Ev baskınında terör

Gever işkence

Gever işkence

  • Gever’de Kurt Ailesi’nin evini basan polis, terör estirdi. Etrafa ateş açan, ses bombası atan, aile fertlerine işkence yapan polis, arama izni sorulmasına ölüm tehdidiyle yanıt verdi.

Colemêrg’in Gever (Yüksekova) ilçesine bağlı Yeni Mahalle’de, önceki gün akşam saatlerinde Kurt Ailesi’nin evinin kapısını kıran Polis Özel Harekat (PÖH) elamanları, "arama izni" soran aile fertlerini darp etti. Polisler, baskın sırasında etrafa ateş de açtı. Bazı kurşunlar evin duvarlarına saplandı. Baskında İdris Kurt ve Sıtar Kurt gözaltına alındı. İki isim, götürüldükleri 75'inci Yıl Polis Karakolu'ndaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Aile fertleri, şiddet sonrası akan kanın polisler tarafından temizlenmeye çalışıldığını ve bazı kovanların toplandığını söyledi.

Aile fertleri, MA’dan Mazlum Engindeniz’e konuştu. İşten dönüp evde yemek yediği sırada alt katta oturan kardeşinin evine baskın düzenlendiğini belirten İdris Kurt, bunun üzerine aşağıya indiğini ve polislere arama izni olup olmadığını sorduğunu kaydetti. Bunun üzerine polislerin kendisine hakarette bulunduğunu ve kafalarına silah dayayarak ölümle tehdit ettiğini söyleyen Kurt, "Yüzü maskeli kişiler tarafından iki kat boyunca merdivenlerden sürüklendim. Çok şiddetli darp ve kötü muameleye maruz kaldım. Kafama silah dayayıp ters kelepçe taktılar. Polisler sürekli ‘seni öldüreceğiz’ diyerek tehditlerde bulunuyordu” dedi.

 

İdris Kurt

 

Defalarca ateş açtılar

Colemêrg Barosu'na bağlı avukatlar ve çevredeki yurttaşların geldiğini kaydeden Kurt, "Defalarca ateş ettiler. Eğer kimse gelmeseydi bizi tarayacaklarından ve öldüreceklerinden emindim. Darp nedeniyle baygınlık geçirdim. Neler olduğunu tam hatırlamıyorum. Kafama defalarca tekme ve silah dipçiğiyle vurdular. Kapıyı çalsalardı açardık. Öldürmek için sıkıyorlardı. Hepimizi öldüreceklerdi" şeklinde konuştu.

 

Sıtar Kurt 

 

Bize işkence yapıldı

Darp edilen ve gözaltına alınan Sıtar Kurt da şunları söyledi: "Evden aldıkları gibi dışarıya kadar darp edildim. Aşağıda bulunan polis ise bize ‘siz kimsiniz de arama iznini soruyorsunuz. Ben PÖH’üm. Nasıl olur da bize karşı gelirsiniz’ dedi. Karnıma defalarca dipçikle vurdular. Sırt üstü yatırıp üzerime çıkıyorlardı. Bize işkence yapıldı. Avukatlar geldiğinde onlara bile saldırmaya başladılar. Avukatların ve halkın oraya gelmesi iyi oldu. Yoksa hepimizi öldüreceklerdi.

 

 

‘Savcı da polis de biziz’

Boynum aldığım darbeler nedeniyle ağrıyor. Biri ayağıyla kafama baskı yaparken, iki kişi de karnımın üzerinde tepiniyordu. 7’den 70’e tüm ailemiz aynı muameleye maruz kaldı. Arama izinleri yoktu ve ne için geldikleri bile belli değildi. Görüntülerde de kurşunların nereye değdiği belli. Kurşunların yönü hep yanlarda ve bu da hedef gözetildiğini gösteriyor. Polisler sürekli, ‘Siz kimsiniz de bize karşı geliyorsunuz? Sizi öldürürüz. Savcı da polis de biziz. İstediğimizi yaparız’ diyordu.”

 

Canan Kurt 

 

Bomba bile attılar 

Ev baskınında yaşananları anlatan Canan Kurt ise kapıyı açmaya gittiği sırada polislerin kapıyı kırarak içeriye girdiğini belirterek, silah dipçikleriyle darp edildiğini ve içeriye kadar sürüklendiğini ifade etti. Kurt, "Darp edile edile içeri getirildim. Polislere tepki gösteren çocuklarım da darp edildi. 3'er polis, her çocuğumun üzerine ayaklarıyla basmıştı ve kıpırdamalarına izin vermiyordu. 5 yaşındaki kız çocuğunun bulunduğu yere ses bombası atıldı. Etrafa rastgele ateş edip, bağırıp çağırıyorlardı” dedi.

 

 

 

 

Öldürebilirlerdi

Polislerin kendilerini öldürmek için geldiğini söyleyen Kurt, şöyle devam etti: “50 yaşındaki akrabam İdris Kurt, PÖH elemanlarının darbeleri sonrası bayıldı. 80 yaşındaki kaynanam yaşananlar sonrası fenalaştı ve baygınlık geçirdi. Kaynanamın kalp rahatsızlığı olduğunu söylememize rağmen bizi dinlemediler. Önlerine çıkanı darp ediyorlardı. PÖH elemanları evden çıktıktan sonra ambulansı arayıp, kaynanamı hastaneye götürdük. Yeğenim Sıtar öldüresiye bir şekilde darp edildi. Hepimize öldürmek için rastgele ateş açıyorlardı.”

 

Sabiha Kurt 

 

Silahı göğsüme dayadı

Baskın sırasında darp edilen Sabiha Kurt ise yaşananlara dair şunları dile getirdi: “Polisler birkaç el ateş ettikten sonra, silahı göğsüme dayadı. İşkence, kötü muamele ve darbın ardından sivil kıyafetli polisler hiçbir şey olmamış gibi içeri girdiler. İçeriye giren polisler bile baskına dair bir şey söylemedi." HAKKARİ

*****

Pertek’te iki gözaltı

Dêrsim'in Pêrtag (Pertek) ilçesinde dün sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarında isimleri öğrenilemeyen iki kişi gözaltına alındı. Kişilerin, sanal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek, “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alındığı öğrenildi. DÊRSIM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.