Ekolojik talan da savaşın parçası

  •  Kuzey Kürdistan'daki ekolojik talanın yaşam alanlarını yok etmeyi ve göçe zorlamayı hedeflediğini belirten Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın, ekolojik talanın savaş politikalarından bağımsız olmadığının altını çizdi. 

Madenler, barajlar, Hidro Elektrik Santraller (HES), askeri operasyonlar öncesi çıkarılan orman yangınları ve son olarak ağaç kıyımları, Kuzey Kürdistan'ın ekosistemine geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar veriyor. Talan, özellikle “güvenli bölge” ilan edilen alanlarda daha pervasızca sürdürülüyor; ruhsatsız madenler, kum ocakları ve barajlar büyüyor. 

Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkındır büyük bir doğa talanı yapılıyor. Besta bölgesinde bulunan Keniyamîr, Birateto, Birapeşo, Deyndarok, Cinîwer, Belûzer, Rîsor, Serêrû, Tîkera, Qûrteka Pêşya, Girêdeyincê, Şerevan, Xirtkbestê ve Navyan köyleri ve bölgelerinde aralıksız ağaç kesimi sürüyor. Günde onlarca kamyon endemik ve tarihi ağaçları taşımak için bölgeye geliyor. Bölgeden gelen görüntülerde ise ormanlık alanın tamamen çoraklaştığı ve tek bir ağacın bile kalmadığı görülüyor. Burada kesilen ağaçlar büyük bir rant kapısına da dönerken her gün tonlarca odun Urfa’nın Haliliye ilçesindeki Keresteciler Çarşısı'na getiriliyor. 

Batman Gercüş ilçesine bağlı Gundik köyünde ise muhtarının, "kurtlar hayvanları öldürüyor" gerekçesiyle kesmek istediği binlerce ağaç için para karşılığında bir şirketle anlaştığı iddia edildi. Köy Muhtarı Mirze Yılmaz, 12 Temmuz’da yerel bir siteye verdiği demeçte, köy çevresindeki ağaçlar içinde saklanan kurtların yılda 200 küçükbaş hayvanı öldürdüğünü ve bu nedenle ağaçların kesilmesi kararı aldıklarını ifade etti. Bununla birlikte köyde bulunan binlerce meşe ağacı kesim tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Ağaç kesimlerinin son yıllarda çok yoğun yaşandığı Dersim’in Hozat ilçesinde kıyım sürüyor. İlçeye bağlı Ali Boğazı ve Yılan Dağı bölgesindeki Şamoşi ve Zogar köyleri kırsalında bulunan ağaçlar, bir buçuk aydır kesiliyor. Ağaç kesimi ihalesinin Malatyalı bir şirkete verildiği belirtilirken, ihalenin ayrıntılarına ilişkin bilgi edinilemedi. Ağaç kesim işinde Malatya’dan getirildiği öğrenilen 60 aile çalıştırılıyor. “Yasak bölge” ilan edilen köy ve çevresindeki ormanlar yaklaşık 45 gündür kesintisiz kesiliyor. 

Siirt başta olmak üzere birçok ilde de durum aynı. Tüm bu tahribatların yanı sıra illerin hemen hemen hepsinde ruhsatsız kum ocakları ve madenlerin faaliyetleri sürüyor. Erzincan İliç’teki altın madeninde yaşanan siyanür sızıntısı sonrası tüm Fırat Havzası zehirlenme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken yeni madenler de açılmak isteniyor. Bunların yanı sıra Hasankeyf’ten sonra yine UNESCO tarafından kültürel peyzaj alanı olarak değerlendirilen Hevsel Bahçeleri de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 8 bin yıllık tarihi boyunca kesintisiz tarımın yapıldığı neredeyse dünyada tek yer olan bu alan, sahipsiz bırakılmış durumda.

Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü İbrahim Akın

Talanın boyutu büyük

MA'dan Tolga Güney'e konuşan Yeşil ve Sol Gelecek Partisi Eşsözcüsü İbrahim Akın, son zamanlarda Şırnak, Batman, Dersim’de daha önce yaşananlardan daha büyük bir talanın olduğunu belirterek, özellikle “güvenli bölge” ilan edilen alanlarda yoğunlaştığına dikkat çekti. Akın, şöyle devam etti: “İstedikleri gibi at oynattıkları bir alan haline geldi. Zaten oradaki vali, kaymakam, polis ve jandarmanın sonsuz yetkisi var. Güvenli bölge statüsü altında da her türlü katliamcı, talancı ve rantçı politikalarını daha rahat hayata geçiriyorlar. Sadece ekolojiyi talan etmiyorlar, oradaki yer altı kaynakları da alıyorlar. Bu talan ve savaş siyaseti birbirini besliyor. Hayvancılık ve tarım bitiriliyor, doğanın dengesi bozuluyor. Fiilen işgalcilik yapılıyor. O bakımdan ekoloji mücadelesi, aynı zamanda emek ve yaşam mücadelesidir.” 

Kuzey Kürdistan'daki talana karşı duyarlılığın da eskiye göre geliştiğine işaret eden Akın, “Geleceğimize, toprağımıza, suyumuza sahip çıkmak, insanlık mücadelesinin parçasıdır. Birlikte mücadele ederek değiştirebiliriz” dedi.   İZMİR

 

Çorum'dan ganimete koşturan ırkçı

Şırnak’ın Besta, Cudi ve Gabar bölgelerinde iki yılı aşkın bir süredir asker gözetiminde koruculara kestirilen ağaç kıyımı devam ediyor. Kesilen ağaçların bir tonu, bin 150 liraya satılıyor. Her gün kesintisiz onlarca TIR dolusu ağaç genellikle Türk illerine taşınıyor.  Ağaçları taşıyan birçok TIR’ın kasa veya cam kısımlarına “Önce vatan” yazısı olması dikkati çekiyor. Tonlarca ağaç yüklü Çorum plakalı TIR’ın üzerinde ırkçı yazılamalar görüntülere yansıdı. Şırnak-Cizre yolunda Kayseri, Tekirdağ, Adana, Çorum plakalı çok sayıda araç görüntülendi. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.