkek egemenliğine, gericiliğe karşı mücadele yürüten bir yoldaştı” diyen PAJK, “Kadınla bağı, kadına sevgisi, kadın özgürlüğü için emeği çok büyüktü. Bulunduğu tüm alanlarda egemen erkek sistemine, gerçeğine karşı güçlü, radikal bir mücadelenin sahibi oldu” dedi.

Berivan Zilan’ın cesur ve asi bir kişiliğe sahip olduğunu dile getiren PAJK açıklamasında şöyle dedi: “Kadınların bilinçlenmesi, özgürleşmesi, öncüleşmesi çalışmalarının yürütüldüğü PAJK eğitim çalışmalarında yıllarca emek harcadı, önemli bir rol oynadı. Kadın partimiz PAJK’ın önemli görevlerini büyük bir sorumlulukla yerine getirdi.

Şehitlerimizi asla unutmayacağız

31 yıllık uzun soluklu, zorlu, çetin mücadele yıllarında Heval Berivan her gün daha büyük bir azim, daha büyük bir inatla mücadele etti. Geliye Zilanların, Ağrı’nın, Dersim’in, Koçgiri’nin, Şengal’in, Roboski’nin, Efrîn’in intikamı alınsın diye Zilanlaşma çizgisinde çok savaştı, büyük bir mücadele yürüttü.”

Kurdistan halkına reva görülen zulmün hesabının Kürdistan dağlarında sorulduğunu ifade eden PAJK Koordinasyonu, KDP’nin ihanetine dikkat çekti. 

“Berivan Zilan yoldaşı ve eşsiz direnişimizin şehitlerini asla unutmayacağız” diyen PAJK Koordinasyonu son olarak şunları belirtti: “Bilinmelidir ki kadınların öncülüğünde Kürt halkının mücadelesiyle KDP ihanet çizgisi parçalanacak, diktatör Erdoğan iktidarı tüm suçlarının bedelini ödeyecek ve faşist Türk rejimi tarihi yenilgiyi yaşayacaktır. Zafer ve özgürlük halkımızın ve kadınların olacaktır.”

ANF-BEHDİNAN  

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.