Eski, yeniye devrediyor

Elif SONZAMANCI yazdı —

  • Merkel dış politikadaki hedeflerde devam sinyali verdi, Lamba koalisyonu ise içerde belli sosyal düzenlemelere yeşil ışık yakıyor.

 

Almanya Merkel’siz bir döneme hazırlık yapıyor. Merkel ise görevini devretmeden önce icraatlarının birer birer üstünden geçiyor. Nitekim görev süresi dolmadan son ziyaretleri çerçevesinde Türkiye’yi de ziyaret ederek Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan Merkel ile yürüttükleri başarılı çalışmaların aynı şekilde devam etmesini temenni ettiklerini söyledi. Merkel ağırlıklı olarak mülteci anlaşması çerçevesinde Erdoğan ile iyi ilişkiler içerisinde olmaya özen gösterdi, Türkiye’nin savaş politikalarına da açıktan destek verdi. Son ziyaretinde de ılıman bir hava estirmeye devam etti, sonraki hükümetin de aynı minvalde ilişkilerini devam ettirme temennisini dile getirdi.

Zira Almanya-Türkiye arasında demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları temelli bir ilişkiden ziyade güç dengeleri odaklı bir ilişki yürütüldü.

Merkel de sonrasında gelecek hükümetin ilişkilerini devam ettirmesini salık veriyor. Merkel’in Erdoğan’ı mı yoksa kendi çıkarlarını mı desteklediği çokça tartışıldı.

Aslında Merkel Erdoğan’ı da destekledi, öyle ki Erdoğan’ın ülkeyi soktuğu durum, demokrasi düşmanı tehditvari söylemleri, uluslararası hukuku hiçe sayan savaş yöntemleri görmemezlikten geliniyorsa bu gıyabında onu da desteklemek anlamına geliyor.

Erdoğan’a destek mülteciler ile sınırlı değil

Ayrıca Merkel döneminde giderek derinleşen çıkar ilişkilerini de sadece mülteci anlaşması temelinde bir alana hapsetmek haksızlık olur.

Derin çıkar ilişkileri, Ortadoğu denklemi ve Almanya’nın kurmak istediği güç dengesi bu ilişkilerin yönünü belirliyor. Şimdi Merkel bu mirasını sonraki hükümete devrederek siyasi arenadan çekiliyor.

Hükümet kurma pazarlıkları

Merkel son ziyaretlerini tamamlarken diğer taraftan hükümet kurma çalışmaları da sürüyor.

Almanya’da genel seçimler sonrası koalisyon partneri arayışı sona erdi. SPD öncülüğünde FDP ve Yeşiller arasında ülkede trafik lambası koalisyonu olarak adlandırılan koalisyon için müzakereler başladı. Oluşturulan 22 çalışma grubu farklı konu başlıkları ile ilgili müzakere yürütecek.

Pazarlık başlıkları

Pazarlıkların yapılacağı bu görüşmeler sonrası, hükümetin kurulması bekleniyor. Koalisyon görüşmelerinde daha çok sosyal düzenlemeler, iklim politikası gibi iç politikaya dönük hedefler üzerinden görüşmeler yürütülüyor.

Zira kış geliyor kriz kapıda. Öyleki Almanya’da enflasyonun son 28 yılın en yüksek seviyesinde olduğu belirtildi, enflasyon seviyesi Eylül ayında yüzde 4,1 oldu. Enflasyon artışı da son dönemlerde artan enerji fiyatlarına bağlanıyor. Enerji fiyatlarında yüzde 14.3’lük bir artıştan söz ediliyor.

Nitekim temel tüketim maddelerine de zamlar söz konusu. Gıda maddelerindeki artış yüzde 4.9 olarak ifade edilirken, sebze fiyatlarında yüzde 9.2 gibi bir fiyat artışı olduğu belirtiliyor.

Ekonomideki karakışın faturasını yüksek sermaye sahipleri değil, halk ödeyecek; işçi emekçi, öğrenci ödeyecek ve krizin faturası yine halkın sırtına yüklenecek.

Koalisyon görüşmelerinde asgari ücretin 12 euro olması, yardım paralarının düzenlenmesi, yine tartışmalı konulardan (ki zaten hedefler arasındaydı) olan kömür santrallerinin 2030 yılına kadar kapatılması gibi konularda anlaşmaya varıldı.

Kira fiyatları ve konut yetersizliğine yönelik düzenlemeler de söz konusu. Sosyal anlamda belli iyileştirici düzenlemeler için görüş birliği sağlandı.

Koalisyon görüşmelerinde başbakandan sonra en güçlü koltuk sahibi Maliye Bakanlığına dair kıyasıya bir rekabet de söz konusu.

Hem Yeşiller, hem de servet vergilerine itiraz eden FDP Maliye Bakanlığına aday. İki partinin ekonomi politikalarına yönelik görüş ayrılıkları var, ancak gerek koalisyon görüşmelerinde, gerekse görevlerin dağılımında uzlaşıya gidileceği de aşikar.

Merkel’in verdiği sinyal

Merkel dış politikadaki hedeflerde devam sinyali verdi, Lamba koalisyonu ise içerde belli sosyal düzenlemelere yeşil ışık yakıyor. Fakat bu planlamaların, hedeflerin halka yansıması nasıl olacak, bugünden sadece tahmin yürütebiliriz. Görünen atmosfer itibarı ile büyük değişimler beklenmiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.