Erdoğan gemi azıya aldı

Rojava'ya saldırılar

Rojava'ya saldırılar

  • Türk ordusu hava saldırıları ve topçu atışlarını Rojavayê Kurdistan ve Kuzey-Doğu Suriye'nin tamamına yaydı. Hastane, okul, havaalanı, petrol sahası ve Uluslararası Koalisyon-YAT üssünü bombalayan Türk ordusu, yerleşim yerlerini de ayırmadı.
  • Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan ise önceki günkü karadan işgal saldırısı tehdidini dün başka bir boyuta taşıdı. Erdoğan, 30 kilometre derinlik sınırıyla yetinmeyeceklerini; kısa sürede tank, top, asker ve çeteleriyle "kök kazıyacaklarını" söyledi.

"Türkiye'yi harf oyunlarıyla, terör örgütünün ismini değiştirerek, yanlarında askerlerine görüntü verdirerek oyalayacaklarını sananlar için yolun sonu geldi" diyerek isim vermeden ABD'yi ima eden Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Güvenlik çizgisini olması gereken yere çekmemize kimse mani de olamaz karşı da çıkamaz" dedi ve karadan işgal saldırısında kararlı olduklarını söyledi. Erdoğan bu açıklamaları yaparken Türk ordusu da okul, hastane, köy, üs ayırımı yapmadan bombardımanını sürdürüyordu.

Türk devleti, dün sabahtan itibaren hem Rusya hem de ABD'nin hava sahasını kontrol ettiği Rojavayê Kurdistan ve Kuzey-Doğu Suriye'nin Efrîn ilçelerinden Dêrazor'a kadarki hemen hemen tüm alanları hedef aldı. ANHA'nın muhabirlerine dayanarak servis ettiği, ancak detaylandırmadığı Türk saldırılarının günboyu seyri şöyleydi:

Şehba'nın 23 noktası

Türk ordusu, Efrîn Bölgesi’nde dün sabah itibarıyla 24 saatte  Şera ve Şêrawa ilçelerine bağlı köyler ile Şehba Kantonu’nda 23 noktayı bombaladı. 570’e yakın top mermisi bölgeye isabet etti.

Bombalanan Şehba köyleri: Zîwac, Hirbil, Rêya, Ehresê, Samûqa, Til Madîq, Minix, Bendava Şehba, Til Cîcab, Til Enab, Şêx Îsa ve Kefer Naya.

Şêrawa: Bênê, Meyasê, Birc Qas ve Meyasê arasındaki bölge, Ziyaret, Bênê’de İran güçlerine ait askeri üs civarı, İrşadiye, Elqemiyê, Elqemiyê yakıt istasyonu.

Şera: Malikiyê, Şewarxa ve Merenaz.

Minbic kırsalı

Türk devleti, 12.34 itibarıyla Minbic’in kuzeyindeki Mehsenlî ve Hoşereiyê köylerini bombalıyordu. Aynı zamanda Minbic’in kuzey, batı ve doğu cephelerinde SİHA hareketliliği yaşanıyordu.

Koalisyon ve YAT üssü

Türk ordusu, saat 12:00 sıralarında Anti Terör Birlikleri (YAT) ve Uluslararası Koalisyon’un Hesekê’nin kuzeyindeki ortak üssünü bombaladı. Saldırıda 2 YAT üyesi şehit düştü. Biri komutan 3 YAT üyesi de yaralandı. Yaralılardan 2’sinin durumu ağır. Ortak üste kalan güçler, DAIŞ'e karşı operasyonlar düzenliyordu.

Minix Havaalanı

Türk ordusu, 14.05 itibarıyla Şehba Kantonu’ndaki Minix Havaalanı ile Şera’nın Alqamiyê ve Kefer Antun köylerini ağır silahlarla bombalıyordu.

 

 

Tirbespiyê petrol alanları

Türk devletine ait SİHA’lar, saat  14.21 itibarıyla Tirbespiyê kırsalında iki petrol alanını bombaladı. Ewda isimli petrol sahası ile Tirbespiyê’nin 7 km batısındaki Leylan sahasına yakın alan hedef alındı. Yangın söndürme ekipleri, bombardıman sonucu çıkan yangını kontrol altına alırken, bölgede hava hareketliliği devam etti. SİHA'lar, 15.26 itibarıyla Tirbespiyê’nin güneybatısındaki Gir Dahol köyünü bombaladı. Aynı saatte El Ode petrol sahasındaki bir alan da bombalandı.

Til Temir’e SİHA saldırısı

Türk devletine ait SİHA, saat 14.37'de Til Temir’in güneybatısındaki Ewca köyünü 3 kez bombaladı.

Dirbêsiyê’nin 5 köyü

Türk devletine ait SİHA’lar, 15.00 sıralarında Dirbêsiyê’nin batısındaki Melek, Bîr Kinês, Qîrwan köyleri ile doğusundaki Baba Mehmûd ve Ebû Ceradê köylerinde hareket halindeydi. SİHA’larla eş zamanlı olarak ilçe merkezinde ise savaş uçağı hareketliliği yaşanıyordu.

Kobanê’de sağlık merkezi

Türk devleti, saat 15.32'de Kobanê’nin batısındaki Siftek köyü ile doğusundaki Qeremox köyünü yoğun bir şekilde bombaladı. Aynı zamanda Qeremox köyündeki sağlık merkezini de hedef aldı. Zormixar, Ziyaretê ve Çariqlî köyleri de bir kez daha bombalanıyordu.

 

 

Qamişlo’ya da yayıldı

Türk devleti, işgal saldırılarını Qamişlo bölgesine de yayarak, 15.52'de Qamişlo’nın doğusundaki Til Zîwan köyünü de bombaladı.

Til Temir’in üç köyü

Türk savaş uçakları, Til Temir’in batısındaki Til Leben, Gûzeliyê ve Til Tewîl köylerini, saat 15.59'da bombalamaya başladı.

Dêrazor’a uzandı

Türk savaş uçakları, 16.00'da  Dêrazor bölgesine bağlı Mekmen köyünü 5 kez bombaladı.

Kobanê’de bir okul da

Kobanê'de ilk saldırıda Covid hastanesi, dün sabah da Qeremoq'daki sağlık merkezini bombalayan Türk ordusu, dün 16.14'te şehrin doğusundaki Koran köyünde bulunan bir okulu bombaladı. Aynı anda  Şam hükümetinin Kobanê’nin batısındaki Siftek köyünde bulunan bir noktasını da bombalıyordu.

Amûdê’nin köyleri

Türk ordusu Amûdê sınır hattında bulunan Tûkê, Til Kêf ve Dodan köylerini, 16.27 itibarıyla havanlarla bombaladı. Eli Fero köy yolu da hedef alındı.

 

 

Erdoğan sınır tanımadı

Saldırılar devam ederken Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan, Yusufeli Yeni Yerleşim Yeri'nde "Yusufeli Barajı ve HES, Yeni Bağlantı Yolları ve Tünelleri ile Yeni Yerleşim Bölgesi Açılış Töreni"ne katıldı ve burada konuştu.

İşgal saldırılarına bahane üretmek için Taksim'de yaptıkları patlamayı hatırlatan Erdoğan, "6 masumun hayatına mal olan alçak saldırıya cevabımızı Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyindeki terör hedeflerini yerle yeksan ederek verdik" dedi. Yine önceki gün işgalleri altındaki Cerablus'un karşısındaki Karkamış'a fırlattıkları roketleri de Kürtlere mal eden Erdoğan, hem Özerk Yönetim'i tehdit etti hem de isim vermeden ABD'yi hedef aldı: "Teröristlerin kimliğini, yerini, sicilini biliyoruz. Teröristleri kimlerin himaye ettiğini, silahlandırdığını, cesaretlendirdiğini de çok iyi biliyoruz. Türkiye'yi harf oyunlarıyla, terör örgütünün ismini değiştirerek, yanlarında askerlerine görüntü verdirerek oyalayacaklarını sananlar için yolun sonu geldi."

Suriye sınırlarının güvenliğe kavuşturulması hususunda her anlaşmaya riayet ederek üzerlerine düşenleri yerine getirdiklerini savunan Erdoğan, artık 30 kilometre derinlikle de yetimeyeceklerini şöyle ifade etti: "Artık bu saatten sonra bizim için tek bir ölçü vardır. Tek bir sınır vardır. O da kendi ülkemizin kendi vatandaşlarımızın güvenliğidir. Sınırlarımıza, vatandaşlarımıza saldırıların devam ettiği yerlerde güvenlik çizgisini olması gereken yere çekmemize kimse mani de olamaz karşı da çıkamaz. Bu güvenlik nereden başlayacaksa oraya kadar gitmek en meşru hakkımızdır."

Tank, asker ve çeteler

Birkaç gündür uçakla, topla, SİHA'larla saldırdıklarını söyleyen Erdoğan, karadan işgal saldırısı tehdidini, şu sözlerle sürdürdü: "İnşallah en kısa sürede tankımızla askerimizle, bizimle birlikte yol yürüyen ve yol yürüyecek olan dostlarımızla birlikte hepsinin kökünü kazıyacağız. HABER MERKEZİ

 

*****

 

Kobanê’ye 10 ayda 78 saldırı

Türk devleti bu yılın başından bu yana Kobanê'ye yönelik her türlü silah, savaş uçağı ve SİHA ile 78 saldırı gerçekleştirdi. Saldırılar sonucunda onlarca şehit ve yaralı oldu.

ANHA'nın derlediğine göre; Türk devleti bu yılın başından 21 Kasım'a kadar Kobanê’ye yönelik 78 saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırılar sonucunda aralarında 13 çocuğun da bulunduğu 15 yurttaş şehit düştü, 32 yurttaş ise yaralandı. Yaralanan çocuklardan biri de Qeremox köyünde ayağını kaybeden Ebdo Henîfî adlı çocuktur. Ayrıca Şam hükümeti güçlerinin 17 askeri yaşamını yitirdi, 8 asker de yaralandı.

Bu yılın başından beri hedef alınan Kobanê köyleri şunlar: Kobanê’nin doğusunda Qeremox, Koran, Xerabîsan, batısında Şiyoxa, Merzerya Ehmed Munîr, Zor Mixar, Çiloxlî, Ziyare, Beyadiyê, Çareqlî, Kor Elî, Sêlem, Boban, Siftik ve Zorava köyleri hedef alındı. Ayrıca Kobanê merkez ve Miştenûr Tepesi hedef alındı.

İşgalci Türk devleti, 19 ve 20 Kasım’da savaş uçaklarıyla Kobanê şehrini ve etrafını, Zor Mixar, Çareqlî, Ziyare, Aşmê ve Şiyûxa Jorîn köylerini bombaladı. Bombardımanda Stêrk TV muhabiri Mihemed El Ceradê ile çok sayıda yurttaş yaralandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.