Erdoğan'ınki zafer değil

İzzettin Önder

İzzettin Önder

  • Mevcut tabloya bakıldığında Erdoğan'ın kazanmadığını savunan ekonomist İzzettin Önder, "20 senelik iktidardan sonra devletin imkanlarını çirkince devreye koyup ırkçı, milliyetçi ve yalan beyanlarına rağmen yüzde 52'yi geçemedi. Bu bir zafer değil, yenilgidir" dedi.

Ekonomist İzzettin Önder, yüzde 52 oyun Erdoğan için yenilgi olduğunu ileri sürdü.  

MA'ya konuşan ekonomist İzzettin Önder, toplumun tamamının henüz finansal işlemlere ilgili olmadığının görüldüğünü söyledi. Önder, "Ortaya çıkan sonuçlar gösteriyor ki ekonomik kriz gerçekliği İstanbul ve İzmir gibi yerleri ilgilendirdi. Anadolu’ya baktığımızda İstanbul, Ankara’da olduğu kadar büyük etkilenmiyor. Buralarda insanların çoğunluğu daha çok iktidarın geleneksel söylemlerinden etkilendi” dedi. 

Devletin tüm organları

Önder, AKP-MHP'nin seçim taktiklerine işaret ederek, "Birincisi -ki bu iktidarın daima yaptığı şeylerden birisi- düşmanını belirleme. Bu seçim sürecinde de bunu PKK üzerinden yalan ve sahte montajlar kullanarak yaptı. Sonra bunu inkar etmek zorunda kaldı ama halk bir kere bunu böyle gördü. Bu haklı bir seçim değildi. Devletin tüm organlarını kullandılar. Erdoğan özellikle dini çok kullandı. Çamlıca Camisi’nde çıktıktan sonra sanki bir fethi kutluyormuşçasına televizyondan duyurdu. Sosyolojik alanı kullandı. Ekonomiyi hep göz ardı etti. Ekonomiye dair söylemlerden uzak durdu" şeklinde konuştu.

Halk fakirleşir, iktidar sertleşir

"Bizim iktisatta bir kural vardı ‘kirleten temizler' diye. Bu ekonomiyi onlar kirletti, bunu nasıl şimdi temizleyecekler onlar düşünsün" diyen Önder, önümüzdeki günlerde döviz kurlarında bir yükselmenin olacağını söyledi. Önder, şunları ifade etti: "Dolar yükselecektir. Muhtemelen Katar ve Arap ülkelerinden borç alacak. Bu borç onu hiçbir yere götürmez. Türkiye çok büyük bir borç altına girecektir. Üniversite, eğitim, medya sisteminde biraz daha Türkiye’yi demokratikleştirirse belki biraz daha dış yatırım gelebilir. Bunlar da yapılmazsa o zaman iktidar sertleşecek demektir. Çünkü halklar fakirleştikçe onları tutmak için sert tedbirler gündeme gelebilir. Toplumu çok iyi günler beklemiyor. İlk olarak şu anda da olduğu gibi susturma tedbirleri gündeme gelebilir. Ondan sonra fiili olarak ya da devletin baskı araçları gündeme gelebilir. Erdoğan sistemi bence bundan sonra daha da sertleşecek."

Halk için uyanma noktası

Mevcut tabloya bakıldığında Erdoğan'ın kazanmadığını savunan Önder, şöyle izah etti: "20 senelik iktidardan sonra  devletin imkanlarını çirkince devreye koyup, ırkçı milliyetçi ve yalan beyanları kullanmasına rağmen yüzde 52'yi geçemedi. Gelinen nokta, halk için de büyük bir kazanım ve zaferle birlikte uyanma noktasıdır. Hele ki Erdoğan bundan sonra daha kötü ekonomik koşullarda tedbirler almaya başladıktan sonra bence bu uyanış daha da artacaktır. 20 yıllık iktidarı sonrasında kendi düşüncesine göre eğer başarılı olmuş olsaydı en az yüzde 60 olması lazımdı. Düşünün ülkeyi tek başınıza yönetiyorsunuz ve şu anda kıl payı zorlayarak yüzde 52 alıyorsunuz. Bu bir zafer değil, yenilgidir." ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.